Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…
Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.
3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.
4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.
Udanych wypieków:)
Bardzo dobre ciasto. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 40 minut. Wystudzone ciasto polałam polewą czekoladową. Ciasto smakowało nawet osobom, które nie lubią cytrynowych wypieków :)
Cudowny przepis zamiast lukru zrobiłam polewe czekoladowa z wórkami kokosowymi cudowny smak mniam
Uwielbiam ciasta cytrynowe. Te jest przepyszne. Dla mnie cytryny w sam raz.
Lukier na samym soku z cytryny jest bardziej kryjacy i chyba pyszniejszy :) ciasto właśnie sie piecze.
ja dodaję wrzątek, w celu rozpuszczenia cukru, a Pani się rozpuścił w samym soku? pozdrawiam Ewa
Witam serdecznie! :) Czy można z podwojonej porcji składników zrobić to ciasto w blasze o wymiarach 25 x 35 ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Upieklam dzisiaj i jest pycha,fakt dalam 140 g cukru i.pieklam z termoobiegiem 40 min ale jest ekstra
Świetny przepis,ale piekłam po środku szczebli,na dół.przestawiłam tylko na 10 min.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie. Ciasto wyszło przepyszne :) tyle że miałam za krótką keksówkę i trochę się zmarnowało. Kupiłam trochę dłuższą i zastanawiam się czy mogłabym tym razem zamiast cytrynowego zrobić pomarańczowe. Uwielbiam ciasta na maśle. Czy to dobry pomysł? Wiem że na Pani stronce jest również przepis na podobne ciasto pomarańczowe ale bez masełka – z masłem moja mała córcia zajada ze smakiem. Pozdrawiam
tak można, też będzie pyszne, pozdrawiam
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
Przepyszne, lekkie, smaczne i szybkie ciasto. Już dodaje do moich ulubionych przepisów. Dziękuję!
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Wlasnie zrobilam,przepyszna babka!!!!
cieszę się :) pozdrawiam ciepło
Robiłam wczoraj i… WYSZŁO!!!
Pyszne i proste w wykonaniu ciasto. Dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało:) pozdrawiam serdecznie
Ha! wyszło pyszne i jest bardziej cytrynowe. Bez zakalca, tylko mniej wyrosło niż to pierwsze. Nie polewam go lukrem, bo nie lubię zbyt słodkich ciast. Można ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Pierwsze wyszło ładnie, tylko jak dla mnie było za mało cytrynowe. I piekłam je na zwykłym maśle, bo w ciastach jestem nowicjuszką i miękkie masło to dla mnie po prostu masło w temperaturze pokojowej. Za 15 min. wyciągam z piekarnika drugie. Eksperymentowałam z ilością soku. Tym razem dodałam skórkę z 2 cytryn i sok z 2,5 cytryny. I masło o obniżonej zawartości tłuszczu, czyli mix. Zobaczymy co wyjdzie.
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Mam nadzieję że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda dziś jest pierwsze doświadczenie z ciastem cytrynowym dziękuję
Dziś kupuję cytrynę i jutro zabieram się za pieczenie :) na urodzinowy poczęstunek w sam raz :D
cieszę się bardzo, że smakowało! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Niezwykle optymistyczne ciasto! Zapach cytryny unoszący się w trakcie przygotowań, a potem po upieczeniu,to mega relaksujące doświadczenie. A ciasto wilgotne, bardzo pulchne jednocześnie. Przygotowane w środowy wieczór w piątek było już tylko wspomnieniem :D
pozdrawiam i dziękuję bardzo za tyle rewelacyjnych przepisów :)
myślę, że tak, chyba połowę cukru podanego w przepisie 90g, pozdrawiam
Czy cukier moge zastapic stewia? Jezli tak to w jakiej proporcji?
myślę, że tak tylko proszę je dobrze przechowywać, żeby się nie zeschło, pozdrawiam
Witam,
a jak ze świeżością ciasta. Czy upieczone w czwartek będzie świeże i będzie nadawać się do zjedzenia w sobotę?
