Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.

3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.

4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.

Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.

Udanych wypieków:)

Ciasto cytrynowe

Print Friendly, PDF & Email

169 komentarzy do “Ciasto cytrynowe”

  1. A ja mam problem z babkami ucieranymi i obawiam się spróbować, chociaż kocham cisto cytrynowe! Piekłam już kilka i zawsze, w którymś momencie podczas ucierania ciasto mi się waży – chociaż trzymam się przepisu i porad w stylu „masło ucierać 4-5 minut”. Może jakaś podpowiedź, baaardzo proszę!!!

    Odpowiedz
  2. radzę krócej ucierać masło, a przy dodawaniu kolejno jajek zmniejszyć obroty miksera na najniższe, jakby się zwarzyło to dodać 1 kopiastą łyżkę najlepiej mąki ziemniaczanej,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Ciasto doskonale , pieklam juz kilka razy . Mam pytanie , czy na ciasto kruche mage dac zamrozone wisnie ?. Dziekuje za wspaniale przepisy .

    Odpowiedz
  4. bardzo się cieszę, że smakowało, jeśli chodzi o wiśnie wydaje mi się, że tak,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  5. Rewelacyjne!!! piekłam już 2 razy:] Robiłam tez ciasto jogurtowe, ciasteczka owsiane, sernik z jagodami, a teraz piekę babkę czekoladową z orzechami. Wszystkie przepisy są świetne i naprawdę łatwiutkie. Gorąco polecam!!!!

    Odpowiedz
  6. Wyszedł mi bardzo smaczny zakalec :P Ciasto zniknęło błyskawicznie, wszyscy mówili, że bardzo dobre zakalczyki piekę ;)

    Na ogół nie robią mi się zakalce, a teraz ciasto nawet nie urosło, nie wiem czemu. Ciasto i tak bardzo smakowało!

    Odpowiedz
  7. na przepis trafiłam przypadkiem, bo szukałam innego (takiego, gdzie daje się 5 jajek), ale zdecydowałam się zrobić po raz pierwszy właśnie to ciasto cytrynowe i wyszło super! mimo, że lekko zwarzyło mi się (w tym kontekście pisze się „zwarzyło” a nie „zważyło”, bo to co innego znaczy), to mąka ziemniaczana faktycznie uratowała sprawę i wyszło dobrze wypieczone i bez zakalca – piekłam tylko 35 min w temp. 180′ ; jak dla mnie ma zbyt gorzki posmak (może dałam za dużo skórki z cytryny), ale rodzinie smakuje, więc w porządku, pozdrawiam!

    Odpowiedz
  8. Wczoraj robiłam Pani ciasto pomarańczowe. Dziś przyszła kolej na cytrynowe.
    Nie wiem czemu , ale oba ciasta będą moimi ukochanymi ciastami proszkowymi :)
    Cytrynowe wyszło super !!!
    Niestety ze względu na cukrzycę ciążową mogłam jedynie posmakować kawalątek, ale mąż cieszy się z moich wypieków bardzo , a mnie jest jak w niebie , że tak chwali :)
    Żałuję, że tak późno natknęłam sie na Pani stronkę , bo zapewne już wcześniej bym pichciła takie smakołyki.
    Bardzo bardzo dziękuję :)
    przede mną na pewno jeszcze ciasto albo muffinki marchewkowe, bo chodzą za mną od pół roku :) Widziałam , że u Pani są przepisy więc na pewno skorzystam :)

    Odpowiedz
  9. Bardzo ucieszył mnie Pani komentarz, dziękuję!
    Wspaniale że ciasto smakuje i cytrynowe i pomarańczowe:)
    życzę kolejnych udanych wypieków,
    mam nowy przepis na ciasto z marchewką, więc jeśli okaże się dobry to w następnym tygodniu będzie na stronie i zdaje się, że nie trzeba będzie używać nawet miksera,
    pozdrawiam ciepło , udanego dnia

    Odpowiedz
  10. Ciasto jest pyszne.mimo,iz zmniejszylam o polowe ilosc cukru.To moj trzeci wypiek po czekoladowym ciescie i brownies.Nastepe mam w planach brzoskwiniowe.Mam nadzieje,ze tez bedzie udane.Dziekuje slicznie za stronke,dodalam juz ja do moich ulubionch.

    Odpowiedz
  11. Ciasto jest naprawdę fantastyczne|!!!
    Odkąd upiekłam je po raz pierwszy, a wyszło mega cytrynowe, mój mąż prosi o powtórkę choć ja mam zawsze ochotę wypróbować inne przepisy. No cóż, jutro powtórka, mężowi nie odmówię
    Dziękuję za przepisy!!! Bardzo fana strona!!!!

    Odpowiedz
  12. Bardzo mnie cieszy, że ciasto smakowało i że strona się spodobała, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  13. witam :) mam pytanko – czym zastąpić cukier, słodzikiem? jeśli tak to w jakiej ilości? mam tatę cukrzyka i chciałabym aby mógł zjeść to ciacho :) nie znam się na pieczeniu ciast dla diabetyków :( a może w ogóle nie dodawać cukru? ciekawe czy będzie wtedy strasznie kwaskowe przez cytryny… pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. będzie trochę kwaskowate i gorzkawe od skórki, więc radzę dodać słodziku, tak za bardzo nie wiem w jakiej ilości, proszę użyć słodziku do pieczenia i tam na opakowaniu będzie napisane jakiej on ilości cukru podpowiada, radzę też dodać na smak, próbując ciasta jak poczuje Pani, że jest słodkie to wtedy przelać do blaszki i upiec,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  15. dziękuję za szybką odpowiedź :) najpierw upiekę je z pani przepisu, a później poszukam słodzika do pieczenia w sklepie, bo nigdy nie był mi potrzebny :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. Zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, połowa cukru (brązowego) i bez żadnego obrzydliwego lukru.
    Mega! zastanawiam, sie ,czy nie dodać ajbłek.

    Odpowiedz
  17. Hej. Moje ciasto wyszło trochę inne niż na zdjęciu ;). Krócej piekłam, bo ok 40 min., ciasto jest mocno żółte i wilgotne w środku, jednak nie wyszedł żaden zakalec. Przepis jest super – prosty i smaczny.

    Odpowiedz
  18. Cześć. :) Ciasto piecze się w piekarniku, ale po fakcie przeczytałam dopiero o mące ziemniaczanej, jak zważy się masa po dodaniu jajek…. no cóż, teraz już nic na to nie poradzę :) ciekawe czy wyjdzie? :) zważone, bez mąki ziemniaczanej… hmmm. Mała Cukierenko jak myślisz co z tego wyjdzie?

    Odpowiedz
  19. Witaj Cukierenko. Ciasto jeszcze ciepłe mąż wcinał. :) Zrobiłam je w okrągłej formie 18cm, więc wyszło bardzo wysokie. Jest wilgotne i bardzo ciemno – żółciutkie i jak dla nas, troszkę za mało cytrynowe. :) Następnym razem dodam więcej soku z cytryny i skórki :) Świetny, łatwy i szybki przepis :) Półtorej godzinki i gotowe ciasto. :)))

    Odpowiedz
  20. Pierwszy raz w życiu upiekłam ciasto cytrynowe. Właśnie się studzi. Pachnie obłędnie, liczę że jeszcze lepiej smakuje. Jedynie zrobiłam z polewą czekoladową i piekłam zdecydowanie krócej około 45 min. Na pewno tu jeszcze zajrzę. :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz