Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.

3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.

4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.

Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.

Udanych wypieków:)

Ciasto cytrynowe

Print Friendly, PDF & Email

169 komentarzy do “Ciasto cytrynowe”

  1. Bardzo dobre ciasto. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 40 minut. Wystudzone ciasto polałam polewą czekoladową. Ciasto smakowało nawet osobom, które nie lubią cytrynowych wypieków :)

    Odpowiedz
  2. Świetny przepis,ale piekłam po środku szczebli,na dół.przestawiłam tylko na 10 min.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  3. Witam serdecznie. Ciasto wyszło przepyszne :) tyle że miałam za krótką keksówkę i trochę się zmarnowało. Kupiłam trochę dłuższą i zastanawiam się czy mogłabym tym razem zamiast cytrynowego zrobić pomarańczowe. Uwielbiam ciasta na maśle. Czy to dobry pomysł? Wiem że na Pani stronce jest również przepis na podobne ciasto pomarańczowe ale bez masełka – z masłem moja mała córcia zajada ze smakiem. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Ha! wyszło pyszne i jest bardziej cytrynowe. Bez zakalca, tylko mniej wyrosło niż to pierwsze. Nie polewam go lukrem, bo nie lubię zbyt słodkich ciast. Można ewentualnie posypać cukrem pudrem.

    Odpowiedz
  5. Pierwsze wyszło ładnie, tylko jak dla mnie było za mało cytrynowe. I piekłam je na zwykłym maśle, bo w ciastach jestem nowicjuszką i miękkie masło to dla mnie po prostu masło w temperaturze pokojowej. Za 15 min. wyciągam z piekarnika drugie. Eksperymentowałam z ilością soku. Tym razem dodałam skórkę z 2 cytryn i sok z 2,5 cytryny. I masło o obniżonej zawartości tłuszczu, czyli mix. Zobaczymy co wyjdzie.

    Odpowiedz
  6. Niezwykle optymistyczne ciasto! Zapach cytryny unoszący się w trakcie przygotowań, a potem po upieczeniu,to mega relaksujące doświadczenie. A ciasto wilgotne, bardzo pulchne jednocześnie. Przygotowane w środowy wieczór w piątek było już tylko wspomnieniem :D
    pozdrawiam i dziękuję bardzo za tyle rewelacyjnych przepisów :)

    Odpowiedz
  7. Witam,
    a jak ze świeżością ciasta. Czy upieczone w czwartek będzie świeże i będzie nadawać się do zjedzenia w sobotę?
    Dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
  8. Witam,

    A mnie nie wyszło :( Nie wiem, co źle zrobiłam, piekłam dokładnie tak, jak jest opisane w przepisie. Ciasto jest bardzo wilgotne, ale po wyciągnięciu z formy okazało się, że na samym dole jest coś jakby zakalec. Po bliższym zbadaniu okazało się, że chyba niejako „spłynął” tam sok cytrynowy (tam, gdzie jest mokre, jest o wiele tłustsze i bardziej cytrynowe w smaku). Dodam, że wszystkie składniki miałam w temperaturze pokojowej. Nie wiem, co mogłabym poprawić następnym razem :(

    Odpowiedz
  9. Piekę to ciasto kolejny raz i jest z nim tylko jeden problem. Przez to, że jest tak pyszne nie jestem w stanie trzymać narzuconej wcześniej diety, więc dzień po pieczeniu spędzam godzinę więcej na treningu, ale ta chwila przyjemności jest tego warta :)
    Ciasto za każdym razem rośnie jak szalone i wystarczy mu jakieś 30min w piekarniku (może to przez foremkę, a może przez piekarnik). Znika jeszcze szybciej niż się piecze, ale to już „zasługa” współlokatorów.

    Odpowiedz
  10. Moje pierwsze ciasto pieczone – jak dotąd sporadycznie robiłem jedynie „ciasta na zimno” a piekłem tylko mięsa i kiedys, kiedys chleb…ale jako że w domu marnowały sie cytryny… zreszta to nie istotne, rzeczy, moje pierwsze ciasto, a jakże udane – zniknęło od razu, i żona, i syn, i ja POCHŁONĘLIŚMY je doslownie :-) … SUPER PRZEPIS

    Odpowiedz
  11. Również polecam ciasto cytrynowe z tego przepisu :) lekkie, wilgotne w środku, wszystkim zasmakuje! Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  12. Właśnie wyjęłam z piekarnika, znika w mgnieniu oka :) jest przepyszne, wilgotne w środku, o cudownym aromacie cytrynowym. Szybkie i łatwe w wykonaniu, przepis ląduje w moim zeszycie. Polecam :)

    Odpowiedz
  13. Dla zainteresowanych, którzy beda eksperymentować tak jak ja;) Proporcje podane nadadzą sie również na forme okrągłą na babke. Średnica mojej 23 cm i nic nie trzeba kombinowac – jest idealnie:) Wyszła piękna baba wielkanocna. Dzieki raz jeszcze za super przepis! Pychotka;))) Rozeszła sie jak świeże „babeczki”;) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  14. Znakomity przepis! po raz pierwszy upieklam dzis babke i to w dodatku cytrynowa. Ciasto jest pulchne, nawilzone, przepyszna Do lukru dodalam tylko sok cytrynowy be wody. Polecam ten przepis.

    Odpowiedz
  15. Dziekuje, spróbuje w tych proporcach. Nie chce szukac inego przepisu, bo ten jest doskonały! uz chyba z piaty raz bede piekła, ale zawsze piekłam w takiej formie, jak na obrazu;))) Pozdrawiam i życzę słonecznej Wielkanocy!

    Odpowiedz
  16. Pani Natalio,
    Proszę o porade;) Chciałabym upiec to ciato w formie na babke – taka okrągła – średnica 23 cm. Czy te proporcje bedą dobre, czy należy zwiększyc?

    Odpowiedz
  17. Ciasto cudownie smaczne, wilgotne, slodzitkie i pieknie pachnie cytrynka, brawo za przepis!!! Do lukru dodalam troszke likieru cytrynowego zamiast soku i tez byl bardzo smaczny :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  18. Upiekłam ostatnio to ciasto i uważam, że jest bardzo smaczne. Czuć aromat cytryny, ale ciasto nie jest kwaskowate. Dla mnie pycha i szybko się przyrządza. zamiast masła użyłam „Kasi”.

    Odpowiedz
  19. Pierwszy raz w życiu upiekłam ciasto cytrynowe. Właśnie się studzi. Pachnie obłędnie, liczę że jeszcze lepiej smakuje. Jedynie zrobiłam z polewą czekoladową i piekłam zdecydowanie krócej około 45 min. Na pewno tu jeszcze zajrzę. :-)

    Odpowiedz
  20. Witaj Cukierenko. Ciasto jeszcze ciepłe mąż wcinał. :) Zrobiłam je w okrągłej formie 18cm, więc wyszło bardzo wysokie. Jest wilgotne i bardzo ciemno – żółciutkie i jak dla nas, troszkę za mało cytrynowe. :) Następnym razem dodam więcej soku z cytryny i skórki :) Świetny, łatwy i szybki przepis :) Półtorej godzinki i gotowe ciasto. :)))

    Odpowiedz
  21. Cześć. :) Ciasto piecze się w piekarniku, ale po fakcie przeczytałam dopiero o mące ziemniaczanej, jak zważy się masa po dodaniu jajek…. no cóż, teraz już nic na to nie poradzę :) ciekawe czy wyjdzie? :) zważone, bez mąki ziemniaczanej… hmmm. Mała Cukierenko jak myślisz co z tego wyjdzie?

    Odpowiedz
  22. Hej. Moje ciasto wyszło trochę inne niż na zdjęciu ;). Krócej piekłam, bo ok 40 min., ciasto jest mocno żółte i wilgotne w środku, jednak nie wyszedł żaden zakalec. Przepis jest super – prosty i smaczny.

    Odpowiedz
  23. Zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, połowa cukru (brązowego) i bez żadnego obrzydliwego lukru.
    Mega! zastanawiam, sie ,czy nie dodać ajbłek.

    Odpowiedz
  24. dziękuję za szybką odpowiedź :) najpierw upiekę je z pani przepisu, a później poszukam słodzika do pieczenia w sklepie, bo nigdy nie był mi potrzebny :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  25. będzie trochę kwaskowate i gorzkawe od skórki, więc radzę dodać słodziku, tak za bardzo nie wiem w jakiej ilości, proszę użyć słodziku do pieczenia i tam na opakowaniu będzie napisane jakiej on ilości cukru podpowiada, radzę też dodać na smak, próbując ciasta jak poczuje Pani, że jest słodkie to wtedy przelać do blaszki i upiec,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  26. witam :) mam pytanko – czym zastąpić cukier, słodzikiem? jeśli tak to w jakiej ilości? mam tatę cukrzyka i chciałabym aby mógł zjeść to ciacho :) nie znam się na pieczeniu ciast dla diabetyków :( a może w ogóle nie dodawać cukru? ciekawe czy będzie wtedy strasznie kwaskowe przez cytryny… pozdrawiam

    Odpowiedz
  27. Bardzo mnie cieszy, że ciasto smakowało i że strona się spodobała, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  28. Ciasto jest naprawdę fantastyczne|!!!
    Odkąd upiekłam je po raz pierwszy, a wyszło mega cytrynowe, mój mąż prosi o powtórkę choć ja mam zawsze ochotę wypróbować inne przepisy. No cóż, jutro powtórka, mężowi nie odmówię
    Dziękuję za przepisy!!! Bardzo fana strona!!!!

    Odpowiedz
  29. Ciasto jest pyszne.mimo,iz zmniejszylam o polowe ilosc cukru.To moj trzeci wypiek po czekoladowym ciescie i brownies.Nastepe mam w planach brzoskwiniowe.Mam nadzieje,ze tez bedzie udane.Dziekuje slicznie za stronke,dodalam juz ja do moich ulubionch.

    Odpowiedz
  30. Bardzo ucieszył mnie Pani komentarz, dziękuję!
    Wspaniale że ciasto smakuje i cytrynowe i pomarańczowe:)
    życzę kolejnych udanych wypieków,
    mam nowy przepis na ciasto z marchewką, więc jeśli okaże się dobry to w następnym tygodniu będzie na stronie i zdaje się, że nie trzeba będzie używać nawet miksera,
    pozdrawiam ciepło , udanego dnia

    Odpowiedz
  31. Wczoraj robiłam Pani ciasto pomarańczowe. Dziś przyszła kolej na cytrynowe.
    Nie wiem czemu , ale oba ciasta będą moimi ukochanymi ciastami proszkowymi :)
    Cytrynowe wyszło super !!!
    Niestety ze względu na cukrzycę ciążową mogłam jedynie posmakować kawalątek, ale mąż cieszy się z moich wypieków bardzo , a mnie jest jak w niebie , że tak chwali :)
    Żałuję, że tak późno natknęłam sie na Pani stronkę , bo zapewne już wcześniej bym pichciła takie smakołyki.
    Bardzo bardzo dziękuję :)
    przede mną na pewno jeszcze ciasto albo muffinki marchewkowe, bo chodzą za mną od pół roku :) Widziałam , że u Pani są przepisy więc na pewno skorzystam :)

    Odpowiedz
  32. na przepis trafiłam przypadkiem, bo szukałam innego (takiego, gdzie daje się 5 jajek), ale zdecydowałam się zrobić po raz pierwszy właśnie to ciasto cytrynowe i wyszło super! mimo, że lekko zwarzyło mi się (w tym kontekście pisze się „zwarzyło” a nie „zważyło”, bo to co innego znaczy), to mąka ziemniaczana faktycznie uratowała sprawę i wyszło dobrze wypieczone i bez zakalca – piekłam tylko 35 min w temp. 180′ ; jak dla mnie ma zbyt gorzki posmak (może dałam za dużo skórki z cytryny), ale rodzinie smakuje, więc w porządku, pozdrawiam!

    Odpowiedz
  33. Wyszedł mi bardzo smaczny zakalec :P Ciasto zniknęło błyskawicznie, wszyscy mówili, że bardzo dobre zakalczyki piekę ;)

    Na ogół nie robią mi się zakalce, a teraz ciasto nawet nie urosło, nie wiem czemu. Ciasto i tak bardzo smakowało!

    Odpowiedz
  34. Rewelacyjne!!! piekłam już 2 razy:] Robiłam tez ciasto jogurtowe, ciasteczka owsiane, sernik z jagodami, a teraz piekę babkę czekoladową z orzechami. Wszystkie przepisy są świetne i naprawdę łatwiutkie. Gorąco polecam!!!!

    Odpowiedz
  35. bardzo się cieszę, że smakowało, jeśli chodzi o wiśnie wydaje mi się, że tak,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  36. Ciasto doskonale , pieklam juz kilka razy . Mam pytanie , czy na ciasto kruche mage dac zamrozone wisnie ?. Dziekuje za wspaniale przepisy .

    Odpowiedz
  37. radzę krócej ucierać masło, a przy dodawaniu kolejno jajek zmniejszyć obroty miksera na najniższe, jakby się zwarzyło to dodać 1 kopiastą łyżkę najlepiej mąki ziemniaczanej,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  38. A ja mam problem z babkami ucieranymi i obawiam się spróbować, chociaż kocham cisto cytrynowe! Piekłam już kilka i zawsze, w którymś momencie podczas ucierania ciasto mi się waży – chociaż trzymam się przepisu i porad w stylu „masło ucierać 4-5 minut”. Może jakaś podpowiedź, baaardzo proszę!!!

    Odpowiedz
  39. Dziękuję za odpowiedz. Pomimo trudów Ciasto udało się znakomicie. Podratowałam go kawałeczkiem świeżego masła, było na tyle dobrze, że nie dodawałam już mąki ziemniaczanej. Ciasto wyszło puszyste i aromatyczne, naprawdę smaczne. Polecam!! Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  40. proszę dodawać dalej jajka po jednym jak w przepisie, gdy już będą dodane wszystkie jajka proszę wsypać 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać, a następnie postępować jak jest w przepisie, powinno pomóc, mi pomogło nie raz,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  41. Właśnie rozpoczęłam walkę z tym ciastem. walkę, bo od chwili miksowania masła z cukrem zaczęło mi się ważyć, pod 5 minutach było już dobrze wiec dodałam jako, nadal ok, potem drugie z początku ok a po chwili znowu sie ważyło. Próbuje je jeszcze uratowac z odrobiną nowego masła ale jakoś marnie to idzie … co robić ????

    Odpowiedz
  42. Zachęcona przepisem właśnie połączyłam składniki i wstawiłam do piekarnika. Ponieważ uwielbiam cytrynowe ciasto zdecydowałam że będzie idealne na jutrzejsze spotkanie z przyjaciółkami :) Już mi pachnie z piekarnika cudnie , mam nadzieję że będzie równie pyszne.

    Odpowiedz
  43. witam,
    proszę pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej (miękkie masło),
    za długo nie ucierać masła tak około 4 minuty, a nawet krócej,
    po każdym dodaniu jajka, chwile miksować na najniższych obrotach, aż składniki się połączą,
    jakby masa się zważyła proszę dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    i oczywiście piec z sercem:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  44. czy ciasto powinno być wilgotne w środku, czy za wcześnie wyciągnęłam z piekarnika? piekłam godzinę na 180 stopniach.

    Odpowiedz
  45. Tak proszę spróbować, szkoda marnować składniki, może się uda
    jak chce Pani spróbować to proszę dodać jeszcze mąki, aby ciasto było gęste, a nawet tak bardzo gęste i wstawić do nagrzanego piekarnika,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  46. Nie miałam keksówki więc zrobiłam większą porcję.
    Masło było twarde więc dodałam odrazu wszysztkie jajka i….
    wyszło grudowate …
    czy mam wogóle próbować to piec?

    Odpowiedz
  47. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto cytrynowe – mocno aromatyczne i jednoczesnie proste w przygotowaniu.
    Wreszcie znalazłam!!!!
    To tutaj jest boskie!!!! :-)

    Odpowiedz
  48. Skórka cytrynowa z cytryn na naszym rynku nie nadaje się do jedzenia ponieważ jest wielce toksyczna. Przeczytajcie sobie na etykiecie (w Polsce niestety nie ma obowiązku podawania substancji konserwujących używanych do cytrusów), z znajdziecie tam 3-4 nazwy trudnych do wymówienia chemikali. Z czystym sumieniem można za to jeść w całości cytryny oznaczone symbolem BIO. Cytryny BIO nie mogą być traktowane jakimikolwiek syfami.

    Odpowiedz
  49. bardzo się cieszę, że przepis pod pasował, proszę dać znać jak będzie smakowało z kolejnymi modyfikacjami,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  50. pyszne ciasto, słodkie o miłym zapachu. Nie miałam masła dałam olej i też smakuje. z masłem byłoby jeszcze lepsze;) Następnym razem dodam mniej cukru a więcej cytryny. Dam znać czy wynik będzie jadalny:)
    dziękuję za pyszne przepisy ( nie tylko ten nam podpasował…)

    Odpowiedz
  51. Kolejny udany przepis.
    Ciasto wyszło idealnie , pięknie pachnie i tak ładnie wyrosło:)
    Mój mąż nie przepada za babkami, a w tym przypadku nie może oderwać się od blaszki i ciągle podjada.
    Na pewno ten przepis znajdzie się wśród moich ulubionych :)
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  52. Witam serdecznie,
    Bardzo mi miło, podziwiam za pracowitość, ja jakoś zawsze ucieram mikserem masło z cukrem, dziękuję za komentarz cieszę się, że ciasto smakowało,
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  53. Wspaniałe ciasto, to juz drugie, które upiekłam z tej strony i na pewno nie ostatnie. Przepis czytelny i dokładny, idealny dla takiego laika jak ja. Nie używałam miksera, wszystko wyrabiałam ręcznie. Na początku dużo czasu i energi poświęciłam na ucieranie masła z cukrem, bo bałam się że cukier w cieście będzie zgrzytał między zębami, ale wkońcu sie poddałam i upiekłam. Wyszło cudowne, aromatyczne, puszyste ciasto. Długo zachowuje świerzość, a lukier dodaje odrobinę kwasku w smaku ciasta.

    Odpowiedz
  54. fantastyczne ciasto cytrynowe!! Nie zdazylam zrobic lukru, bo polowa ciasta zostala pochlonieta zanim zdazylam wyciagnac z formy, prosto z piekarnika :) Na polowke sie juz nie oplacalo. Moze nastepnym razem sie uda zrobic z lukrem :) Ciasto puszyste, wilgotne i baaardzo cytrynowe! Super! Goraco polecam! Zapisuje sobie przepis!

    Odpowiedz
  55. Witam:)
    Cytrynę trzeba po prostu dokładnie umyć w gorącej wodzie lub sparzyć, ja tylko porządnie ją myję pod ciepłą wodą, a później ją ścieram na tarce o drobnych oczkach,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  56. Wlasnie mam zamiar sie zabrac za robienie tego ciacha, ale mozesz powiedziec czy cytryne trzeba jakos np sparzyc czy po prostu zetrzec skorke? Slyszalam rozne sposoby a nie jestem zbyt obcykana w pieczeniu :] pozdrawiam, swietne przepisy i zdjecia!

    Odpowiedz
  57. Cudo! To prawda, że w wielu książkach o Anglii występuje ciasto cytrynowe. Jest takie eleganckie……. Dzięki za przepis, i Natalio pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz