Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…
Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.
3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.
4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.
Udanych wypieków:)
moge dodac zamiast masla margaryne?
na przepis trafiłam przypadkiem, bo szukałam innego (takiego, gdzie daje się 5 jajek), ale zdecydowałam się zrobić po raz pierwszy właśnie to ciasto cytrynowe i wyszło super! mimo, że lekko zwarzyło mi się (w tym kontekście pisze się „zwarzyło” a nie „zważyło”, bo to co innego znaczy), to mąka ziemniaczana faktycznie uratowała sprawę i wyszło dobrze wypieczone i bez zakalca – piekłam tylko 35 min w temp. 180′ ; jak dla mnie ma zbyt gorzki posmak (może dałam za dużo skórki z cytryny), ale rodzinie smakuje, więc w porządku, pozdrawiam!
przykro mi że wyszedł zakalec, ale cieszę się, że ciasto smakowało,
pozdrawiam ciepło
Wyszedł mi bardzo smaczny zakalec :P Ciasto zniknęło błyskawicznie, wszyscy mówili, że bardzo dobre zakalczyki piekę ;)
Na ogół nie robią mi się zakalce, a teraz ciasto nawet nie urosło, nie wiem czemu. Ciasto i tak bardzo smakowało!
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za sympatyczny komentarz,
życzę smacznego
pozdrawiam ciepło
Rewelacyjne!!! piekłam już 2 razy:] Robiłam tez ciasto jogurtowe, ciasteczka owsiane, sernik z jagodami, a teraz piekę babkę czekoladową z orzechami. Wszystkie przepisy są świetne i naprawdę łatwiutkie. Gorąco polecam!!!!
to ciasto jest idealne, nic więcej proszę nie dodawać,
pozdrawiam
a nie powinno yć trochę mąki ziemn do babki?>
Ciasto jest poprostu bajkowe, moja mama i ja je kochamy!
Dziękuje za przepis!
Maja z Pekinu
Długo szukałam dobrego przepisu na ciasto cytrynowe, to jest strzałem w 10! Smakuje niesamowicie!
Przepyszne ciasto. Mój 3 letni syn (i nie tylko on) je po prostu pokochał. Delikatny smak i puszystość. Dziękuję.
gratulację bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Super przepis, było to moje pierwsze w życiu ciasto i udało mi sie na 5. POLECAM
przepyszne to ciasto ! ja zrobiłam jeszcze z niego baeczki po prostu cudo!!!
bardzo się cieszę, że smakowało, jeśli chodzi o wiśnie wydaje mi się, że tak,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło