Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.

3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.

4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.

Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.

Udanych wypieków:)

Ciasto cytrynowe

Print Friendly, PDF & Email

169 komentarzy do “Ciasto cytrynowe”

  1. Dziekuje, spróbuje w tych proporcach. Nie chce szukac inego przepisu, bo ten jest doskonały! uz chyba z piaty raz bede piekła, ale zawsze piekłam w takiej formie, jak na obrazu;))) Pozdrawiam i życzę słonecznej Wielkanocy!

    Odpowiedz
  2. Pani Natalio,
    Proszę o porade;) Chciałabym upiec to ciato w formie na babke – taka okrągła – średnica 23 cm. Czy te proporcje bedą dobre, czy należy zwiększyc?

    Odpowiedz
  3. Ciasto cudownie smaczne, wilgotne, slodzitkie i pieknie pachnie cytrynka, brawo za przepis!!! Do lukru dodalam troszke likieru cytrynowego zamiast soku i tez byl bardzo smaczny :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Upiekłam ostatnio to ciasto i uważam, że jest bardzo smaczne. Czuć aromat cytryny, ale ciasto nie jest kwaskowate. Dla mnie pycha i szybko się przyrządza. zamiast masła użyłam „Kasi”.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz