Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…
Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii
1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.
2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Zdjęcia czytelników:
bardzo mi miło:) cieszę się, pozdrawiam ciepło
Przepyszne ciasteczka!! Moja roczna coreczka po prostu je uwielbia :) No i cala rodzina i znajomi oczywiscie tez chetnie sie nimi zajadaja ;)
Rewelacyjne ciasteczka. Długo czekałam na tak prosty i pyszny przepis :). Musiałam jedynie troszkę zmniejszyć temperaturę piekarnika i piekłam troszkę krócej. Ciacha mniamniaśne!
Pyszniutkie i wielkie mi wyszły, całej rodzinie bardzo smakowały
Przepyszne!
właśnie się delektuję…;p
Przepyszne!
Bardzo się cieszę, ze smakowały i dobry pomysł z margaryną,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
margarynę rozpuszczam na małym ogniu,bez miksera;-)do tego dodaję duzo-ale to naprawdę duzo słonecznika,ciastka wychodzą przepyszne i malo przy nich pracy;-)
ale pysznie:) życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Dodam ze zamiast masla dodalam margaryn ktora lezala w temp pokojowej od wczorajszego wieczora i dalam 175 g.. Reszta wg Twojego przepisu!! BIG UP!!;)
P.s. Szkoda ze jestem na redukcji wagi i zjadlam jedno ale napewno jeszcze kiedys sprobuje:) dzis poki co moj gosc bedzie sie zajadal tymi ciasteczkami:)) a na obiad zrobie dla nas dietetycznie lodki z cukini mieskiem kurczaczka i papryka nadziewane:))
ja nie próbowałam,
pozdrawiam ciepło
Wygladaja pieknie. Czy probowal ktos zrobic je bez cykru i na mace orkiszowej pełnoziarnistej? Chyba jutro sprobuje:))
bardzo mi przykro, pozdrawiam ciepło
a ja chyba coś zepsułam…. zrobiłam to z margaryny Kasi zamiast masła i wszystko się rozpłynęło na gładką masę:/
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)