Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…
Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.
3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.
4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.
Udanych wypieków:)
Ogromnie się cieszę!! Bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Moje pierwsze ciasto pieczone – jak dotąd sporadycznie robiłem jedynie „ciasta na zimno” a piekłem tylko mięsa i kiedys, kiedys chleb…ale jako że w domu marnowały sie cytryny… zreszta to nie istotne, rzeczy, moje pierwsze ciasto, a jakże udane – zniknęło od razu, i żona, i syn, i ja POCHŁONĘLIŚMY je doslownie :-) … SUPER PRZEPIS
bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Również polecam ciasto cytrynowe z tego przepisu :) lekkie, wilgotne w środku, wszystkim zasmakuje! Pozdrawiam serdecznie!
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam:)
fantastyczne, lekkie ciasto. mój mąż określił je je jako „bardzo przyjemne” :)
cieszę się:) pozdrawiam
Py-szo-ta, py-szo-ta :)
udało się bardzo dobre ciasto :) Pozdrawiam
Czy zamiast 4 małych jajek dac 5 czy moga być te 4 male? Dziekuje
A mi nie wyszła. :-(
Dół się nie dopiekł i nie wiem dlaczego. Robiłam wszystko w/g przepisu.
Właśnie wyjęłam z piekarnika, znika w mgnieniu oka :) jest przepyszne, wilgotne w środku, o cudownym aromacie cytrynowym. Szybkie i łatwe w wykonaniu, przepis ląduje w moim zeszycie. Polecam :)
Dla zainteresowanych, którzy beda eksperymentować tak jak ja;) Proporcje podane nadadzą sie również na forme okrągłą na babke. Średnica mojej 23 cm i nic nie trzeba kombinowac – jest idealnie:) Wyszła piękna baba wielkanocna. Dzieki raz jeszcze za super przepis! Pychotka;))) Rozeszła sie jak świeże „babeczki”;) Pozdrawiam!
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Znakomity przepis! po raz pierwszy upieklam dzis babke i to w dodatku cytrynowa. Ciasto jest pulchne, nawilzone, przepyszna Do lukru dodalam tylko sok cytrynowy be wody. Polecam ten przepis.