Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…
Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.
3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.
4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.
Udanych wypieków:)
fantastyczne ciasto cytrynowe!! Nie zdazylam zrobic lukru, bo polowa ciasta zostala pochlonieta zanim zdazylam wyciagnac z formy, prosto z piekarnika :) Na polowke sie juz nie oplacalo. Moze nastepnym razem sie uda zrobic z lukrem :) Ciasto puszyste, wilgotne i baaardzo cytrynowe! Super! Goraco polecam! Zapisuje sobie przepis!
Witam:)
Cytrynę trzeba po prostu dokładnie umyć w gorącej wodzie lub sparzyć, ja tylko porządnie ją myję pod ciepłą wodą, a później ją ścieram na tarce o drobnych oczkach,
pozdrawiam
Wlasnie mam zamiar sie zabrac za robienie tego ciacha, ale mozesz powiedziec czy cytryne trzeba jakos np sparzyc czy po prostu zetrzec skorke? Slyszalam rozne sposoby a nie jestem zbyt obcykana w pieczeniu :] pozdrawiam, swietne przepisy i zdjecia!
piękne zdjęcia, dziękujemy za dodanie jednego z nich! :)
Też lubię ciasta cytrynowe. U Ciebie takie ładne słoneczne kolory ;)
Wyglada ladnie tak puszyscie.
oj zjadłabym sobie taką babę :)
mniam!
Cudo! To prawda, że w wielu książkach o Anglii występuje ciasto cytrynowe. Jest takie eleganckie……. Dzięki za przepis, i Natalio pozdrawiam serdecznie!
Pyszności! Wspaniałe ciasto :)
Widzę że książka popularna wśród blogerek:) idę po kawałek ciasta,
pozdrawiam serdecznie
Wygląda tak mięciutko i puszyście:) Śliczne Ci wyszło:) P.S.Też czytam te książki:)
Idealne do kawy…:)
Wspaniale wygląda! za mną też ostatnio chodzi cytryowe
Właśnie skończyłam czytać I część „Gry o tron” i tez mi ciasto cytrynowe chodziło po głowie ;) albo cytrynowe ciasteczka ;) Twoje wygląda pysznie! Takie puszyste ;)