Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.

3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.

4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.

Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.

Udanych wypieków:)

Ciasto cytrynowe

Print Friendly, PDF & Email

169 komentarzy do “Ciasto cytrynowe”

  1. Tak proszę spróbować, szkoda marnować składniki, może się uda
    jak chce Pani spróbować to proszę dodać jeszcze mąki, aby ciasto było gęste, a nawet tak bardzo gęste i wstawić do nagrzanego piekarnika,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Nie miałam keksówki więc zrobiłam większą porcję.
    Masło było twarde więc dodałam odrazu wszysztkie jajka i….
    wyszło grudowate …
    czy mam wogóle próbować to piec?

    Odpowiedz
  3. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto cytrynowe – mocno aromatyczne i jednoczesnie proste w przygotowaniu.
    Wreszcie znalazłam!!!!
    To tutaj jest boskie!!!! :-)

    Odpowiedz
  4. Skórka cytrynowa z cytryn na naszym rynku nie nadaje się do jedzenia ponieważ jest wielce toksyczna. Przeczytajcie sobie na etykiecie (w Polsce niestety nie ma obowiązku podawania substancji konserwujących używanych do cytrusów), z znajdziecie tam 3-4 nazwy trudnych do wymówienia chemikali. Z czystym sumieniem można za to jeść w całości cytryny oznaczone symbolem BIO. Cytryny BIO nie mogą być traktowane jakimikolwiek syfami.

    Odpowiedz
  5. bardzo się cieszę, że przepis pod pasował, proszę dać znać jak będzie smakowało z kolejnymi modyfikacjami,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  6. pyszne ciasto, słodkie o miłym zapachu. Nie miałam masła dałam olej i też smakuje. z masłem byłoby jeszcze lepsze;) Następnym razem dodam mniej cukru a więcej cytryny. Dam znać czy wynik będzie jadalny:)
    dziękuję za pyszne przepisy ( nie tylko ten nam podpasował…)

    Odpowiedz
  7. Kolejny udany przepis.
    Ciasto wyszło idealnie , pięknie pachnie i tak ładnie wyrosło:)
    Mój mąż nie przepada za babkami, a w tym przypadku nie może oderwać się od blaszki i ciągle podjada.
    Na pewno ten przepis znajdzie się wśród moich ulubionych :)
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  8. Witam serdecznie,
    Bardzo mi miło, podziwiam za pracowitość, ja jakoś zawsze ucieram mikserem masło z cukrem, dziękuję za komentarz cieszę się, że ciasto smakowało,
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  9. Wspaniałe ciasto, to juz drugie, które upiekłam z tej strony i na pewno nie ostatnie. Przepis czytelny i dokładny, idealny dla takiego laika jak ja. Nie używałam miksera, wszystko wyrabiałam ręcznie. Na początku dużo czasu i energi poświęciłam na ucieranie masła z cukrem, bo bałam się że cukier w cieście będzie zgrzytał między zębami, ale wkońcu sie poddałam i upiekłam. Wyszło cudowne, aromatyczne, puszyste ciasto. Długo zachowuje świerzość, a lukier dodaje odrobinę kwasku w smaku ciasta.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz