Zapraszam na pyszne, kawowe ciasteczka przekładane kremem – kawowe całuski. Ciasteczka są kruche, cudownie pachną i są dosyć szybkie w przygotowaniu. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek. Bardzo lubię kawę, więc ten przepis jest dla mnie fantastyczny. Przepis na około 24 ciasteczka. Polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .
Ciasteczka „Kawowe całuski”
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
120g miękkiego masła
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso, jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko)
Krem:
50 miękkiego masła
80g cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso)
2 łyżki gorącej wody
Ciasto:
1. Mało utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, kawę, proszek i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Następnie odłożyć mikser i rękoma zagnieść ciasto.
2. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3-4mm i wycinać z niego ciasteczka.
3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (proszę zachować między ciasteczkami odstępy) i piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15 minut.
4. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Kawę zalać 2 łyżkami gorącej wody i wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
6. Mało utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Dodać przestygniętą kawę i dokładnie wymieszać mikserem. Gotowym kremem przekładać ciasteczka.
Udanych wypieków:)
Ciasto sie rozwala:-(
Wydaje mi się że 15 min to za długo bo mi się spaliły.
A jeśli ktoś piecze bez termoobiegu to jaka temperatura i czas pieczenia? Pozdrawiam
bez termoobiegu w 180C przez około 15 minut,
pozdrawiam serdecznie
przez około 6 dni w szczelnym opakowaniu i jeśli z kremem maślanym to dobrze żeby leżały w chłodnym miejscu, pozdrawiam
Ile czasu można przechowywać ciasteczka? :)
myślę, że tak, pozdrawiam.
czy mozna dodac kawe inke ?
Przepis na około 24 ciasteczka, pozdrawiam
ile okolo cisteczek powinno wyjsc ? ;)
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Witam! Ciasteczka udane, pięknie pachną, mocno kawowe – zwłaszcza krem. Idealne na dzisiejsze świąteczne popołudnie :) Mój tata – raczej sceptyczny wobec wypieków – poza tradycyjnymi ciastami mamy ;) tym razem się zajadał! Następnym razem zrobię z innym kremem – kusi mnie cytrynowy :) Chociaż, prawdę mówiąc, ciastka są pyszne, kruche i smakują nawet bez kremu! Pozdrawiam noworocznie!
może Pani użyć mascarpone z kawą, pozdrawiam
Wyglądają pysznie. Na pewno wypróbuję przepis.Tylko proszę mi podpowiedzieć czy można przygotować inny krem. np. mascarpone z kawą(takiego używałam do placów bezowych i był smaczny) za kremem masłowym nie przepadam.
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzień dobry,
nie przepadam za kawą w związku z czym chcialabym sie zapytac czy kawę mogę zastąpić kakao?
Pozdrawiam serdecznie