Dziękuję za odpowiedź.
może była za wysoka temperatura, przykro mi, pozdrawiam
Witam,
A mnie nie wyszło :( Nie wiem, co źle zrobiłam, piekłam dokładnie tak, jak jest opisane w przepisie. Ciasto jest bardzo wilgotne, ale po wyciągnięciu z formy okazało się, że na samym dole jest coś jakby zakalec. Po bliższym zbadaniu okazało się, że chyba niejako „spłynął” tam sok cytrynowy (tam, gdzie jest mokre, jest o wiele tłustsze i bardziej cytrynowe w smaku). Dodam, że wszystkie składniki miałam w temperaturze pokojowej. Nie wiem, co mogłabym poprawić następnym razem :(
Piekę to ciasto kolejny raz i jest z nim tylko jeden problem. Przez to, że jest tak pyszne nie jestem w stanie trzymać narzuconej wcześniej diety, więc dzień po pieczeniu spędzam godzinę więcej na treningu, ale ta chwila przyjemności jest tego warta :)
Ciasto za każdym razem rośnie jak szalone i wystarczy mu jakieś 30min w piekarniku (może to przez foremkę, a może przez piekarnik). Znika jeszcze szybciej niż się piecze, ale to już „zasługa” współlokatorów.
Ogromnie się cieszę!! Bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Moje pierwsze ciasto pieczone – jak dotąd sporadycznie robiłem jedynie „ciasta na zimno” a piekłem tylko mięsa i kiedys, kiedys chleb…ale jako że w domu marnowały sie cytryny… zreszta to nie istotne, rzeczy, moje pierwsze ciasto, a jakże udane – zniknęło od razu, i żona, i syn, i ja POCHŁONĘLIŚMY je doslownie :-) … SUPER PRZEPIS
bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Również polecam ciasto cytrynowe z tego przepisu :) lekkie, wilgotne w środku, wszystkim zasmakuje! Pozdrawiam serdecznie!
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam:)
fantastyczne, lekkie ciasto. mój mąż określił je je jako „bardzo przyjemne” :)
cieszę się:) pozdrawiam
Py-szo-ta, py-szo-ta :)
udało się bardzo dobre ciasto :) Pozdrawiam
Czy zamiast 4 małych jajek dac 5 czy moga być te 4 male? Dziekuje
A mi nie wyszła. :-(
Dół się nie dopiekł i nie wiem dlaczego. Robiłam wszystko w/g przepisu.
Właśnie wyjęłam z piekarnika, znika w mgnieniu oka :) jest przepyszne, wilgotne w środku, o cudownym aromacie cytrynowym. Szybkie i łatwe w wykonaniu, przepis ląduje w moim zeszycie. Polecam :)
Dla zainteresowanych, którzy beda eksperymentować tak jak ja;) Proporcje podane nadadzą sie również na forme okrągłą na babke. Średnica mojej 23 cm i nic nie trzeba kombinowac – jest idealnie:) Wyszła piękna baba wielkanocna. Dzieki raz jeszcze za super przepis! Pychotka;))) Rozeszła sie jak świeże „babeczki”;) Pozdrawiam!
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Znakomity przepis! po raz pierwszy upieklam dzis babke i to w dodatku cytrynowa. Ciasto jest pulchne, nawilzone, przepyszna Do lukru dodalam tylko sok cytrynowy be wody. Polecam ten przepis.
Dziekuje, spróbuje w tych proporcach. Nie chce szukac inego przepisu, bo ten jest doskonały! uz chyba z piaty raz bede piekła, ale zawsze piekłam w takiej formie, jak na obrazu;))) Pozdrawiam i życzę słonecznej Wielkanocy!
będzie taka nieduża babka, hm… trudno powiedzieć, ale chybabym nie zwiększała proporcji,
pozdrawiam
Pani Natalio,
Proszę o porade;) Chciałabym upiec to ciato w formie na babke – taka okrągła – średnica 23 cm. Czy te proporcje bedą dobre, czy należy zwiększyc?
