Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…
Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii
1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.
2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Zdjęcia czytelników:
Ciasteczka rewelacja, pyszne, chrupiące, nie można się powstrzymać od podjadania :) Kiedyś nudząc się w pracy :) weszłam na stronkę „Mała Cukierenka” – fajne przepisy, korzystam coraz więcej. Pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka pyszota! Chodziły za mną juz od dawna i w końcu przekonałam moją córeczkę, żeby zamiast babeczek zrobić ciasteczka osiane. Ma 3,5 roku, ale w kuchni jest prawdziwą pomocniczką :). Dzielnie ugniatała ciasto, rozpłaszczała kulki na blasze, a po spróbowaniu stwierdziła, że ciasteczka są PRZEPYSZNE!
I pełni się z nią zgadzam :)
Pozdrawiamy słodko i dziękujemy za przepis!
Super! nareszcie jakis przepis na wiecej niz 5 ciastek
dobrze, ale jakiej firmy masło, jaka nazwa? Przepraszam, że męczę, ale jestem ciekawa,
pozdrawiam ciepło
Używam zwykłego masła w kostce. Spróbuję z mniejszą ilością mąki, dodam może 3/4 szklanki zamiast 1 szklanki. Pewnie dziś/jutro znów będę piec te ciasteczka to zdam relację z pola walki.
Susanna szyje – hm… może trochę ciut mniej mąki i powinno być dobrze, jakiego Pani używa masła?
franiula – bardzo się cieszę że smakują,
dziękuję za komentarze,
pozdrawiam ciepło
Ciasteczka piekłam już chyba… 5 raz (z różnymi dodatkami) i upiekę po raz kolejny ale moje ciasteczka nie chcą się rozlać na blasze i spłaszczyć. Nie wiem dlaczego? Co robię źle…?
Ciasteczka baardzo dobre i co ważne zdrowe. Ja zrobiłam mix płatków bo miałam owsiane ,jęczmienne i orkiszowe .Dodałam żurawinę pestki dyni orzechy gorzką czekoladę i właściwie co miałam to wrzuciłam.
Córcia 2 letnia bardzo je lubi co mnie cieszy .
Pyszne :-)
Monika – myślę, że tak,
Ewo – cieszę się, że smakowały,
pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast płatków owsianych można użyć gryczanych?
witam .dziękuję za tak prosty przepis ,moi synkowie uwielbiają te ciasteczka.pozdrawiam serdecznie
Bardzo smaczne, super na Dzień Chłopaka w sam raz
pozdrawiam
myślę, że tak, będą dobre, pozdrawiam
czy myśli Pani, że można dodać do masy posiekanej gorzkiej czekolady?