Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino – Bardzo lubię kawę, dlatego skusiłam się na ciasto cappuccino. Nie jest trudne w przygotowaniu, ale będą potrzebne nam dwie tortownice. Ciasto ładnie pachnie kawą i orzechami. Jest delikatnie nasączone i przełożone kremem z serka mascarpone, do którego również dodajemy kawę. Ciasto jest dosyć słodkie i z tego powodu do kremu dodałam mało cukru (ale jak ktoś lubi, może dodać więcej). Przed pieczeniem pamiętajmy, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej. Dobry torcik dla osób lubiących kawę. Wierzch przed podaniem posypujemy kakao, smacznego… (zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).

Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino
Składniki:
Ciasto:
250g miękkiego masła
200g jasnego brązowego cukru
320g mąki
1,5 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka lekko ubite
50g zmielonych orzechów (użyłam włoskich i laskowych)
200ml ostygniętej bardzo mocnej kawy
Krem:
500g serka mascarpone
2,5 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
kakao do posypania

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 4-5 minut). Następnie na przemian z mąką dodawać do masy jajka (to znaczy wsypać trochę mąki, krótko wymieszać, dodać trochę jajek, wymieszać i tak 4 serie).

3. Do ciasta dodać orzechy i wlać połowę kawy (100ml), wymieszać mikserem na najniższych obrotach.

4. Ciasto przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 21cm, wyłożonych papierem do pieczenia lub posmarowanych masłem i posypanych mąką. Wierzch wyrównać i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piekłam na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 45 minut. Jeśli obie blaszki nie zmieszczą się na jednej półce w piekarniku, to wtedy proszę piec na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (wówczas ciasta mogą być na dwóch poziomach w piekarniku).

5. Po wyjęciu z piekarnika każde ciasto nasączyć pozostałą kawą i odstawić do przestygnięcia. Zdjąć obręcze tortownic.

Krem:
6. Serek przełożyć do miski, dodać cukier puder i wymieszać łyżką. Na wierzch przesiać kawę rozpuszczalną i znów dokładnie wymieszać łyżką.

7. Połowę kremu rozsmarować na wierzchu jednego z ciast, przykryć drugim ciastem i posmarować je pozostałym kremem. Przed podaniem posypać kakao.

Udanych wypieków:)

Ciasto cappuccino

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne ciasto fantastyczny MACZEK z czekoladą i kawą

Proste ciasto torcik tiramisu z truskawkami

Sernik kawowy z czekoladą

Prosty deser kawowy Affogato i ekspres do kawy Saeco PicoBaristo

Babeczki czekoladowe z kremem kawowym

Krem cappuccino

27 komentarzy do “Ciasto cappuccino”

  1. szcerze to przapis prosty jak drut a ja jako laik w kwestii cukierniczej podjelam wyzwanie i wlasnie pieke ciastunio.wyjdzie napewno,a dzieki przejzystemu opisowi postanowilam cos upiec.napewno zaczne praktykowac pieczenie.SUPER STRONKA.polece znajomym pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. można piec w jednej, ale użyłam bym chyba większej tortownicy 23 lub 24 cm, temperatura ta sama,
    czas pieczenia około 55-60 minut,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. Czy można upiec w jednej tortownicy i przekroić później na pół? Czy trzeba piec wtedy w innej temperaturze lub jakoś dłużej??

    Nie mam możliwości piec w dwóch tortownicach

    Odpowiedz
  4. wydaje mi się, że soda bardziej spulchnia. ciasta lepiej rosną,
    jeśli Pani czuje jej smak to proszę dodawać jej mniej, jakbym miała pominąć sodę to dodałabym dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Przepiekna strona, przejrzyste przepisy, apetyczne zdjecia – gratuluje pasji! Juz wiele z Pani ciast stoi u mnie w kolejce! Tylko wolalabym do pieczenia uzywac proszku do pieczenia zamiast sody….jak wygladaja proporcje soda:proszek? Czy Pani zdaniem soda ma wiecej zalet? Bo mi sie wydaje, ze po upieczeniu czuje jej smak…. pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz