Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką – Nowe, pyszne ciasto makowe z czekoladą w Małej Cukierence. Wygląda bardzo apetycznie z różnymi warstwami. Jest wilgotne, aromatyczne, mocno czekoladowe, orzechowe. Takie ciasto dla fanów czekolady na wyjątkowe okazje. W przygotowaniu nie jest trudne. Radzę podawać je w temperaturze pokojowej wtedy krem jest miękki, kremowy i myślę, że wtedy ciasto lepiej smakuje. Polecam! (Zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek osobno – żółtka i białka
180g cukru kryształu
80ml oleju
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml świeżo zaparzonej, ostudzonej kawy
Ciasto makowe – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
130g masła w temperaturze pokojowej
90g cukru kryształu
200g suchego, zmielonego maku (użyłam kupnego, zmielonego w torebce)
4-5 kropli aromatu migdałowego
4 duże jajka
100g posiekanych orzechów włoskich
Do nasączenia:
230-250ml wody (można część zastąpić alkoholem np. spirytusem lub wódką lub likierem)
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Czekoladowy krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64%
50g mlecznej czekolady
200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
250g masła w temperaturze pokojowej
300g masy krówkowej z puszki
Polewa:
150g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64%
100g mlecznej czekolady
250ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
około 150-200g masy krówkowej z puszki
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe do posypania
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
4. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Wlać kawę i znów wymieszać krótko szpatułką.
5. Następnie przesiać połowę przygotowanej mąki z kakao, wymieszać bardzo krótko szpatułką (proszę za długo nie mieszać) i przesiać pozostałą mąkę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ciasto makowe:
7. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać zmielony mak, aromat i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
8. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać orzechy i wymieszać szpatułką.
9. Ciepły biszkopt można wyjąć z blaszki i tą samą blaszkę 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto makowe przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Czekoladowy krem:
10. Do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, patrz FILM. Czekoladową masę nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
11. Gdy masa czekoladowa już ostygnie do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. W dwóch partiach dodać masę krówkową, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
12. Następnie do maślanego kremu dodać w dwóch partiach czekoladową masę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
Składanie ciasta:
13. Z blaszki wyjąć ciasto makowe i odstawić.
Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i papier wyłożyć z powrotem do blaszki, patrz FILM. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części.
14. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać (część wody można zastąpić np. 3 łyżkami spirytusu) i tak około 1/4 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce (troszkę więcej ponczu radzę przeznaczyć na ciasto makowe).
15. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę czekoladowego kremu i wyrównać. Z ciasta makowego zdjąć papier do pieczenia i z ciasta można również troszkę odciąć przypieczoną skórkę.
16. Ciasto makowe położyć na kremie w blaszce i nasączyć je troszkę więcej niż biszkopt. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem.
Polewa:
17. Do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi.
18. Następnie do ciepłej masy czekoladowej dodać masę krówkową jaka została nam w puszce i dokładnie wymieszać, patrz FILM.
19. Polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
Na koniec ciasto posypałam wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
20. Ciasto radzę podawać w temperaturze pokojowej, czyli tak około 45-60 minut przed podaniem ciasto można wyjąć z lodówki, aby krem był bardziej miękki i kremowy.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Ciasto mega pysznie wygląda. Ale mam pytanko apropo tych pieknych talerzy. Gdzie zakupione?
P9zdrawiam
kupione w sklepie Flow, ale zdaje się, że już go nie ma, pozdrawiam
Ciasto jest pyszne i moim zdaniem łatwe w wykonaniu.Polecam
Witam. A czy zamiast masła można użyć np. margaryny Kasi ?
tak można, pozdrawiam
Zrobiłam i zjedzone ciasto w jeden dzień. Jest pyszne, polecam :)
Pozdrowionka:)
Ciasto wychodzi bardzo dobrze, jest stabilne, bardzo dobrze się kroi. Krem jest obłędny. Świetnie się nadaje na uroczystości. Moim zdaniem sprawdzi się też jako tort.
Witam
Ciasto z makiem wogole niewyroslo!!dodalam masy makowej i siedział 35min kolor brązowy jak go sprawdzałam patyczkiem to jakby byl puchem a jak wyrzuciłam z blachy to byl mokry i wogole rozwalił się gdy chciałam go przesunąć na ścierce??
Czyżby nie mój dzień na pieczenie !!
Wogole zastanawiam się jak jest to możliwe ze takie ciasto bez maki wyrosło??
Ciasto przepyszne. Piekłam już kilka razy i nie tylko dla siebie.
Witam,uwielbiam Pani przepisy,a to ciasto cudowne,mam pytanie czy można zrobić w piątek ,a podać w niedzielę,dziękuję za odpowiedź
tak można, pozdrawiam
Robię właśnie Euforię po raz czwarty, przepyszne. Jadło to ciasto z 15 osób, każdy był zachwycony, dzięki za przepis. Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest przepyszne! Odkąd je zrobiłam jest jednym z moich faworytów, polecam! Idealne na święta oraz wyjątkowe okazje. Lubię słodkości i to ciasto spełnia wszystkie moje oczekiwania, naprawdę wyjątkowe.
Witam, chciałabym się zapytać czy te ciasto można mrozić?
Będę robiła ciasto euforia na święta wielkanocne i będę mieć dużo pracy i dlatego takie zapytanie do Pani 🙂
myślę, że tak, pozdrawiam
Najlepsze przepisy jakie spotkalam od bardzo dawna , robilam kikla ciast na swiwta , wyszly wysmienite , teraz bede robic na Nowy rok . Super. Dziekuje ze jestes :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam pierwszy raz. Biszkopt super, ale nie wiem czemu nie trzyma się masy. Makowe za mało nasączylam i wyszło twarde. Masa krówkowa rewelacja, ale jak dla mnie to jej za dużo, następnym razem zrobię połowę mniej i ząstapię jedną warstwę kwaśnym dżemem, bo trochę tego przełamania brakuje, a do polewy dodam ciut mniej gorzkiej czekolady, wolę mleczną. Ogólnie ślicznie wygląda, smaczne, do kawy super.
Właśnie jestem w trakcie robienia Euforii. Mój krem wyszedł rzadszy niż pani , sama czekolada kiedy ja dodawałam była luźniejsza , wsadziłam go do lodówki z nadzieją, że zgęstnieje. I jeszcze jedna sprawa , ciasto makowe ma być cięższe nie przypominające biszkopta ? Napiszę jak mi wyszło . Pozdrawiam !
Pani Natalio czy białka z jajek do ciasta makowego maja pozostać?
nie, tam dodajemy całe jajka, pozdrawiam
czy mozna piec w tortownicy 28 cm srednicy?