Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…
Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.
3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.
4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.
Udanych wypieków:)
Ciasto jest bardzo smaczne. Wszystkim smakowało i chcieli więcej. Polecam.
Zachęcona przepisem właśnie połączyłam składniki i wstawiłam do piekarnika. Ponieważ uwielbiam cytrynowe ciasto zdecydowałam że będzie idealne na jutrzejsze spotkanie z przyjaciółkami :) Już mi pachnie z piekarnika cudnie , mam nadzieję że będzie równie pyszne.
Na pewno będzie pyszne, życzę smacznego i udanego spotkania z przyjaciółkami,
pozdrawiam serdecznie
Rewelacyjny przepis, łatwy i dający dużo satysfakcji:).
uwielbiam to ciasto i cieszę się, że ma coraz więcej zwolenników,
pozdrawiam serdecznie:)
Strzał w 10 :) świetny przepis
Ogromnie się cieszę, że ciasto tak smakowało,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Upiekłam na urodziny synka. Przepyszne. Jednym słowem: ciasto cytrynowe-MISTRZ
witam,
proszę pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej (miękkie masło),
za długo nie ucierać masła tak około 4 minuty, a nawet krócej,
po każdym dodaniu jajka, chwile miksować na najniższych obrotach, aż składniki się połączą,
jakby masa się zważyła proszę dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
i oczywiście piec z sercem:)
pozdrawiam serdecznie
Niestety, jak każde ciasto – z zakalcem!!!!! Jak tego uniknąć?
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
łatwe, szybkie, smaczne ciasto – goście jedli z dokładkami – nic nie zostało. pozdrowienia
po godzinie w 180oC ciasto powinno być już upieczone,
pozdrawiam
czy ciasto powinno być wilgotne w środku, czy za wcześnie wyciągnęłam z piekarnika? piekłam godzinę na 180 stopniach.
Ciasto pyszne a książka wspaniała :)
Dziekuje za przepis, ciasto bardzo dobre, maz zachwycony. Lukier wyszedl mi troche za rzadki, ale i tak zjedlismy. Pozdrowienia