Chrupiące ciasteczka owsiane

Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…

Chrupiące ciasteczka owsiane

Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii

1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.

2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.

4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Chrupiące ciasteczka owsiane

Zdjęcia czytelników:
Chrupiące ciasteczka owsiane 1

Print Friendly, PDF & Email

412 komentarzy do “Chrupiące ciasteczka owsiane”

  1. pierwszy raz zrobiłam z margaryną kasią i z płatkami błyskawicznymi, drug raz zrobiłam tak jak w oryginale, tylko dodałam białej czekolady i te z margaryną wyszły mi takie bardzie jakby zwarte, ale i tak są pyszne w smaku- a trochę się rozpłynęły pewnie przez tą czekoladę. dziękuje za przepis, a że jestem teraz mamą karmiącą to jest jedna z niewielu słodkich przekąsek na którą mogę sobie pozwolić:)

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam. Tylko jedną szklankę płatów zamieniłam na szklankę musli z dużą ilością rodzynek, orzechów itp. i powiem, że moja rodzina oszalała z radości. :) Dziękuję pięknie

    Odpowiedz
  3. AGA: – bardzo dziękuję za radę:)

    Anna: – nie wiem ile mają kalorii,

    Anonim: – proszę nie dodawać proszku,

    bardzo dziękuję za komentarze, cieszę się, że ciasteczka smakowały,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Upiekłam je pierwszy raz w wakacje i piekę co jakiś czas ,bo domownicy zachwyceni za każdym razem i ciągle im mało ! :) To jedyny sposób na „przemycenie „do ich diety płatków owsianych :)

    Odpowiedz
  5. Witam ponownie,
    moja córcia opatentowała, że na drugi i kolejny dzień ciasteczka są smaczniejsze jeśli są podgrzane :)
    Polecam więc ciasteczka owsiane na ciepło :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz