Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko
1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.
2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).
4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.
5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).
Udanych wypieków:)
pychota:) pozdrawiam
ja zawsze dodaje nasiona słonecznika- uwielbiam..:D
Proszę dodać trochę więcej mąki, odrobinę je zagęścić,
pozdrawiam
Ciastka pyszne, robiłam już po raz kolejny, niestety wizualnie nie do końca – rozpływają się na blasze. Czy ktoś wie jak temu zaradzić?
Te cisteczka są pyszne! Czesto je robię, czasem dodam inne bakalie. Absolutny hit, wsród moich znajomych. Dziękuję
Cieszę się:) wersja black jest interesująca,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Witam !
Ciasteczka są przepyszne, wychodzą za każdym razem, a robię je regularnie :) czasami robię podwójną porcję, z czego część w wersji black : z kakao i orzechami :) Pozdrawiam !
Ciasteczka są genialne,mój Mąż się zachwyca !Polecam Wszystkim,smakowo i wizualnie rewelacja.Dziękuje za przepis!:)
Bardzo dziękuję za miły komentarz, aż mam ochotę coś upiec:)
pozdrawiam ciepło
Witam, właśnie upiekłam ciasteczka z Twojego przepisu i wyszły rewelacyjne!!!
Ciasteczka posłużą za upominek dla mojej sąsiadki. Włożę je do przeźroczystego słoja, przewiążę wstążką i prezent od serca – idealny!
Dziękuję za ten przepis. Naprawdę cudowne wypieki :))
około 25 ciasteczek
pozdrawiam
Ile ciasteczek wyjdzie z tego przepisu?
Witam. Mi też się rozpłynęły na blaczce :( Dałąm wszystkiego tyle co w przepisie ( cukru troche mniej :p) i nie wiem dlaczego się nie udało :(
Takiego właśnie przepisu szukałam! :) Jadę do sklepu po brakujące składniki :)
Właśnie ciastka się mrożą Dodałam skórkę pomarańczową i rodzynki, kolejna wersja z orzechami już się w głowie kłębi