Bajaderki czekoladowe

Bajaderki czekoladowe – Smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu bajaderki. Bardzo czekoladowe, orzechowe i rumowe. Jeśli będziemy schładzać je w lodówce, to pamiętajmy, aby dwie godziny przed podaniem wyciągnąć je z lodówki. Nie są to takie typowe bajaderki, jak kupowane w cukierni. Bardziej przypominają czekoladki, ale mam nadzieję, że będą smakowały. Pozdrawiam.

Bajaderki czekoladowe

Bajaderki czekoladowe
Składniki na około 14 bajaderek:
200g drobno pokruszonych herbatników
200g czekolady (użyłam mlecznej i gorzkiej z zawartością kakao 60%, ale możemy użyć dwóch mlecznych)
2 łyżki masła
100g drobno poszatkowanych migdałów lub innych orzechów
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki rumu
2-3 krople aromatu rumowego
Dodatkowo:
100g mlecznej czekolady
1 łyżka poszatkowanych orzechów
kawałek marcepanu + różowy barwnik spożywczy (niekoniecznie)

1. Masło roztopić.

2. Herbatniki wymieszać z migdałami, dodać masło, wymieszać.

3. Czekoladę roztopić na parze i dodać do herbatników, wymieszać.

4. Następnie do masy dodać śmietanę, aromat i rum, wymieszać najlepiej rękoma.

5. Z ciasta formować w rękach kulki trochę większe od orzecha włoskiego. Odstawić na parę godzin, aby ciasteczka stężały (możemy włożyć do lodówki, ale 2 godziny przed podaniem pamiętajmy, aby je wyciągnąć).

6. Marcepan zagnieć z barwnikiem spożywczym. Następnie go rozwałkować i powycinać kwiatuszki. Używałam do tego stolnicy i wałka nieprzywierającego, więc marcepan mi się nie kleił. Jak będziemy używać zwykłej stolnicy i wałka, trzeba będzie podsypywać cukrem pudrem.

7. Mleczną czekoladę roztopić na parze i maczać w niej kuleczki. Wiech posypać orzechami i ozdobić kwiatuszkami z marcepanu.

Smacznego:)

Bajaderki czekoladowe

Bajaderki czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do wpisu „Bajaderki czekoladowe”

  1. oooo pyszności, właśnie chodziły za mną takie miniaturowe cuda, z braku herbatników zrobie z zerstwego ciemnego chlebka mam nadzieję, że wyjdą :)

    Odpowiedz
  2. Wyglądają nieziemsko! Przepis rzeczywiscie wydaje sie łatwy, więc biorę się za nie niedługo :) Gdzie mozna kupic taką marcepanową masę? Pytałam w kilku sklepach i nigdzie nie było :(

    Odpowiedz
  3. foremkę do wycinania kupiłam w Tk maxx, ale można ją też dostać w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia,

    marcepan zawsze zamawiam przez internet w sklepie „ale dobre” lub tortownia.pl

    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  4. Przyznaję się bez bicia, że zrobiłam je na swoją nutę, wyszły pyszne. Następnym razem zrobię wszystko zgodnie z przepisem. Tym niemniej dziękuję za inspirację i przypomnienie o tych małych, szybkich słodkościach na raz do buzi :)

    Odpowiedz
  5. ja poczekałam, aż stężeją, ale jeśli widzi Pani że się trzymają, nie rozpadają to można od razu maczać,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Kolejny fajny przepis. Ja zamiast masła dodałam więcej o dwie łyżki śmietany więcej i odrobinę mleka , a zamiast herbatników, ciasto,które niezbyt mi się udało. Bajaderki wyszły pyszne- rodzina zachwycona. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. Śmietana jak rozumiem ma być kwaśna? Pytam, ponieważ mam przepis na ciasto z wiórkami kokosowymi i tam dodaję słodką, a ponieważ przymierzam się do przepisu, wolę się upewnić. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.