Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe – Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.

3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.

4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.

Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.

Udanych wypieków:)

Ciasto cytrynowe

Print Friendly, PDF & Email

169 komentarzy do “Ciasto cytrynowe”

  1. fantastyczne ciasto cytrynowe!! Nie zdazylam zrobic lukru, bo polowa ciasta zostala pochlonieta zanim zdazylam wyciagnac z formy, prosto z piekarnika :) Na polowke sie juz nie oplacalo. Moze nastepnym razem sie uda zrobic z lukrem :) Ciasto puszyste, wilgotne i baaardzo cytrynowe! Super! Goraco polecam! Zapisuje sobie przepis!

    Odpowiedz
  2. Witam:)
    Cytrynę trzeba po prostu dokładnie umyć w gorącej wodzie lub sparzyć, ja tylko porządnie ją myję pod ciepłą wodą, a później ją ścieram na tarce o drobnych oczkach,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Wlasnie mam zamiar sie zabrac za robienie tego ciacha, ale mozesz powiedziec czy cytryne trzeba jakos np sparzyc czy po prostu zetrzec skorke? Slyszalam rozne sposoby a nie jestem zbyt obcykana w pieczeniu :] pozdrawiam, swietne przepisy i zdjecia!

    Odpowiedz
  4. Cudo! To prawda, że w wielu książkach o Anglii występuje ciasto cytrynowe. Jest takie eleganckie……. Dzięki za przepis, i Natalio pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz