Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko
1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.
2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).
4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.
5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).
Udanych wypieków:)
Witam pięknie!
A ja muszę się przyznać, że piekę je już od roku, ale dopiero dziś zdecydowałem się napisać. Otóż – jak każdy inżynier, na wstępie zmodyfikowałem przepis. Aby było ich (tych ciasteczek) troszkę więcej i aby na dużej starczyły :) Oraz – aby łatwiej było z proporcjami składników i łatwiej z wykonaniem. I dodatkowo – aby były nieco mniej słodkie (odzwyczajamy się rodzinnie od cukru…). Zaznaczam, że wychodzą zawsze, nic się nie rozlewa, nie lepi, nie przypala.
A więc – konkretny przepis (jak dla faceta). Podaję w kolejności dodawania składników do miski :
– 1 kostka (200g) masła
– 150g miodu
Teraz rozgrzewamy w falówce aby masło się nadtopiło
– 2 jajka
Teraz rozbełtujemy mikserem
– 300g płatków owsianych błyskawicznych Górskich
– 3 czubate łyżki mąki jak najgrubiej mielonej i jak najrazowszej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Teraz mieszamy dowolną techniką na w miarę jednolitą breję.
Dzielimy breję na dwie równe połowy ;)
Do jednej połowy dodaję 50g posiekanych żurawin.
Do drugiej połowy – czubatą łyżkę kakao, lub rozdrobnione orzechy (laskowe, włoskie), lub drobne rodzynki.
Dlaczego tak? Aby było potem więcej przyjemności z jedzenia dwusmakowych ciasteczek.
Teraz – mokrymi dłońmi (zwilżam je po każdym ciasteczku!) lepię małe placuszki i układam na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zwykle wychodzi 16 ciasteczek żurawinowych i 16 tych drugich.
Pieczemy: termoobieg na 170st i wkładam na 17 minut. Uwaga – już koło 15 minuty czujnie obserwuję brzegi ciasteczek (zaczną brązowieć) aby nie przypalić. Warto też w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami – by się wszystkie równo upiekły.
Wyjmujemy, studzimy, jemy.
Ciastka są genialne, zajadamy się nimi, a to wszystko dzięki Twojemu, Mała Cukierenko, przepisowi, za który pięknie dziękujemy.
Wszystkim – smacznego!
Stworzył Pan nowy przepis:) brzmi wspaniale takie ciastka dwu smakowe, bardzo dziękuję za dokładną instrukcję, na pewno wypróbuję. Cieszę się, że ciastka smakują, pozdrawiam serdecznie
Ja też odrobinkę zmodyfikowałam przepis =) dodałam 50g cukru i dwie łyżki miodu, 100g suszonych śliwek i 40g żurawiny oraz użyłam mąki razowej. Ciasteczka wyszły przepyszne, dziękuję za super przepis =)
cieszę się, że ciasteczka się udały i smakowały, pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka wyszły przepyszne i stały się hitem w mojej rodzinie :) Miałam jednak mały problem podczas krojenia, masa się rozpadała i kruszyła. Nóż był ostry, więc nie wiem co mogło być przyczyną. Pozdrawiam, Marta :)
miałam ten sam problem Oni również to żeby się ciastka co więcej stopiły się i zamienił w jedną tafle.masakra.moze powinnam użyć jakiejś foremki..to w końcu masło
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie :)
Moje ciasteczka są w lodówce, zmniejszyłam ilość żurawiny zastępując słonecznikiem i dynią. Ciekawe jakie wyjdą :)
mam, nadzieję, że smakowały, pozdrawiam
Ja też już od dłuższego czasu robię te ciasteczka i zawsze idą błyskawicznie ;-)
Również ja zmodyfikowałam przepis i robię zupełnie bez cukru. Słodycz z żurawin nam w zupełności wystarcza. Zmniejszyłam ilość masła, bo było dla nas za tłusto ;-).
