Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…
Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii
1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.
2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Zdjęcia czytelników:
Może się nie dopiekły, proszę piec dłużej, pozdrawiam
Dlaczego są one surowe na spodzie? należy je przewrócić?
Czemu po wyjęciu z piekarnika są miękkie?
przepis obłędny, rodzina zachwycona
bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasteczka smakują,
pozdrawiam serdecznie
pierwszy raz zrobiłam z margaryną kasią i z płatkami błyskawicznymi, drug raz zrobiłam tak jak w oryginale, tylko dodałam białej czekolady i te z margaryną wyszły mi takie bardzie jakby zwarte, ale i tak są pyszne w smaku- a trochę się rozpłynęły pewnie przez tą czekoladę. dziękuje za przepis, a że jestem teraz mamą karmiącą to jest jedna z niewielu słodkich przekąsek na którą mogę sobie pozwolić:)
wspaniale, cieszę się:) pozdrawiam ciepło
Zrobiłam. Tylko jedną szklankę płatów zamieniłam na szklankę musli z dużą ilością rodzynek, orzechów itp. i powiem, że moja rodzina oszalała z radości. :) Dziękuję pięknie
AGA: – bardzo dziękuję za radę:)
Anna: – nie wiem ile mają kalorii,
Anonim: – proszę nie dodawać proszku,
bardzo dziękuję za komentarze, cieszę się, że ciasteczka smakowały,
pozdrawiam serdecznie
mam pytanie dodac proszek do pieczenia czy nie koniecznie
Upiekłam je pierwszy raz w wakacje i piekę co jakiś czas ,bo domownicy zachwyceni za każdym razem i ciągle im mało ! :) To jedyny sposób na „przemycenie „do ich diety płatków owsianych :)
Przepyszne :):) ile mają kalorii?:)
właśnie zrobiłam – wyszły cudownie! Takie chrupiące jak zawsze chciałam – dziękuję za świetny przepis :)
Witam ponownie,
moja córcia opatentowała, że na drugi i kolejny dzień ciasteczka są smaczniejsze jeśli są podgrzane :)
Polecam więc ciasteczka owsiane na ciepło :)
cieszę się, że Pani korzysta z przepisów i że ciasteczka smakowały, dziękuję za komenatrz,
pozdrawiam serdecznie