Chrupiące ciasteczka owsiane

Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…

Chrupiące ciasteczka owsiane

Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii

1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.

2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.

4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Chrupiące ciasteczka owsiane

Zdjęcia czytelników:
Chrupiące ciasteczka owsiane 1

Print Friendly, PDF & Email

412 komentarzy do “Chrupiące ciasteczka owsiane”

  1. Przepyszne ciasteczka!! Moja roczna coreczka po prostu je uwielbia :) No i cala rodzina i znajomi oczywiscie tez chetnie sie nimi zajadaja ;)

    Odpowiedz
  2. Rewelacyjne ciasteczka. Długo czekałam na tak prosty i pyszny przepis :). Musiałam jedynie troszkę zmniejszyć temperaturę piekarnika i piekłam troszkę krócej. Ciacha mniamniaśne!

    Odpowiedz
  3. margarynę rozpuszczam na małym ogniu,bez miksera;-)do tego dodaję duzo-ale to naprawdę duzo słonecznika,ciastka wychodzą przepyszne i malo przy nich pracy;-)

    Odpowiedz
  4. Dodam ze zamiast masla dodalam margaryn ktora lezala w temp pokojowej od wczorajszego wieczora i dalam 175 g.. Reszta wg Twojego przepisu!! BIG UP!!;)
    P.s. Szkoda ze jestem na redukcji wagi i zjadlam jedno ale napewno jeszcze kiedys sprobuje:) dzis poki co moj gosc bedzie sie zajadal tymi ciasteczkami:)) a na obiad zrobie dla nas dietetycznie lodki z cukini mieskiem kurczaczka i papryka nadziewane:))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz