Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…
Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.
3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.
4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.
Udanych wypieków:)
jest boskie, robilam je juz wielokrotnie:) wlasnie wstawilam do pieca, pozdrawiam:)
życzę smacznego:) pozdrawiam
Fantastyczny przepis :D narzeczony w pon przyjeżdża więc mu zrobię ciasto cytrynowe :D
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam
pieke to ciasto juz chyba z 20 raz i za kazdym razem rozplywam sie–cudowne.
Przepyszne, kolejny raz juz mam je w piecu.
pyszne
super, cieszę się,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Pierwszy raz w życiu upiekłam ciasto cytrynowe. Właśnie się studzi. Pachnie obłędnie, liczę że jeszcze lepiej smakuje. Jedynie zrobiłam z polewą czekoladową i piekłam zdecydowanie krócej około 45 min. Na pewno tu jeszcze zajrzę. :-)
ogromnie się cieszę, że ciasto smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Dziękuje bardzo za przepis wyszło świetne, przepyszne ciasto ! :DD
Witaj Cukierenko. Ciasto jeszcze ciepłe mąż wcinał. :) Zrobiłam je w okrągłej formie 18cm, więc wyszło bardzo wysokie. Jest wilgotne i bardzo ciemno – żółciutkie i jak dla nas, troszkę za mało cytrynowe. :) Następnym razem dodam więcej soku z cytryny i skórki :) Świetny, łatwy i szybki przepis :) Półtorej godzinki i gotowe ciasto. :)))
jest już 15 więc mam nadzieję że się udało,
pozdrawiam
Cześć. :) Ciasto piecze się w piekarniku, ale po fakcie przeczytałam dopiero o mące ziemniaczanej, jak zważy się masa po dodaniu jajek…. no cóż, teraz już nic na to nie poradzę :) ciekawe czy wyjdzie? :) zważone, bez mąki ziemniaczanej… hmmm. Mała Cukierenko jak myślisz co z tego wyjdzie?
bardzo mnie to cieszy:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie