Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko

1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.

2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.

3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).

4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.

5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

136 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z żurawiną”

  1. Ja również włożyłam rulony do zamrazalnika! Jak do tej pory to są moje ulubione ciasteczka… A robiłam już czekoladowe, z czekoladą i orzeszkami ziemnymi i ciasteczka z rodzynkami. Twoje przepisy są świetne w swej prostocie. Nie da się ich zepsuć ;)

    Odpowiedz
  2. Właśnie się pieką, jeszcze 7 minut :)
    Dla zniecierpliwionych polecam wsadzenie rulonów do zamrażalnika, będzie szybciej.
    Polecam również wersję z suszonymi śliwkami oraz z orzechami.
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  3. Dzisiaj robiłam te ciasteczka. Są pyszne, lecz niestety podczas pieczenia skleiły mi się i musiałam je rozcinać :( Nie chciały mi się również pokroić na plastry, mimo tego, że trzymałam rulony 3h w lodówce.
    Ale są naprawdę smaczne :)

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry:)
    w trzecim punkcie chodzi o tą mąkę wymieszaną już z płatkami i żurawiną, dopisze to w przepisie,
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz