Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko

1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.

2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.

3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).

4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.

5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

134 komentarze do “Ciasteczka owsiane z żurawiną”

  1. Dzień dobry,
    u mnie niestety ciastka też rozlały się na duże płaskie placki (pewnie dlatego, że dałam mąkę migdałową zamiast pszennej), ale w żaden sposób nie umniejszyło to ich smakowitości. Troszkę też pokruszyły się i miałam pyszną granolę na śniadanie :).
    Pozdrawiam
    Ps 1. Na chwilę wpadłam do Małej Cukierenki, ale na pewno wrócę tu jeszcze :))
    Ps 2. Czy można by na stronie zrobić opcję drukowania, albo zapisu do pdf? Chętnie założyłabym na dysku folder „Mała Cukierenka” ;)

    Odpowiedz
  2. Wyrobiłam ciasto wedlug podanego przepisu ale juz widzac je w piekarniku wiem, że coś poszło nie tak… ciasteczka się rozlały na papierze do pieczenia… następnym razem spróbuje dodać więcej mąki

    Odpowiedz
  3. Ciasteczka są przepyszne, wszystkie zniknęły tak szybko jak się tylko pojawiły… Dałam 100 g cukru i 1 łyżkę miodu, następnym razem zmniejszę jeszcze trochę ilość cukru ale za to przygotuję ich dwa razy więcej :-) Bardzo dziękuję za przepis.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry!
    Właśnie zamierzam dziś zrobić te ciasteczka po raz drugi. Są przepyszne, ale tym razem dodam mniej cukru. Serdecznie polecam i dziękuję za ten przepis i myślę, że niedługo pokuszę się na ciasteczka cynamonowe z orzechami. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. a ja zamiast żurawiny daję daktyle, które są same w sobie słodkie i nie używam cukru, ewentualnie 2 łyżki miodu ;) nie daję również mąki, żeby były bezglutenowe (oczywiście płatki owsiane też używam bezglutenowe) – są pyszne i zajadają się nimi również osoby, które nie są ma co dzień zwolennikami zdrowej, albo zdrowszej kuchni :) pyszne są również w wersji z samodzielnie wykonanym masłem orzechowym, polecam ;)

    Odpowiedz
  6. Zrobiłam dziś ciasteczka wg twojego przepisu. Wyszły obłędnie. Bardzo dziękuję za przepis i z chęcią wypróbuję inne.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Zrobiłam ciasteczka z Pani przepisu :-) tlyko niepotrzebnie dodałam miód zamiast cukru i troszke się przypalily ale mimo to i tak były smaczne :-)
    Super ma Pani tutaj przepisy! ciagle korzystam
    Pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  8. Ja też już od dłuższego czasu robię te ciasteczka i zawsze idą błyskawicznie ;-)
    Również ja zmodyfikowałam przepis i robię zupełnie bez cukru. Słodycz z żurawin nam w zupełności wystarcza. Zmniejszyłam ilość masła, bo było dla nas za tłusto ;-).
    Mój przepis: 400g płatków owsianych, kostka masła (200g), żurawina 200-300 g, cztery łyżki mąki orkiszowej, dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego, 2 jajka, nie daję do lodówki, od razu robię kulki, spłaszczam i na blachę, piekarnik góra dół 170st, 12-15 min. i nie ruszam dopóki nie wystygną, bo inaczej się mogą pokruszyć, po wystygnięciu są super!
    Dziękuję za inspirację ;-)

    Odpowiedz
  9. Moje ciasteczka są w lodówce, zmniejszyłam ilość żurawiny zastępując słonecznikiem i dynią. Ciekawe jakie wyjdą :)

    Odpowiedz
  10. Ciasteczka wyszły przepyszne i stały się hitem w mojej rodzinie :) Miałam jednak mały problem podczas krojenia, masa się rozpadała i kruszyła. Nóż był ostry, więc nie wiem co mogło być przyczyną. Pozdrawiam, Marta :)

    Odpowiedz
    • miałam ten sam problem Oni również to żeby się ciastka co więcej stopiły się i zamienił w jedną tafle.masakra.moze powinnam użyć jakiejś foremki..to w końcu masło

      Odpowiedz
  11. Ja też odrobinkę zmodyfikowałam przepis =) dodałam 50g cukru i dwie łyżki miodu, 100g suszonych śliwek i 40g żurawiny oraz użyłam mąki razowej. Ciasteczka wyszły przepyszne, dziękuję za super przepis =)

