Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko
1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.
2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).
4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.
5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).
Udanych wypieków:)
tak można,
pozdrawiam
Czy zamiast brązowego cukru można użyć zwykłego białego ?
Mniam mniam mniam!!! Jutro stworzę te cudeńka!
Ogromnie się cieszę:) życzę smacznego, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Ja również włożyłam rulony do zamrazalnika! Jak do tej pory to są moje ulubione ciasteczka… A robiłam już czekoladowe, z czekoladą i orzeszkami ziemnymi i ciasteczka z rodzynkami. Twoje przepisy są świetne w swej prostocie. Nie da się ich zepsuć ;)
życzę smacznego, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Właśnie się pieką, jeszcze 7 minut :)
Dla zniecierpliwionych polecam wsadzenie rulonów do zamrażalnika, będzie szybciej.
Polecam również wersję z suszonymi śliwkami oraz z orzechami.
Pozdrawiam serdecznie!
myślę, że tak
pozdrawiam
A można je zrobić z orzechami i rodzynkami?
Dzisiaj robiłam te ciasteczka. Są pyszne, lecz niestety podczas pieczenia skleiły mi się i musiałam je rozcinać :( Nie chciały mi się również pokroić na plastry, mimo tego, że trzymałam rulony 3h w lodówce.
Ale są naprawdę smaczne :)
wydaje mi się, że mogą
pozdrawiam
A czy mogą to być zwykłe płatki owsiane?
myślę, że można,
najlepiej dać pół na pół ze zwykłą mąką,
pozdrawiam
a czy mąkę zwykłą można zastąpić razową?
Dzień dobry:)
w trzecim punkcie chodzi o tą mąkę wymieszaną już z płatkami i żurawiną, dopisze to w przepisie,
pozdrawiam