Kruche, aromatyczne, ciasteczka stempelki. W przygotowaniu są proste, szybkie, a smakują pysznie i wyglądają uroczo. Zamiast cynamonu można dodać cukier wanilinowy lub aromat. Piekłam je również z mąką ziemniaczaną, ale z ryżową lepiej trzymają kształt. Bardzo polecam … (inspiracja z strony rotinrice)
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe .
Ciasteczka stempelki
Składniki na około 30 ciasteczek:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g mąki ryżowej (można zastąpić ziemniaczaną, ale z ryżową ciasteczka lepiej trzymają wzór)
220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
80g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubimy, można pominąć i dodać aromat waniliowy)
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około 3-4mm (proszę w miarę dobrze podsypać mąką stolnicę, żeby przy wyciskaniu stempelkami ciasto nie przykleiło się do stolnicy) .
4. Stempelkami wyciskać wzór w cieście (stempelki można również oprószyć mąką) i okrągłą wycinaczką wycinać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15 – 17 minut.
Udanych wypieków:)
Wyszło pysznie mimo, że na początku walczyłam z ciastem, ale podsypywanie mąką faktycznie dużo pomaga :)
Super ciasteczka, dzieci zachwycone :). Ciasto wyszło elastyczne. Podzieliłam je na kilka części, które trzymałam w lodówce. Nie było żadnego problemu z wałkowaniem i wycinaniem. Super maślany smak i co najważniejsze zachowują wykrawany kształt. Pozdrawiam serdecznie.
Przepyszne ciasteczka – ciasto bardzo kruche, ale tego sie spodziewalam po praktycznie 3-skladnikowym przepisie. Po obfitym podsypaniu maka bez problemu wycinalam ciasteczka. Wisza teraz na choince, ale nie sadze, zeby dotrwaly do Wigilii. Najlepszy maslany ciasteczkowy smak. Ciesze sie, ze znalazlam ten przepis.
Pozdrawiam
Witam .Chciałam wypróbować pani przepis na ciasteczka ale nie mam termo obiegu jak ustawić zwykly piekarnik gazowy .Pozdrawiam
na temperaturę 180C, pozdrawiam serdecznie
Ciastka super ale ciasto faktycznie sie kruszy. Ja dodalam jedno jajko i bylo rewelacyjnie. Przy walkowaniu podsypalam sporo maki i ciasto sie nie kleilo do stolnicy a ciasteczka mozna bylo bez problemu przelozyc na blaszke za pomoca lopatki badz szerszego noża. Na wierzchu rowniez posypalam delikatnie maka zeby stemple sie nie kleily do ciasta i wszystko wyszlo rewelacyjnie. Polecam
Przetestowałam mimo wielu nieprzychylnych komentarzy i… jestem zadowolona :) Ciasteczka wyszły kruche, maślane (nie dodałam cynamonu – nie przepadam). Ciasto faktycznie lepiące się do wałka, ale jak dobrze podsypałam mąką, wszystko ładnie się wałkowało i wycinało. Super przepis i jeszcze nie raz wykorzystam :)
Czy zamiast mąkli ziemniaczanej mogę użyć mąkę kokosową? Lub tylko trochę dorzucić do smaku?
myślę,że można, pozdrawiam
Kurcze robię idealnie wg przepisu ciasto piękne konsystencji plasteliny ciastka pyszne ALE kurczą się podczas pieczenia i tracą wzór prawie do zera… mąką typ 500 z mąką ziemniaczaną w prawdzie, masło 60% i nie wychodzą jak Tobie… nie wiem czemu
przykro mi, ja masła używam zawsze 82% lub 83%, pozdrawiam serdecznie
Postanowiłam upiec dziś Twoje ciasteczka i wyszły rewelacyjne. Tak się ucieszyłam że nie mogłam się doczekać kiedy wystawię pozytywny komentarz. Miałam pewne obawy po przeczytaniu tylu negatywnych komentarzy, ale postanowiłam zaufać temu co napisałaś. Naprawdę nie wiem dlaczego innym nie wychodzi, ja zrobiłam ściśle według przepisu i było wszystko ok, ciasto bardzo elastyczne ładnie się wałkowało, tylko trzeba było tak jak napisałaś podsypywać mąką i było dobrze. Rada dla próbujących przepis, żeby trzymali się ściśle przepisu. Pozdrawiam serdecznie:)
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)
Ciasto w konsystencji fatalne. Ani jednego stempla nam nie widać. ” Lekko” poirytowana zaczęłam wycinać tylko kształty, niestety rozłażą się pod wpływem pieczenia
Niestety, potwierdzam to, czego doświadczyły i inne osoby. Dokładnie napisałabym to, co inoue i podobnie jak AgaB miałam chęć wrzucić jajko, jednak nie znając wcześniej komentarzy (może i dobrze, bo bym się za nie nie zabrała :) ) nie dołożyłam, bo miałam ciągle w pamięci zdjęcia tychże ciasteczek.
Musi być coś, co ma wpływ na to, że u większości osób ciasto się rwie, a Mała Cukierenka nie ma kłopotów. Wcześniej robiłam z innych 2-3 przepisów, ale z kolei tamte przepisy (zawsze z jajkiem i bez nacisku na miałkość składników) miały kłopoty z odciskaniem wzorów. A to albo nawłaziło ciasta w stempelki, albo tak pracowało w piekarniku, że wzorów nie było wcale widać. Teraz starałam się nie dokładać mąki, bo zauważyłam, że wówczas bardziej się ciasto 'sypie’. Im bardziej plastyczne, tym lepiej odciska się wzór, z kolei to utrudnia oderwanie ciasteczka od blatu, czy stolnicy. Radziłam sobie 'odcinając’ szerokim nożem, jednak to trochę deformowało ciastko.
Ale nie próbując… nic nie uzyskamy. ;-)
Pozdrawiam serdecznie.
Witam , ciasto jest bardzo kruche i ciężko je sie wałkuje ponieważ sie rwie , wiem już dlaczego tak sie dzieje w przepisie nie ma jajka które należy dodać żeby dobrze związać całość wystarczy jedno i po kłopocie gdyby ciasto kleiło sie do rak należy dodać trochę mąki , na oko tak aby ciasto przestało sie kleić .
dobrze, dziękuję za radę, spróbuje pozdrawiam serdecznie
Dziękuję :) i pozdrawiam.
tak można, ale proszę dodać wtedy ciut więcej masła, pozdrawiam
Mam pytanie… Czy mogłabym wymienić cynamon na kakao? Jakoś cynamonowe ciasteczka w lecie mi nie pasują :)