Ciasto kruche z budyniem i owocami – Szukając przepisu dla czytelniczki na kruche ciasto z budyniem i dżemem, natrafiłam na ten interesujący przepis i musiałam go wypróbować. Upiekłam bardzo smaczne, kruche, maślane ciasto z kremowo – owocowym nadzieniem. Ciasto rozpływa się w ustach, jest delikatne i śmietankowe. Nie jest trudne w przygotowaniu, a w sezonie używamy świeżych owoców. Większe owoce, np. truskawki, proszę parę razy przekroić. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, ponieważ całe ciasto nie jest zbyt słodkie. Bardzo polecam, u mnie zniknęło błyskawicznie (zmodyfikowany przepis z gazety „Pieczenie jest proste” nr 2/2007).
Ciasto kruche z budyniem i owocami
Składniki:
Ciasto:
220g mąki (użyłam tortowej)
70g cukru
140g zimnego masła
1 żółtko
Krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
350ml mleka
60g cukru
500g gęstej śmietany 18% w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
250g mrożonych owoców jagodowych (w sezonie używamy świeżych)
cukier puder do posypania
1. Mrożone owoce wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej.
Ciasto:
2. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło i żółtko, rękoma szybko zagnieść ciasto.
3. Tortownicę o średnicy 23 lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Następnie blaszkę wylepić ciastem robiąc 3-4 cm krawędź i wstawić ją do lodówki.
Krem:
4. Ugotować budyń z 350ml mleka, dodając 60g cukru. Gdy budyń się zagotuje, proszę potrzymać go jeszcze na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia (budyń ma być w temperaturze pokojowej).
5. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
6. Do budyniu dodać śmietanę i wymieszać mikserem ustawionym na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodać owoce (większe truskawki proszę przekroić na 2-3 części) i wymieszać krótko łyżką.
7. Masę przełożyć na schłodzone ciasto w tortownicy. Wierzch wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
8. Ciasto kruche z budyniem i owocami podawać przestygnięte, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Już wiem co zrobię na 8 marca. Dogodzę sobie z okazji naszego święta. A co mi tam najwyżej pójdzie w boczki:)
Robię czasem podobną, zwłaszcza, jak już pojawiają się owoce sezonowe. Mniam <3
najlepiej kwaśna śmietana,
pozdrawiam
wygląda bardzo smakowicie ;) przypomina troszkę jogurtowiec ;)
Czy śmietana „gęsta”, to znaczy kwaśna, czy słodka, ale tłusta?
ciekawy przepis. mam zamiar zrobic to ciasto w formie tarty z malinami, myślę że będzie pyszne
Lepiej żeby była w temperaturze pokojowej, dodajemy do zimnego budyniu,
pozdrawiam
Czy śmietana ma być w temperaturze tzw. pokojowej i czy dodajemy ją już do zimnego budyniu?
Kuszące ciasto z pysznymi owocami, mniam :)
That slice looks so tempting!
pyszny sernik ale dla mnie każdy jest smaczny:)
kasia: u mnie jest napisane 140g zimnego masła, a nie mleka
Mariola: owoce mogą być lekko zamarznięte, wyciągamy je z zamrażalnika jak zaczynamy przygotowywać ciasto, boje się, że na jogurcie nawet greckim masa się rozpłynie, to musi być taka tłustsza śmietana,
pozdrawiam ciepło
Czyli owoce mogą byc jeszcze lekko zamarzniete?;) no i czy zamiast smietany można dać jogurt grecki?
Nie rozumiem dlaczego w składzie przy cieście jest 140 g zimnego mleka ,je też trzeba dodać mleko
Wspaniale wygląda :)