Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.

3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.

4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.

Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.

Udanych wypieków:)

Ciasto cytrynowe

Print Friendly, PDF & Email

169 komentarzy do “Ciasto cytrynowe”

  1. Ciasto doskonale , pieklam juz kilka razy . Mam pytanie , czy na ciasto kruche mage dac zamrozone wisnie ?. Dziekuje za wspaniale przepisy .

    Odpowiedz
  2. radzę krócej ucierać masło, a przy dodawaniu kolejno jajek zmniejszyć obroty miksera na najniższe, jakby się zwarzyło to dodać 1 kopiastą łyżkę najlepiej mąki ziemniaczanej,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. A ja mam problem z babkami ucieranymi i obawiam się spróbować, chociaż kocham cisto cytrynowe! Piekłam już kilka i zawsze, w którymś momencie podczas ucierania ciasto mi się waży – chociaż trzymam się przepisu i porad w stylu „masło ucierać 4-5 minut”. Może jakaś podpowiedź, baaardzo proszę!!!

    Odpowiedz
  4. Dziękuję za odpowiedz. Pomimo trudów Ciasto udało się znakomicie. Podratowałam go kawałeczkiem świeżego masła, było na tyle dobrze, że nie dodawałam już mąki ziemniaczanej. Ciasto wyszło puszyste i aromatyczne, naprawdę smaczne. Polecam!! Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  5. proszę dodawać dalej jajka po jednym jak w przepisie, gdy już będą dodane wszystkie jajka proszę wsypać 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać, a następnie postępować jak jest w przepisie, powinno pomóc, mi pomogło nie raz,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Właśnie rozpoczęłam walkę z tym ciastem. walkę, bo od chwili miksowania masła z cukrem zaczęło mi się ważyć, pod 5 minutach było już dobrze wiec dodałam jako, nadal ok, potem drugie z początku ok a po chwili znowu sie ważyło. Próbuje je jeszcze uratowac z odrobiną nowego masła ale jakoś marnie to idzie … co robić ????

    Odpowiedz

Dodaj komentarz