    Odpowiedz
  12. Stworzył Pan nowy przepis:) brzmi wspaniale takie ciastka dwu smakowe, bardzo dziękuję za dokładną instrukcję, na pewno wypróbuję. Cieszę się, że ciastka smakują, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  13. Witam pięknie!
    A ja muszę się przyznać, że piekę je już od roku, ale dopiero dziś zdecydowałem się napisać. Otóż – jak każdy inżynier, na wstępie zmodyfikowałem przepis. Aby było ich (tych ciasteczek) troszkę więcej i aby na dużej starczyły :) Oraz – aby łatwiej było z proporcjami składników i łatwiej z wykonaniem. I dodatkowo – aby były nieco mniej słodkie (odzwyczajamy się rodzinnie od cukru…). Zaznaczam, że wychodzą zawsze, nic się nie rozlewa, nie lepi, nie przypala.
    A więc – konkretny przepis (jak dla faceta). Podaję w kolejności dodawania składników do miski :

    – 1 kostka (200g) masła
    – 150g miodu
    Teraz rozgrzewamy w falówce aby masło się nadtopiło
    – 2 jajka
    Teraz rozbełtujemy mikserem
    – 300g płatków owsianych błyskawicznych Górskich
    – 3 czubate łyżki mąki jak najgrubiej mielonej i jak najrazowszej
    – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Teraz mieszamy dowolną techniką na w miarę jednolitą breję.
    Dzielimy breję na dwie równe połowy ;)
    Do jednej połowy dodaję 50g posiekanych żurawin.
    Do drugiej połowy – czubatą łyżkę kakao, lub rozdrobnione orzechy (laskowe, włoskie), lub drobne rodzynki.
    Dlaczego tak? Aby było potem więcej przyjemności z jedzenia dwusmakowych ciasteczek.
    Teraz – mokrymi dłońmi (zwilżam je po każdym ciasteczku!) lepię małe placuszki i układam na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zwykle wychodzi 16 ciasteczek żurawinowych i 16 tych drugich.
    Pieczemy: termoobieg na 170st i wkładam na 17 minut. Uwaga – już koło 15 minuty czujnie obserwuję brzegi ciasteczek (zaczną brązowieć) aby nie przypalić. Warto też w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami – by się wszystkie równo upiekły.
    Wyjmujemy, studzimy, jemy.

    Ciastka są genialne, zajadamy się nimi, a to wszystko dzięki Twojemu, Mała Cukierenko, przepisowi, za który pięknie dziękujemy.
    Wszystkim – smacznego!

    Odpowiedz
  14. Ciastka faktycznie mocno się rozlewają, więc trzeba robić troszkę mniejsze i zachować większe odstępy.
    Ja nie robiłam rulonu. Pozostawiłam w misce w lodówce na pół godziny, że płatki wchłonęły wilgoć a następnie robiłam kulki i lekko je spłaszczałam, temperatura zrobiła resztę sama. W takie oto sposób nie musiałam czekać trzech godzin :). Są smaczne, to fakt ale ciekawe jak by się zachowywały z większą ilością mąki.

    Odpowiedz
  15. Nie wiem dlaczego, ale ciasteczka rozpłynęły mi się na blaszce i powstała jedna masa :( Dałam tłuszczu tyle, ile było w przepisie, ale coś nie wyszło. Dla mnie za słodkie nawet po dodaniu 100g cukru, ale ogólnie smakują dobrze. Będę szukała dalej swojego idealnego przepisu. Jest tyle różnych ciasteczek do wypróbowania ;)

    Odpowiedz
  16. Ciasteczka pierwsza klasa. Cała rodzina dopomina się o nie ;) moja ulubiona wersja zawiera kakao i wiórki kokosowe :D

    Odpowiedz
  17. Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasteczka się udały i smakowały, świetne modyfikacje,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  18. Część :) Ciasteczka są wyśmienite. Robiłam je po raz pierwszy, nic się nie kruszyło podczas krojenia, ani nie rozlazło podczas pieczenia. Po przeczytaniu komentarzy troszeczkę pozmieniałam, tzn dodałam 3 łyżki mąki ;) nie dodałam również cukru, a zastąpiłam to 2 łyżkami miodu. Ah i zwiększyłam ilość bakalii dodając do rodzynek jeszcze suszone śliwki. Wyszły pyszne!! Na pewno nie skończy się na jednej partii, już mam zamówienia ;)
    Do następnych dodam jeszcze orzechy ;) myślę nad zmieleniem ich pewnej części tak, aby zastąpić tą dodatkową łyżkę mąki :D Nie wiem, tak sobie wymyśliłam :P zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
    Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    Odpowiedz
  19. przykro mi że się rozlały, proszę dodać ciut więcej mąki, ale miło mi że smakowały,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  20. Ciasteczka wyszly przepyszne:) Tylko jedna rzecz nie wyszla, tak troche sie rozlaly i zrobily sie takie bardzo plaskie.Nie wiem,co zrobilam zle.Przepis powtorze, bo wszystkim smakowaly:) ☆☆☆pozdrawiam ☆☆☆

    Odpowiedz
  21. A ja mam takie bardziej techniczne pytanie: co konkretnie ma na celu tak długie trzymanie ciasta w lodówce? Czy np godzina lub półtorej nie wystarczy?

    Odpowiedz
  22. może proszę spróbować kroić na grubsze plastry, dłużej potrzymać w lodówce i oczywiście ostry nóż, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  23. Witam, ciasteczka za każdym razem są przepyszne, zawsze szybko znikają, ale mam jeden problem nie można ich pokroić po odleżeniu w lodówce bo się kruszą, i muszę je sama formować. Macie jakiś pomysł, gdzie popełniam błąd i jak go naprawić ??

    Odpowiedz
  24. Witam, czy płatki błyskawiczne można zastąpić zwykłymi nieprzetworzonymi? I jeszcze jedno pytanie ile mniej więcej ciasteczek wychodzi z jednej porcji?

    Odpowiedz
  25. Najlepszy przepis na ciastka owsiane z jakimi się spotkałam ! Oczywiście przepisz trochę zmodyfikowałam ale podstawą jest dobra baza :) Dałam 3 łyżki cukru, 300 g płatków ( owsiane + żytnie) i duuużo owoców kandyzowanych ( śliwki, rodzynki, jabłka, żurawina), orzechów ( ziemne, laskowe) i kokos, słonecznik i pestki dyni. Wyszły wyśmienite ! Można porównać do kupnych batoników musli > DZIĘKUJĘ !

    Odpowiedz
  26. Witam, właśnie upiekłam ciastka ale trochę zmieniłam przepis oryginalny:

    dodałam 50 g orzechów ziemnych prażonych niesolonych (drobno pokrojonych)
    zwykłą mąkę zamieniłam na orkiszową (60g)
    porcję płatków owsianych podzieliłam 50/50 z otrębami owsianymi,
    cukru dałam tylko 50g białego (ale stanowczo można dać jeszcze mniej) i 16g cukru wanilinowego
    [zamiast masła dałam 55% tłuszcz tzw. mix tłuszczowy]

    wyszło suuuuper :) także dziękuję za bazowy przepis!

    Sama jestem na diecie wiec podaje wartości odżywcze dla takiego ciasteczka :) [nie polecam jedzenia w większych ilościach na diecie]

    w 100g
    kcal: 431
    białko: 9,47
    węglowodany: 34,17
    tłuszcze: 28,84

    u mnie jedno ciastko ma ok. 15g

    czyli b:1,42 w: 5,13 t: 4,33 kcal: 65

    Odpowiedz
  27. Pyszne ciasteczka! 1/3 żurawiny zastępuję rodzynkami. Pierwsza partia rozpłynęła się, teraz dodaję super kopiaste łyżki mąki i ciasteczka wychodzą wyborne :)

    Odpowiedz
  28. Ciasteczka są cudowne!:) Robiłam już je z kilkanaście razy na różne okazje i zawsze wszyscy się nimi zajadają:) Robiłam i zgodne z tym przepisem i trochę zmodyfikowane (z połowy czy 1/3 porcji masła i syropem z agawy bądź tagatozą zamiast cukru) i zawsze wychodzą pysznie:)

    Odpowiedz
  29. Pyszne :) ale nie udało mi się pokroić bo wszystko się rozpadało :( musiałam sama formować ciasteczka . Po za tym super przepis. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  30. Ciastka pyszne, robiłam już po raz kolejny, niestety wizualnie nie do końca – rozpływają się na blasze. Czy ktoś wie jak temu zaradzić?

    Odpowiedz
  31. Witam !
    Ciasteczka są przepyszne, wychodzą za każdym razem, a robię je regularnie :) czasami robię podwójną porcję, z czego część w wersji black : z kakao i orzechami :) Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  32. Witam, właśnie upiekłam ciasteczka z Twojego przepisu i wyszły rewelacyjne!!!
    Ciasteczka posłużą za upominek dla mojej sąsiadki. Włożę je do przeźroczystego słoja, przewiążę wstążką i prezent od serca – idealny!
    Dziękuję za ten przepis. Naprawdę cudowne wypieki :))

    Odpowiedz
  33. Witam. Mi też się rozpłynęły na blaczce :( Dałąm wszystkiego tyle co w przepisie ( cukru troche mniej :p) i nie wiem dlaczego się nie udało :(

    Odpowiedz
  34. Ja również włożyłam rulony do zamrazalnika! Jak do tej pory to są moje ulubione ciasteczka… A robiłam już czekoladowe, z czekoladą i orzeszkami ziemnymi i ciasteczka z rodzynkami. Twoje przepisy są świetne w swej prostocie. Nie da się ich zepsuć ;)

    Odpowiedz
  35. Właśnie się pieką, jeszcze 7 minut :)
    Dla zniecierpliwionych polecam wsadzenie rulonów do zamrażalnika, będzie szybciej.
    Polecam również wersję z suszonymi śliwkami oraz z orzechami.
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  36. Dzisiaj robiłam te ciasteczka. Są pyszne, lecz niestety podczas pieczenia skleiły mi się i musiałam je rozcinać :( Nie chciały mi się również pokroić na plastry, mimo tego, że trzymałam rulony 3h w lodówce.
    Ale są naprawdę smaczne :)

    Odpowiedz
  37. Dzień dobry:)
    w trzecim punkcie chodzi o tą mąkę wymieszaną już z płatkami i żurawiną, dopisze to w przepisie,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  38. Witam
    Mam pytanie. W punkcie drugim jest podane , ze trzeba wymieszac make z proszkiem , płatkami i żurawiną . W punkcie 3 znowu trzeba dodac mąke. To ile trzeba tej mąki , po łyżce do jednej i drugiej miski?Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  39. dzień dobry:)
    super, że ciasteczka smakowały,
    rzeczywiście są dosyć słodkie i ja też dodaje mniej cukru,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  40. znalazłam moje idealne ciastka owsiane! są najlepsze na świecie! też dałam mniej cukru (100 g) ale zastanawiam się czy i tej ilości nie zmniejszyć następnym razem, bo w sumie żurawina sama w sobie zawiera sporo cukru więc nadal są dość słodkie

    Odpowiedz
  41. nie do końca wyszło, chyba za dużo masła – ciasteczka rozpłynęły się i zbiły w jedną masę, którą musiałam pokroić :P ale w smaku pyszne.. musiałam przekombinować z proporcjami :)
    następnym razem będzie lepiej :)

    Odpowiedz
  42. Witam:) ciasteczka pięknie wyglądają i równie cudownie smakują. Wypróbowałam dzisiaj przepis (wyszło mi 23 ciasteczka). Jedynie co zmieniłam, to dodałam mniej cukru tylko 100 g cukru brązowego (unikam cukru więc dla mnie były naprawdę w sam raz! ). Bardzo fajna stronka! Pozdrawiam

    Odpowiedz
  43. Może być folia tylko wcześniej proszę ją posmarować trochę masłem lub blaszkę do pieczenia posmarować masłem i posypać trochę mąką
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  44. rozumiem, że pomysł z folią aluminiową odpada? :( a może jest jakiś inny patent ? będę niezmiernie wdzięczna za jakiś pomysł, bo masło już z cukrem ucieram i nie ma już odwrotu :)

    Odpowiedz
  45. Witam,
    te ciasteczka tez robiłam i są cudne! Nie przeżyły u mnie jednego dnia :))).
    PS. Miałam mało żurawiny, to dałam też rodzynki i wyszło super.
    Pozdrowionka!

    Odpowiedz
  46. Dziękuję! Ostatnio jadłam podobne w inmedio i oszalałam na ich punkcie ^^ Na pewno skorzystam z przepisu – i to nie raz :)

    Odpowiedz
  47. Witam:)
    Ja przechowywałam je przez tydzień i ciągle były smaczne,
    cieszę się ,że ciasteczka i ciasto malinowe smakowało,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  48. Te ciasteczka tez mi wyszly extra. Wczoraj zrobilam wlasnie je i ciasto cytrynowe z malinami, oby dwa wypieki wyszly super. Ciasteczka, pyszne i chrupiace. Ciekawe ile mozna je przechowywac tak by zachowaly swoja chrupkosc i swiezosc?

    Odpowiedz
  49. Świetny przepis, na pewno spróbuję (z mniejszą ilością cukru:).
    Pozdrawiam i już dopilnuję, żeby nie napisać jako anonim! Pa, miłego tygodnia!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz