Ciasto z kiwi i mrożonymi owocami

Ciasto z kiwi i mrożonymi owocami – Sezon na kiwi u nas w pełni, więc postanowiłam wykorzystać te zdrowe, soczyste owoce. Upiekłam ciekawe, owocowe ciasto, które w smaku przypomina letnie wypieki. Dzięki niemu odrobinę zapachniało w domu latem. Oprócz kiwi użyłam mrożonych owoców: czarnej porzeczki i malin. Ciasto jest szybkie i łatwe do zrobienia, w smaku lekko kwaskowate. Owoców nie rozmrażamy, po dodaniu ich do ciasta szybko, krótko mieszamy i przekładamy ciasto do blaszki. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Polecam…

Ciasto z kiwi i mrożonymi owocami

Ciasto z kiwi i mrożonymi owocami
Składniki:
340g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
50g masła
170-180g jasnego brązowego cukru (możemy użyć białego)
3 jajka
2/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/2 szklanki kefiru
2 kiwi, obrane i pokrojone na kawałki
1 szklanka mrożonych owoców (użyłam czarnej porzeczki i malin), owoców nie rozmrażamy
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam blaszki o wymiarach 28x18cm.
Piekarnik nagrzać do 180°C (jeśli pieczemy na funkcji góra-dół).

1. Masło roztopić, odstawić do ostygnięcia.

2. Przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, białawą masę. Dodać aromat śmietankowy, wymieszać.

4. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać masło, wymieszać.

5. Następnie dodać połowę mąki, wymieszać. Dodać kefir, wymieszać i wsypać pozostałą mąkę, wymieszać.

6. Dodać kiwi i mrożone owoce, wymieszać krótko łyżką.

7. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej blaszki, wyrównać. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z kiwi i mrożonymi owocami

8 komentarzy do “Ciasto z kiwi i mrożonymi owocami”

  1. Ciasto bardzo smaczne. Również dodałam czarną porzeczkę i malinę, bo akurat miałam w zamrażarce.
    Zrobiłam w trochę w większej blaszce, ale też wyszło dość wysokie.

    Odpowiedz
  2. Upiekłam w zeszłym tygodniu z ananasem, malinami i borówką. Bardzo smaczne tylko moje było ciemniejsze i chyba trochę zadługo siedziało w piekarniku ale o tak było pyszne :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz