Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.

3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.

4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.

Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.

Udanych wypieków:)

Ciasto cytrynowe

Print Friendly, PDF & Email

169 komentarzy do “Ciasto cytrynowe”

  1. Upiekłam ostatnio to ciasto i uważam, że jest bardzo smaczne. Czuć aromat cytryny, ale ciasto nie jest kwaskowate. Dla mnie pycha i szybko się przyrządza. zamiast masła użyłam „Kasi”.

    Odpowiedz
  2. Ciasto cudownie smaczne, wilgotne, slodzitkie i pieknie pachnie cytrynka, brawo za przepis!!! Do lukru dodalam troszke likieru cytrynowego zamiast soku i tez byl bardzo smaczny :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Pani Natalio,
    Proszę o porade;) Chciałabym upiec to ciato w formie na babke – taka okrągła – średnica 23 cm. Czy te proporcje bedą dobre, czy należy zwiększyc?

    Odpowiedz
  4. Dziekuje, spróbuje w tych proporcach. Nie chce szukac inego przepisu, bo ten jest doskonały! uz chyba z piaty raz bede piekła, ale zawsze piekłam w takiej formie, jak na obrazu;))) Pozdrawiam i życzę słonecznej Wielkanocy!

    Odpowiedz
  5. Znakomity przepis! po raz pierwszy upieklam dzis babke i to w dodatku cytrynowa. Ciasto jest pulchne, nawilzone, przepyszna Do lukru dodalam tylko sok cytrynowy be wody. Polecam ten przepis.

    Odpowiedz
  6. Dla zainteresowanych, którzy beda eksperymentować tak jak ja;) Proporcje podane nadadzą sie również na forme okrągłą na babke. Średnica mojej 23 cm i nic nie trzeba kombinowac – jest idealnie:) Wyszła piękna baba wielkanocna. Dzieki raz jeszcze za super przepis! Pychotka;))) Rozeszła sie jak świeże „babeczki”;) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  7. Właśnie wyjęłam z piekarnika, znika w mgnieniu oka :) jest przepyszne, wilgotne w środku, o cudownym aromacie cytrynowym. Szybkie i łatwe w wykonaniu, przepis ląduje w moim zeszycie. Polecam :)

    Odpowiedz
  8. Również polecam ciasto cytrynowe z tego przepisu :) lekkie, wilgotne w środku, wszystkim zasmakuje! Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  9. Moje pierwsze ciasto pieczone – jak dotąd sporadycznie robiłem jedynie „ciasta na zimno” a piekłem tylko mięsa i kiedys, kiedys chleb…ale jako że w domu marnowały sie cytryny… zreszta to nie istotne, rzeczy, moje pierwsze ciasto, a jakże udane – zniknęło od razu, i żona, i syn, i ja POCHŁONĘLIŚMY je doslownie :-) … SUPER PRZEPIS

    Odpowiedz
  10. Piekę to ciasto kolejny raz i jest z nim tylko jeden problem. Przez to, że jest tak pyszne nie jestem w stanie trzymać narzuconej wcześniej diety, więc dzień po pieczeniu spędzam godzinę więcej na treningu, ale ta chwila przyjemności jest tego warta :)
    Ciasto za każdym razem rośnie jak szalone i wystarczy mu jakieś 30min w piekarniku (może to przez foremkę, a może przez piekarnik). Znika jeszcze szybciej niż się piecze, ale to już „zasługa” współlokatorów.

    Odpowiedz
  11. Witam,

    A mnie nie wyszło :( Nie wiem, co źle zrobiłam, piekłam dokładnie tak, jak jest opisane w przepisie. Ciasto jest bardzo wilgotne, ale po wyciągnięciu z formy okazało się, że na samym dole jest coś jakby zakalec. Po bliższym zbadaniu okazało się, że chyba niejako „spłynął” tam sok cytrynowy (tam, gdzie jest mokre, jest o wiele tłustsze i bardziej cytrynowe w smaku). Dodam, że wszystkie składniki miałam w temperaturze pokojowej. Nie wiem, co mogłabym poprawić następnym razem :(

    Odpowiedz
  12. Witam,
    a jak ze świeżością ciasta. Czy upieczone w czwartek będzie świeże i będzie nadawać się do zjedzenia w sobotę?
    Dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
  13. Niezwykle optymistyczne ciasto! Zapach cytryny unoszący się w trakcie przygotowań, a potem po upieczeniu,to mega relaksujące doświadczenie. A ciasto wilgotne, bardzo pulchne jednocześnie. Przygotowane w środowy wieczór w piątek było już tylko wspomnieniem :D
    pozdrawiam i dziękuję bardzo za tyle rewelacyjnych przepisów :)

    Odpowiedz
  14. Pierwsze wyszło ładnie, tylko jak dla mnie było za mało cytrynowe. I piekłam je na zwykłym maśle, bo w ciastach jestem nowicjuszką i miękkie masło to dla mnie po prostu masło w temperaturze pokojowej. Za 15 min. wyciągam z piekarnika drugie. Eksperymentowałam z ilością soku. Tym razem dodałam skórkę z 2 cytryn i sok z 2,5 cytryny. I masło o obniżonej zawartości tłuszczu, czyli mix. Zobaczymy co wyjdzie.

    Odpowiedz
  15. Ha! wyszło pyszne i jest bardziej cytrynowe. Bez zakalca, tylko mniej wyrosło niż to pierwsze. Nie polewam go lukrem, bo nie lubię zbyt słodkich ciast. Można ewentualnie posypać cukrem pudrem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz