Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko

1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.

2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.

3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).

4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.

5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

136 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z żurawiną”

  1. Witam, czy płatki błyskawiczne można zastąpić zwykłymi nieprzetworzonymi? I jeszcze jedno pytanie ile mniej więcej ciasteczek wychodzi z jednej porcji?

    Odpowiedz
  2. Najlepszy przepis na ciastka owsiane z jakimi się spotkałam ! Oczywiście przepisz trochę zmodyfikowałam ale podstawą jest dobra baza :) Dałam 3 łyżki cukru, 300 g płatków ( owsiane + żytnie) i duuużo owoców kandyzowanych ( śliwki, rodzynki, jabłka, żurawina), orzechów ( ziemne, laskowe) i kokos, słonecznik i pestki dyni. Wyszły wyśmienite ! Można porównać do kupnych batoników musli > DZIĘKUJĘ !

    Odpowiedz
  3. Witam, właśnie upiekłam ciastka ale trochę zmieniłam przepis oryginalny:

    dodałam 50 g orzechów ziemnych prażonych niesolonych (drobno pokrojonych)
    zwykłą mąkę zamieniłam na orkiszową (60g)
    porcję płatków owsianych podzieliłam 50/50 z otrębami owsianymi,
    cukru dałam tylko 50g białego (ale stanowczo można dać jeszcze mniej) i 16g cukru wanilinowego
    [zamiast masła dałam 55% tłuszcz tzw. mix tłuszczowy]

    wyszło suuuuper :) także dziękuję za bazowy przepis!

    Sama jestem na diecie wiec podaje wartości odżywcze dla takiego ciasteczka :) [nie polecam jedzenia w większych ilościach na diecie]

    w 100g
    kcal: 431
    białko: 9,47
    węglowodany: 34,17
    tłuszcze: 28,84

    u mnie jedno ciastko ma ok. 15g

    czyli b:1,42 w: 5,13 t: 4,33 kcal: 65

    Odpowiedz
  4. Pyszne ciasteczka! 1/3 żurawiny zastępuję rodzynkami. Pierwsza partia rozpłynęła się, teraz dodaję super kopiaste łyżki mąki i ciasteczka wychodzą wyborne :)

    Odpowiedz
  5. Ciasteczka są cudowne!:) Robiłam już je z kilkanaście razy na różne okazje i zawsze wszyscy się nimi zajadają:) Robiłam i zgodne z tym przepisem i trochę zmodyfikowane (z połowy czy 1/3 porcji masła i syropem z agawy bądź tagatozą zamiast cukru) i zawsze wychodzą pysznie:)

    Odpowiedz
  6. Pyszne :) ale nie udało mi się pokroić bo wszystko się rozpadało :( musiałam sama formować ciasteczka . Po za tym super przepis. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz