Chrupiące ciasteczka owsiane

Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…

Chrupiące ciasteczka owsiane

Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii

1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.

2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.

4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Chrupiące ciasteczka owsiane

Zdjęcia czytelników:
Chrupiące ciasteczka owsiane 1

Print Friendly, PDF & Email

412 komentarzy do “Chrupiące ciasteczka owsiane”

  1. Dziękuję za przepis :) Ciasteczka wyszły przepyszne, jednak nie wyglądają tak pięknie jak na zdjęciu… Po włożeniu do piekarnika trochę się „rozlały”, dzięki czemu są dość duże, ale nie są takie okrąglutkie na brzegach, tylko właśnie rozlane, jak placuszki. Chciałabym, żeby były trochę grubsze i nie rozpłaszczały się. Co powinnam zrobić? Dodać więcej mąki? Płatków? Będę wdzięczna za pomysły!
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Właśnie wyjęłam ciasteczka z piekarnika- są przepyszne ;) Dodałam jeszcze pokrojoną gorzką czekoladę :) Dziękuję za fajny przepis i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Anonim: – tak, jajko z masłem przez chwilę ucieramy mikserem, ale tak na średnich obrotach,

    ewelina: – 170oC ale na funkcji termoobieg, powinny raczej się spiec z wierzchu,

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Dziś planuje zrobić po raz pierwszy ciasteczka owsiane, przepis mi się bardzo podoba. Zastanawiam się czy to jajko w tym maśle mam ucierać mikserem. Za odpowiedz z góry bardzo dziękuję :-) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Mniam :) Robiłam pierwszy raz i ułożyłam ciacha zbyt ciasno – nie sądziłam, że potrzebne są aż takie duże odstępy. Druga blacha będzie ładniejsza!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz