Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…
Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.
3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.
4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.
Udanych wypieków:)
Hej. Moje ciasto wyszło trochę inne niż na zdjęciu ;). Krócej piekłam, bo ok 40 min., ciasto jest mocno żółte i wilgotne w środku, jednak nie wyszedł żaden zakalec. Przepis jest super – prosty i smaczny.
Zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, połowa cukru (brązowego) i bez żadnego obrzydliwego lukru.
Mega! zastanawiam, sie ,czy nie dodać ajbłek.
dziękuję za szybką odpowiedź :) najpierw upiekę je z pani przepisu, a później poszukam słodzika do pieczenia w sklepie, bo nigdy nie był mi potrzebny :) pozdrawiam
będzie trochę kwaskowate i gorzkawe od skórki, więc radzę dodać słodziku, tak za bardzo nie wiem w jakiej ilości, proszę użyć słodziku do pieczenia i tam na opakowaniu będzie napisane jakiej on ilości cukru podpowiada, radzę też dodać na smak, próbując ciasta jak poczuje Pani, że jest słodkie to wtedy przelać do blaszki i upiec,
pozdrawiam serdecznie
witam :) mam pytanko – czym zastąpić cukier, słodzikiem? jeśli tak to w jakiej ilości? mam tatę cukrzyka i chciałabym aby mógł zjeść to ciacho :) nie znam się na pieczeniu ciast dla diabetyków :( a może w ogóle nie dodawać cukru? ciekawe czy będzie wtedy strasznie kwaskowe przez cytryny… pozdrawiam
myślę, że tak
pozdrawiam
Czy mogę zamiast proszku dodać samą sodę? Własnie mam zamiar je upiec. Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo mnie cieszy, że ciasto smakowało i że strona się spodobała, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto jest naprawdę fantastyczne|!!!
Odkąd upiekłam je po raz pierwszy, a wyszło mega cytrynowe, mój mąż prosi o powtórkę choć ja mam zawsze ochotę wypróbować inne przepisy. No cóż, jutro powtórka, mężowi nie odmówię
Dziękuję za przepisy!!! Bardzo fana strona!!!!
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest pyszne.mimo,iz zmniejszylam o polowe ilosc cukru.To moj trzeci wypiek po czekoladowym ciescie i brownies.Nastepe mam w planach brzoskwiniowe.Mam nadzieje,ze tez bedzie udane.Dziekuje slicznie za stronke,dodalam juz ja do moich ulubionch.
Bardzo ucieszył mnie Pani komentarz, dziękuję!
Wspaniale że ciasto smakuje i cytrynowe i pomarańczowe:)
życzę kolejnych udanych wypieków,
mam nowy przepis na ciasto z marchewką, więc jeśli okaże się dobry to w następnym tygodniu będzie na stronie i zdaje się, że nie trzeba będzie używać nawet miksera,
pozdrawiam ciepło , udanego dnia
Wczoraj robiłam Pani ciasto pomarańczowe. Dziś przyszła kolej na cytrynowe.
Nie wiem czemu , ale oba ciasta będą moimi ukochanymi ciastami proszkowymi :)
Cytrynowe wyszło super !!!
Niestety ze względu na cukrzycę ciążową mogłam jedynie posmakować kawalątek, ale mąż cieszy się z moich wypieków bardzo , a mnie jest jak w niebie , że tak chwali :)
Żałuję, że tak późno natknęłam sie na Pani stronkę , bo zapewne już wcześniej bym pichciła takie smakołyki.
Bardzo bardzo dziękuję :)
przede mną na pewno jeszcze ciasto albo muffinki marchewkowe, bo chodzą za mną od pół roku :) Widziałam , że u Pani są przepisy więc na pewno skorzystam :)
Jaga117 – dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
tak można dodać margarynę,
pozdrawiam