Bajaderki czekoladowe

Bajaderki czekoladowe – Smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu bajaderki. Bardzo czekoladowe, orzechowe i rumowe. Jeśli będziemy schładzać je w lodówce, to pamiętajmy, aby dwie godziny przed podaniem wyciągnąć je z lodówki. Nie są to takie typowe bajaderki, jak kupowane w cukierni. Bardziej przypominają czekoladki, ale mam nadzieję, że będą smakowały. Pozdrawiam.

Bajaderki czekoladowe

Bajaderki czekoladowe
Składniki na około 14 bajaderek:
200g drobno pokruszonych herbatników
200g czekolady (użyłam mlecznej i gorzkiej z zawartością kakao 60%, ale możemy użyć dwóch mlecznych)
2 łyżki masła
100g drobno poszatkowanych migdałów lub innych orzechów
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki rumu
2-3 krople aromatu rumowego
Dodatkowo:
100g mlecznej czekolady
1 łyżka poszatkowanych orzechów
kawałek marcepanu + różowy barwnik spożywczy (niekoniecznie)

1. Masło roztopić.

2. Herbatniki wymieszać z migdałami, dodać masło, wymieszać.

3. Czekoladę roztopić na parze i dodać do herbatników, wymieszać.

4. Następnie do masy dodać śmietanę, aromat i rum, wymieszać najlepiej rękoma.

5. Z ciasta formować w rękach kulki trochę większe od orzecha włoskiego. Odstawić na parę godzin, aby ciasteczka stężały (możemy włożyć do lodówki, ale 2 godziny przed podaniem pamiętajmy, aby je wyciągnąć).

6. Marcepan zagnieć z barwnikiem spożywczym. Następnie go rozwałkować i powycinać kwiatuszki. Używałam do tego stolnicy i wałka nieprzywierającego, więc marcepan mi się nie kleił. Jak będziemy używać zwykłej stolnicy i wałka, trzeba będzie podsypywać cukrem pudrem.

7. Mleczną czekoladę roztopić na parze i maczać w niej kuleczki. Wiech posypać orzechami i ozdobić kwiatuszkami z marcepanu.

Smacznego:)

Bajaderki czekoladowe

Bajaderki czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do “Bajaderki czekoladowe”

  1. Śmietana jak rozumiem ma być kwaśna? Pytam, ponieważ mam przepis na ciasto z wiórkami kokosowymi i tam dodaję słodką, a ponieważ przymierzam się do przepisu, wolę się upewnić. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Kolejny fajny przepis. Ja zamiast masła dodałam więcej o dwie łyżki śmietany więcej i odrobinę mleka , a zamiast herbatników, ciasto,które niezbyt mi się udało. Bajaderki wyszły pyszne- rodzina zachwycona. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz