Chrupiące ciasteczka owsiane

Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…

Chrupiące ciasteczka owsiane

Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii

1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.

2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.

4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Chrupiące ciasteczka owsiane

Zdjęcia czytelników:
Chrupiące ciasteczka owsiane 1

Print Friendly, PDF & Email

412 komentarzy do “Chrupiące ciasteczka owsiane”

  1. Ciasteczka rewelacja, pyszne, chrupiące, nie można się powstrzymać od podjadania :) Kiedyś nudząc się w pracy :) weszłam na stronkę „Mała Cukierenka” – fajne przepisy, korzystam coraz więcej. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Ciasteczka pyszota! Chodziły za mną juz od dawna i w końcu przekonałam moją córeczkę, żeby zamiast babeczek zrobić ciasteczka osiane. Ma 3,5 roku, ale w kuchni jest prawdziwą pomocniczką :). Dzielnie ugniatała ciasto, rozpłaszczała kulki na blasze, a po spróbowaniu stwierdziła, że ciasteczka są PRZEPYSZNE!
    I pełni się z nią zgadzam :)
    Pozdrawiamy słodko i dziękujemy za przepis!

    Odpowiedz
  3. Susanna szyje – hm… może trochę ciut mniej mąki i powinno być dobrze, jakiego Pani używa masła?

    franiula – bardzo się cieszę że smakują,

    dziękuję za komentarze,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  4. Ciasteczka baardzo dobre i co ważne zdrowe. Ja zrobiłam mix płatków bo miałam owsiane ,jęczmienne i orkiszowe .Dodałam żurawinę pestki dyni orzechy gorzką czekoladę i właściwie co miałam to wrzuciłam.
    Córcia 2 letnia bardzo je lubi co mnie cieszy .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz