Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko
1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.
2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).
4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.
5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).
Udanych wypieków:)
Ja zamiast jajka dałam 1 łyżkę oliwy. Ciasteczka wyszły WSPANIAŁE!!!!Dziękuje za super przepis!
bardzo się cieszę:) życzę smacznego!
Robie je juz 2 raz! Rozchodza sie w sekunde!
mam nadzieję, że się udały i smakowały, pozdrawiam ciepło
właśnie wrzuciłam rulony z ciasta do lodówki. zobaczymy co wyjdzie :)
A ja mam takie bardziej techniczne pytanie: co konkretnie ma na celu tak długie trzymanie ciasta w lodówce? Czy np godzina lub półtorej nie wystarczy?
Ok, może masz i racje, właśnie dziś będę je robiła,więc spróbuje tak zrobić :)
może proszę spróbować kroić na grubsze plastry, dłużej potrzymać w lodówce i oczywiście ostry nóż, pozdrawiam serdecznie
Witam, ciasteczka za każdym razem są przepyszne, zawsze szybko znikają, ale mam jeden problem nie można ich pokroić po odleżeniu w lodówce bo się kruszą, i muszę je sama formować. Macie jakiś pomysł, gdzie popełniam błąd i jak go naprawić ??
Jak zawsze super! Nie miałam żurawiny ale i tak wyszły pyszne.
Ktos probowal dodawac miodu, banana lub powidel? :)
Rewelacyjne!!!
bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Wyszły pyszne, dziękuję za przepis .:)
myślę, że można zastąpić, ale mogą być trochę mniej chrupiące, wychodzi około 30 ciasteczek,
pozdrawiam ciepło