Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…
Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.
3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.
4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.
Udanych wypieków:)
Bardzo dobre ciasto. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 40 minut. Wystudzone ciasto polałam polewą czekoladową. Ciasto smakowało nawet osobom, które nie lubią cytrynowych wypieków :)
Cudowny przepis zamiast lukru zrobiłam polewe czekoladowa z wórkami kokosowymi cudowny smak mniam
Uwielbiam ciasta cytrynowe. Te jest przepyszne. Dla mnie cytryny w sam raz.
Lukier na samym soku z cytryny jest bardziej kryjacy i chyba pyszniejszy :) ciasto właśnie sie piecze.
ja dodaję wrzątek, w celu rozpuszczenia cukru, a Pani się rozpuścił w samym soku? pozdrawiam Ewa
Witam serdecznie! :) Czy można z podwojonej porcji składników zrobić to ciasto w blasze o wymiarach 25 x 35 ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Upieklam dzisiaj i jest pycha,fakt dalam 140 g cukru i.pieklam z termoobiegiem 40 min ale jest ekstra
Świetny przepis,ale piekłam po środku szczebli,na dół.przestawiłam tylko na 10 min.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie. Ciasto wyszło przepyszne :) tyle że miałam za krótką keksówkę i trochę się zmarnowało. Kupiłam trochę dłuższą i zastanawiam się czy mogłabym tym razem zamiast cytrynowego zrobić pomarańczowe. Uwielbiam ciasta na maśle. Czy to dobry pomysł? Wiem że na Pani stronce jest również przepis na podobne ciasto pomarańczowe ale bez masełka – z masłem moja mała córcia zajada ze smakiem. Pozdrawiam
tak można, też będzie pyszne, pozdrawiam
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
Przepyszne, lekkie, smaczne i szybkie ciasto. Już dodaje do moich ulubionych przepisów. Dziękuję!
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Wlasnie zrobilam,przepyszna babka!!!!
cieszę się :) pozdrawiam ciepło
Robiłam wczoraj i… WYSZŁO!!!
Pyszne i proste w wykonaniu ciasto. Dziękuję za przepis