Ciasto cudownie smaczne, wilgotne, slodzitkie i pieknie pachnie cytrynka, brawo za przepis!!! Do lukru dodalam troszke likieru cytrynowego zamiast soku i tez byl bardzo smaczny :) Pozdrawiam
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszlo przepysze :) Pozdrawiam
cieszę się, że ciasto się udało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Jestem kiepska w pieczeniu ciast, ale to wyszło wspaniale! :) Wyglądało dokładnie tak jak na zdjęciu :)
upieczone i zjedzone-przepyszne :)
Kolejny raz wróciłam dziś do tego przepisu :) Ciasto upiekłam 2h temu, a już znikła połowa. Mniam! :)
na tej stronie wszystko sobie Pani przeliczy http://www.ilewazy.pl/
pozdrawiam
szkoda ze nie ma tez zamiennika na dl…nie mam wagi . Dwie juz mi siadly , 3 juz nie chce …
pysznie wygląda:)
Upieklam wczoraj po raz pierwszy, wyszlo pyszne ! Zniknelo w kilkanascie minut :))) dziekuje!
Upiekłam ostatnio to ciasto i uważam, że jest bardzo smaczne. Czuć aromat cytryny, ale ciasto nie jest kwaskowate. Dla mnie pycha i szybko się przyrządza. zamiast masła użyłam „Kasi”.
jest boskie, robilam je juz wielokrotnie:) wlasnie wstawilam do pieca, pozdrawiam:)
życzę smacznego:) pozdrawiam
Fantastyczny przepis :D narzeczony w pon przyjeżdża więc mu zrobię ciasto cytrynowe :D
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam
pieke to ciasto juz chyba z 20 raz i za kazdym razem rozplywam sie–cudowne.
Przepyszne, kolejny raz juz mam je w piecu.
pyszne
super, cieszę się,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Pierwszy raz w życiu upiekłam ciasto cytrynowe. Właśnie się studzi. Pachnie obłędnie, liczę że jeszcze lepiej smakuje. Jedynie zrobiłam z polewą czekoladową i piekłam zdecydowanie krócej około 45 min. Na pewno tu jeszcze zajrzę. :-)
ogromnie się cieszę, że ciasto smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Dziękuje bardzo za przepis wyszło świetne, przepyszne ciasto ! :DD
Witaj Cukierenko. Ciasto jeszcze ciepłe mąż wcinał. :) Zrobiłam je w okrągłej formie 18cm, więc wyszło bardzo wysokie. Jest wilgotne i bardzo ciemno – żółciutkie i jak dla nas, troszkę za mało cytrynowe. :) Następnym razem dodam więcej soku z cytryny i skórki :) Świetny, łatwy i szybki przepis :) Półtorej godzinki i gotowe ciasto. :)))
jest już 15 więc mam nadzieję że się udało,
pozdrawiam
Cześć. :) Ciasto piecze się w piekarniku, ale po fakcie przeczytałam dopiero o mące ziemniaczanej, jak zważy się masa po dodaniu jajek…. no cóż, teraz już nic na to nie poradzę :) ciekawe czy wyjdzie? :) zważone, bez mąki ziemniaczanej… hmmm. Mała Cukierenko jak myślisz co z tego wyjdzie?
bardzo mnie to cieszy:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Hej. Moje ciasto wyszło trochę inne niż na zdjęciu ;). Krócej piekłam, bo ok 40 min., ciasto jest mocno żółte i wilgotne w środku, jednak nie wyszedł żaden zakalec. Przepis jest super – prosty i smaczny.
Zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, połowa cukru (brązowego) i bez żadnego obrzydliwego lukru.
Mega! zastanawiam, sie ,czy nie dodać ajbłek.
dziękuję za szybką odpowiedź :) najpierw upiekę je z pani przepisu, a później poszukam słodzika do pieczenia w sklepie, bo nigdy nie był mi potrzebny :) pozdrawiam
będzie trochę kwaskowate i gorzkawe od skórki, więc radzę dodać słodziku, tak za bardzo nie wiem w jakiej ilości, proszę użyć słodziku do pieczenia i tam na opakowaniu będzie napisane jakiej on ilości cukru podpowiada, radzę też dodać na smak, próbując ciasta jak poczuje Pani, że jest słodkie to wtedy przelać do blaszki i upiec,
pozdrawiam serdecznie
witam :) mam pytanko – czym zastąpić cukier, słodzikiem? jeśli tak to w jakiej ilości? mam tatę cukrzyka i chciałabym aby mógł zjeść to ciacho :) nie znam się na pieczeniu ciast dla diabetyków :( a może w ogóle nie dodawać cukru? ciekawe czy będzie wtedy strasznie kwaskowe przez cytryny… pozdrawiam
myślę, że tak
pozdrawiam
Czy mogę zamiast proszku dodać samą sodę? Własnie mam zamiar je upiec. Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo mnie cieszy, że ciasto smakowało i że strona się spodobała, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto jest naprawdę fantastyczne|!!!
Odkąd upiekłam je po raz pierwszy, a wyszło mega cytrynowe, mój mąż prosi o powtórkę choć ja mam zawsze ochotę wypróbować inne przepisy. No cóż, jutro powtórka, mężowi nie odmówię
Dziękuję za przepisy!!! Bardzo fana strona!!!!
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest pyszne.mimo,iz zmniejszylam o polowe ilosc cukru.To moj trzeci wypiek po czekoladowym ciescie i brownies.Nastepe mam w planach brzoskwiniowe.Mam nadzieje,ze tez bedzie udane.Dziekuje slicznie za stronke,dodalam juz ja do moich ulubionch.
Bardzo ucieszył mnie Pani komentarz, dziękuję!
Wspaniale że ciasto smakuje i cytrynowe i pomarańczowe:)
życzę kolejnych udanych wypieków,
mam nowy przepis na ciasto z marchewką, więc jeśli okaże się dobry to w następnym tygodniu będzie na stronie i zdaje się, że nie trzeba będzie używać nawet miksera,
pozdrawiam ciepło , udanego dnia
Wczoraj robiłam Pani ciasto pomarańczowe. Dziś przyszła kolej na cytrynowe.
Nie wiem czemu , ale oba ciasta będą moimi ukochanymi ciastami proszkowymi :)
Cytrynowe wyszło super !!!
Niestety ze względu na cukrzycę ciążową mogłam jedynie posmakować kawalątek, ale mąż cieszy się z moich wypieków bardzo , a mnie jest jak w niebie , że tak chwali :)
Żałuję, że tak późno natknęłam sie na Pani stronkę , bo zapewne już wcześniej bym pichciła takie smakołyki.
Bardzo bardzo dziękuję :)
przede mną na pewno jeszcze ciasto albo muffinki marchewkowe, bo chodzą za mną od pół roku :) Widziałam , że u Pani są przepisy więc na pewno skorzystam :)
Jaga117 – dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
tak można dodać margarynę,
pozdrawiam
moge dodac zamiast masla margaryne?
na przepis trafiłam przypadkiem, bo szukałam innego (takiego, gdzie daje się 5 jajek), ale zdecydowałam się zrobić po raz pierwszy właśnie to ciasto cytrynowe i wyszło super! mimo, że lekko zwarzyło mi się (w tym kontekście pisze się „zwarzyło” a nie „zważyło”, bo to co innego znaczy), to mąka ziemniaczana faktycznie uratowała sprawę i wyszło dobrze wypieczone i bez zakalca – piekłam tylko 35 min w temp. 180′ ; jak dla mnie ma zbyt gorzki posmak (może dałam za dużo skórki z cytryny), ale rodzinie smakuje, więc w porządku, pozdrawiam!
przykro mi że wyszedł zakalec, ale cieszę się, że ciasto smakowało,
pozdrawiam ciepło
Wyszedł mi bardzo smaczny zakalec :P Ciasto zniknęło błyskawicznie, wszyscy mówili, że bardzo dobre zakalczyki piekę ;)
Na ogół nie robią mi się zakalce, a teraz ciasto nawet nie urosło, nie wiem czemu. Ciasto i tak bardzo smakowało!
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za sympatyczny komentarz,
życzę smacznego
pozdrawiam ciepło
Rewelacyjne!!! piekłam już 2 razy:] Robiłam tez ciasto jogurtowe, ciasteczka owsiane, sernik z jagodami, a teraz piekę babkę czekoladową z orzechami. Wszystkie przepisy są świetne i naprawdę łatwiutkie. Gorąco polecam!!!!
to ciasto jest idealne, nic więcej proszę nie dodawać,
pozdrawiam
a nie powinno yć trochę mąki ziemn do babki?>
Ciasto jest poprostu bajkowe, moja mama i ja je kochamy!
Dziękuje za przepis!
Maja z Pekinu
Długo szukałam dobrego przepisu na ciasto cytrynowe, to jest strzałem w 10! Smakuje niesamowicie!
Przepyszne ciasto. Mój 3 letni syn (i nie tylko on) je po prostu pokochał. Delikatny smak i puszystość. Dziękuję.
gratulację bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Super przepis, było to moje pierwsze w życiu ciasto i udało mi sie na 5. POLECAM
przepyszne to ciasto ! ja zrobiłam jeszcze z niego baeczki po prostu cudo!!!
bardzo się cieszę, że smakowało, jeśli chodzi o wiśnie wydaje mi się, że tak,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto doskonale , pieklam juz kilka razy . Mam pytanie , czy na ciasto kruche mage dac zamrozone wisnie ?. Dziekuje za wspaniale przepisy .
radzę krócej ucierać masło, a przy dodawaniu kolejno jajek zmniejszyć obroty miksera na najniższe, jakby się zwarzyło to dodać 1 kopiastą łyżkę najlepiej mąki ziemniaczanej,
pozdrawiam
A ja mam problem z babkami ucieranymi i obawiam się spróbować, chociaż kocham cisto cytrynowe! Piekłam już kilka i zawsze, w którymś momencie podczas ucierania ciasto mi się waży – chociaż trzymam się przepisu i porad w stylu „masło ucierać 4-5 minut”. Może jakaś podpowiedź, baaardzo proszę!!!
przepraszam maoja mama
WOW!!! jest po prostu fenomenalne maja mam nie może się nadziwić
DZIĘKUJE ZA PRZEPIS
tak, można
pozdrawiam
a czy ciato można upiec w nie keksówce tylko w zwykłej blaszce ???
Kobieto!Dziękuję Ci za ten przepis!!! Po prostu cudowne!
życzę smacznego:)
pozdrawiam
Zaraz kolejny raz robię fenomenalne ciasto, i już się nie mogę doczekać. Polecam wszystkim!
super, że ciasto ładnie się upiekło, życzę smacznego
pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za odpowiedz. Pomimo trudów Ciasto udało się znakomicie. Podratowałam go kawałeczkiem świeżego masła, było na tyle dobrze, że nie dodawałam już mąki ziemniaczanej. Ciasto wyszło puszyste i aromatyczne, naprawdę smaczne. Polecam!! Pozdrawiam serdecznie.
proszę dodawać dalej jajka po jednym jak w przepisie, gdy już będą dodane wszystkie jajka proszę wsypać 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać, a następnie postępować jak jest w przepisie, powinno pomóc, mi pomogło nie raz,
pozdrawiam
Właśnie rozpoczęłam walkę z tym ciastem. walkę, bo od chwili miksowania masła z cukrem zaczęło mi się ważyć, pod 5 minutach było już dobrze wiec dodałam jako, nadal ok, potem drugie z początku ok a po chwili znowu sie ważyło. Próbuje je jeszcze uratowac z odrobiną nowego masła ale jakoś marnie to idzie … co robić ????
wspaniale, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam
Ciasto jest bardzo smaczne. Wszystkim smakowało i chcieli więcej. Polecam.
