Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą – Uwielbiam ciasteczka z masłem orzechowym, mają w sobie to „coś” i nie można im się oprzeć. Na ten przepis trafiłam przypadkowo, ale od razu przypadł mi do gustu. Ciasteczka są bardzo, bardzo smaczne. Nie można skończyć na jednym, myślisz o nich dopóki się nie skończą. Cudownie pachną masłem orzechowym, wanilią i ten aromat roznosi się po całym domu podczas pieczenia. Dodanie kremu czekoladowego urozmaica smak, zapach i ciasteczka ładnie, ciekawie się prezentują z mozaiką. Z wierzchu są chrupiące, a w środku delikatnie miękkie. Do tego są naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu, zrobienie ciasta zajmie nam około 10 minut, a później już tylko pieczenie. Rewelacyjne, pyszne ciasteczka, bardzo polecam…
Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą
Składniki:
100g miękkiego masła orzechowego
100g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 kopiasta szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki nutelli
1. Oba masła zmiksować razem na średnich obrotach, aż ładnie się połączą (około 2-3 minut).
2. Dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia, wanilię i jajko, dobrze wymieszać.
3. Wsypać obie mąki i wymieszać. Dodać dwie łyżki nutelli i krótko zamieszać, aby zostały smugi czekoladowego kremu, żeby nie wmieszało się w ciasto (jak na zdjęciu powyżej).
4. Formować z ciasta kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami, delikatnie je spłaszczać widelcem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać zanim przełożymy ciasteczka.
Udanych wypieków:)
Czy zamiast Nutelli można dodać roztopioną czekoladę?
też powinno się udać, pozdrawiam
Czy mozna zrobić ciasteczka z samą maką pszenną ? Niestety dziec w domu chory a maki pełnoziarnistej w szafce brak..
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasteczka sa cudownie pyszne
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj miałam „dzień ciasteczkowy”. Postanowiłam zrobić mix różnych ciastek, aczkolwiek wszystkie ze strony Małej Cukierenki. Były więc ciasteczka imbirowe (moje ulubione), z płatkami owsianymi i nowość w naszym domu- z masłem orzechowym i nutellą. Te ostatnie rzeczywiście są pyszne. Ja niestety nie miałam mąki pszennej pełnoziarnistej, więc dodałam mąkę krupczatkę (w odwrotnych proporcjach), bojąc się czy wyjdą. Wyszły i są naprawdę rewelacyjne. Kolejny udany przepis. Trafia na stałą listę moich przepisów ciasteczkowych. Pozdrawiam.
bardzo, bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasteczka smakują i świetny pomysł ze skórką pomarańczową, brzmi przepysznie, będę musiała też jakieś upiec :))
pozdrawiam serdecznie!!