Zapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT
oraz White Rose .
Ciasto „Letnia Bryza” owocowe z jogurtem
Składniki:
Ciasto kruche:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
220g masła
Krem:
800g jogurtu naturalnego
2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy z ziarenkami wanilii (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub cukrem wanilinowym)
700g śmietanki kremówki 30% lub 36%
około 6-9 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
12 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej
Wierzch:
około 1kg-1,2kg umytych, osączonych owoców jagodowych (użyłam malin i borówki)
2 galaretki (użyłam truskawkowej i agrestowej)
Ciasto kruche:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto rękoma. Zawinąć je w folię i wstawić na 45-60 minut do lodówki.
2. Blaszkę o wymiarach 25x35cm lub 25x40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Ponakłuwać widelcem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
3. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, mieszając, aż się żelatyna rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (może być ciepła, ale nie gorąca).
4. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i miąższem wanilii. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z jogurtem. Na końcu cały czas miksując, powoli wlewać żelatynę. Gotowy krem wylać na kruche ciasto i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut.
Wierzch:
5. Dwie galaretki rozpuścić w 600ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać owoce, zalać je lekko tężejącą galaretką i ciasto z powrotem wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
Ja dzisiaj będę robić zobaczmy co mi wyjdzie choć już dużo korzystam z Pani przepisów i zawsze wychodzą smaczne pozdrawiam cieplutko
Pyszne zrobione kolejny raz bo wszystkim smakowało :)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
ciasto bardzo proste i smaczne. wykorzystałam formę o średnicy 28cm. spód zrobiłam z ciasteczek posiekanych z masłem a do masy jogurtowej dodałam maliny i borówki oraz zmiksowane truskawki . na wierzchu ułożyłam truskawki i zalałam galaretką. pyyyyyccchhhhaaaaa!!!!!!!