Mój przepis: 400g płatków owsianych, kostka masła (200g), żurawina 200-300 g, cztery łyżki mąki orkiszowej, dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego, 2 jajka, nie daję do lodówki, od razu robię kulki, spłaszczam i na blachę, piekarnik góra dół 170st, 12-15 min. i nie ruszam dopóki nie wystygną, bo inaczej się mogą pokruszyć, po wystygnięciu są super!
Dziękuję za inspirację ;-)
Bardzo dziękuję za przepis, wypróbuję, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam ciasteczka z Pani przepisu :-) tlyko niepotrzebnie dodałam miód zamiast cukru i troszke się przypalily ale mimo to i tak były smaczne :-)
Super ma Pani tutaj przepisy! ciagle korzystam
Pozdrawiam :-)
bardzo się cieszę, że smakowały pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz:)
Zrobiłam dziś ciasteczka wg twojego przepisu. Wyszły obłędnie. Bardzo dziękuję za przepis i z chęcią wypróbuję inne.
Pozdrawiam
życzę smacznego! Wesołych Świąt! pozdrawiam ciepło
a ja zamiast żurawiny daję daktyle, które są same w sobie słodkie i nie używam cukru, ewentualnie 2 łyżki miodu ;) nie daję również mąki, żeby były bezglutenowe (oczywiście płatki owsiane też używam bezglutenowe) – są pyszne i zajadają się nimi również osoby, które nie są ma co dzień zwolennikami zdrowej, albo zdrowszej kuchni :) pyszne są również w wersji z samodzielnie wykonanym masłem orzechowym, polecam ;)
brzmi przepysznie, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
witam czy można dodać płatki górskie zwykłe
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzień dobry!
Właśnie zamierzam dziś zrobić te ciasteczka po raz drugi. Są przepyszne, ale tym razem dodam mniej cukru. Serdecznie polecam i dziękuję za ten przepis i myślę, że niedługo pokuszę się na ciasteczka cynamonowe z orzechami. Pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka są przepyszne, wszystkie zniknęły tak szybko jak się tylko pojawiły… Dałam 100 g cukru i 1 łyżkę miodu, następnym razem zmniejszę jeszcze trochę ilość cukru ale za to przygotuję ich dwa razy więcej :-) Bardzo dziękuję za przepis.Pozdrawiam
miło mi:) pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry! Czy można zamiast cukru dodać ksylitol i też wyjdą? :)
myślę, że tak, pozdrawiam
Wyrobiłam ciasto wedlug podanego przepisu ale juz widzac je w piekarniku wiem, że coś poszło nie tak… ciasteczka się rozlały na papierze do pieczenia… następnym razem spróbuje dodać więcej mąki
ciasteczka supcio nie zdążyły wystygnac, i juz ich nie bylo:)
Rozlały sie co zrobiłam nie tak ?
Zamiast ciasteczek mam całą blachę do pokrojrbia na ciasteczka
jeśli będzie Pani używać tego samego masła radzę dodać więcej mąki, pozdrawiam serdecznie
a nie mozna masy po prostu uformować recznie i nakladac na blache?
A czy konieczne jest wkladanie ich na 3 h do zamrażarki? Czy można od razu formować i piec?
Dzień dobry,
u mnie niestety ciastka też rozlały się na duże płaskie placki (pewnie dlatego, że dałam mąkę migdałową zamiast pszennej), ale w żaden sposób nie umniejszyło to ich smakowitości. Troszkę też pokruszyły się i miałam pyszną granolę na śniadanie :).
Pozdrawiam
Ps 1. Na chwilę wpadłam do Małej Cukierenki, ale na pewno wrócę tu jeszcze :))
Ps 2. Czy można by na stronie zrobić opcję drukowania, albo zapisu do pdf? Chętnie założyłabym na dysku folder „Mała Cukierenka” ;)
Dzień dobry, czy można użyć masła klarowanego?
myślę, że tak, pozdrawiam