Zachęcona przepisem właśnie połączyłam składniki i wstawiłam do piekarnika. Ponieważ uwielbiam cytrynowe ciasto zdecydowałam że będzie idealne na jutrzejsze spotkanie z przyjaciółkami :) Już mi pachnie z piekarnika cudnie , mam nadzieję że będzie równie pyszne.
Na pewno będzie pyszne, życzę smacznego i udanego spotkania z przyjaciółkami,
pozdrawiam serdecznie
Rewelacyjny przepis, łatwy i dający dużo satysfakcji:).
uwielbiam to ciasto i cieszę się, że ma coraz więcej zwolenników,
pozdrawiam serdecznie:)
Strzał w 10 :) świetny przepis
Ogromnie się cieszę, że ciasto tak smakowało,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Upiekłam na urodziny synka. Przepyszne. Jednym słowem: ciasto cytrynowe-MISTRZ
witam,
proszę pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej (miękkie masło),
za długo nie ucierać masła tak około 4 minuty, a nawet krócej,
po każdym dodaniu jajka, chwile miksować na najniższych obrotach, aż składniki się połączą,
jakby masa się zważyła proszę dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
i oczywiście piec z sercem:)
pozdrawiam serdecznie
Niestety, jak każde ciasto – z zakalcem!!!!! Jak tego uniknąć?
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
łatwe, szybkie, smaczne ciasto – goście jedli z dokładkami – nic nie zostało. pozdrowienia
po godzinie w 180oC ciasto powinno być już upieczone,
pozdrawiam
czy ciasto powinno być wilgotne w środku, czy za wcześnie wyciągnęłam z piekarnika? piekłam godzinę na 180 stopniach.
Ciasto pyszne a książka wspaniała :)
Dziekuje za przepis, ciasto bardzo dobre, maz zachwycony. Lukier wyszedl mi troche za rzadki, ale i tak zjedlismy. Pozdrowienia
pyszny do jedzenia co nie
Tak proszę spróbować, szkoda marnować składniki, może się uda
jak chce Pani spróbować to proszę dodać jeszcze mąki, aby ciasto było gęste, a nawet tak bardzo gęste i wstawić do nagrzanego piekarnika,
pozdrawiam
Nie miałam keksówki więc zrobiłam większą porcję.
Masło było twarde więc dodałam odrazu wszysztkie jajka i….
wyszło grudowate …
czy mam wogóle próbować to piec?
Ogromnie się cieszę, że ciasto smakuje, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Długo szukałam przepisu na idealne ciasto cytrynowe – mocno aromatyczne i jednoczesnie proste w przygotowaniu.
Wreszcie znalazłam!!!!
To tutaj jest boskie!!!! :-)
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Witam robie to ciasto z tej stronkijuz drugi raz :) polecam puszyste, wilgotne pysznee!!!
Skórka cytrynowa z cytryn na naszym rynku nie nadaje się do jedzenia ponieważ jest wielce toksyczna. Przeczytajcie sobie na etykiecie (w Polsce niestety nie ma obowiązku podawania substancji konserwujących używanych do cytrusów), z znajdziecie tam 3-4 nazwy trudnych do wymówienia chemikali. Z czystym sumieniem można za to jeść w całości cytryny oznaczone symbolem BIO. Cytryny BIO nie mogą być traktowane jakimikolwiek syfami.
bardzo się cieszę, że przepis pod pasował, proszę dać znać jak będzie smakowało z kolejnymi modyfikacjami,
pozdrawiam:)
pyszne ciasto, słodkie o miłym zapachu. Nie miałam masła dałam olej i też smakuje. z masłem byłoby jeszcze lepsze;) Następnym razem dodam mniej cukru a więcej cytryny. Dam znać czy wynik będzie jadalny:)
dziękuję za pyszne przepisy ( nie tylko ten nam podpasował…)
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuję, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Kolejny udany przepis.
Ciasto wyszło idealnie , pięknie pachnie i tak ładnie wyrosło:)
Mój mąż nie przepada za babkami, a w tym przypadku nie może oderwać się od blaszki i ciągle podjada.
Na pewno ten przepis znajdzie się wśród moich ulubionych :)
Pozdrawiam.
Witam serdecznie,
Bardzo mi miło, podziwiam za pracowitość, ja jakoś zawsze ucieram mikserem masło z cukrem, dziękuję za komentarz cieszę się, że ciasto smakowało,
Pozdrawiam:)
Wspaniałe ciasto, to juz drugie, które upiekłam z tej strony i na pewno nie ostatnie. Przepis czytelny i dokładny, idealny dla takiego laika jak ja. Nie używałam miksera, wszystko wyrabiałam ręcznie. Na początku dużo czasu i energi poświęciłam na ucieranie masła z cukrem, bo bałam się że cukier w cieście będzie zgrzytał między zębami, ale wkońcu sie poddałam i upiekłam. Wyszło cudowne, aromatyczne, puszyste ciasto. Długo zachowuje świerzość, a lukier dodaje odrobinę kwasku w smaku ciasta.
Wspaniale:) cieszę się ogromnie:)
dziękuję za komentarz
pozdrawiam serdecznie
fantastyczne ciasto cytrynowe!! Nie zdazylam zrobic lukru, bo polowa ciasta zostala pochlonieta zanim zdazylam wyciagnac z formy, prosto z piekarnika :) Na polowke sie juz nie oplacalo. Moze nastepnym razem sie uda zrobic z lukrem :) Ciasto puszyste, wilgotne i baaardzo cytrynowe! Super! Goraco polecam! Zapisuje sobie przepis!
Witam:)
Cytrynę trzeba po prostu dokładnie umyć w gorącej wodzie lub sparzyć, ja tylko porządnie ją myję pod ciepłą wodą, a później ją ścieram na tarce o drobnych oczkach,
pozdrawiam
Wlasnie mam zamiar sie zabrac za robienie tego ciacha, ale mozesz powiedziec czy cytryne trzeba jakos np sparzyc czy po prostu zetrzec skorke? Slyszalam rozne sposoby a nie jestem zbyt obcykana w pieczeniu :] pozdrawiam, swietne przepisy i zdjecia!
piękne zdjęcia, dziękujemy za dodanie jednego z nich! :)
Też lubię ciasta cytrynowe. U Ciebie takie ładne słoneczne kolory ;)
Wyglada ladnie tak puszyscie.
oj zjadłabym sobie taką babę :)
mniam!
Cudo! To prawda, że w wielu książkach o Anglii występuje ciasto cytrynowe. Jest takie eleganckie……. Dzięki za przepis, i Natalio pozdrawiam serdecznie!
Pyszności! Wspaniałe ciasto :)
Widzę że książka popularna wśród blogerek:) idę po kawałek ciasta,
pozdrawiam serdecznie
Wygląda tak mięciutko i puszyście:) Śliczne Ci wyszło:) P.S.Też czytam te książki:)
Idealne do kawy…:)
Wspaniale wygląda! za mną też ostatnio chodzi cytryowe
Właśnie skończyłam czytać I część „Gry o tron” i tez mi ciasto cytrynowe chodziło po głowie ;) albo cytrynowe ciasteczka ;) Twoje wygląda pysznie! Takie puszyste ;)