Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…
Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii
1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.
2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Zdjęcia czytelników:
znalazłam przepis wczoraj-zrobiłam, zniknęły praktycznie po chwili.dzisiaj zrobiłam po raz drugi, nie miałam tyle płatków-dodałam otrąb żytnich, dałam dwa razy tyle bakalii ile jest w przepisie (słonecznik,migdały,kokos) i do części dodałam na próbę kawałki czekolady – wszystko wyszło przepyszne!przepis mozna modyfikować jak się chce i wyjdzie super.tych ciasteczek nie da sie „zepsuć”! są boskie! jutro zapakuje córci z drugim śniadaniem.dziękuję!
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
REWELACJA. Zrobiłam część z orzechami włoskimi i część z żurawiną i rodzynkami , wyszły mistrzostwo świata. Dziękuję za super przepis i puszczam go dalej w świat do rodzinki i znajomych.
Susanna szyje – cieszę się, że smakowały:)
kinga:- myślę, że tak około tygodnia,
pozdrawiam serdecznie
Korzystając z chwili snu mojego synka upiekłam te ciasteczka. Konsystencja ciasta mnie nie przerażała bo wcześniej piekłam inne ciasteczka owsiane i taka „pulpa” musi być aby wyszły pyszne :) Są naprawdę wspaniałe, kruche i chrupkie. W całym domu unosił się niesamowity zapach :) Kolejny przepis dodany do ulubionych pewniaków. Wielki plus za to, że przygotowanie i pieczenie trwa chwilę.
Ile czasu mogą stać? ;)
wspaniale się palą.
bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowały:)
pozdrawiam serdecznie
Przepyszne!
Po prostu wspaniałe
ja dodałam trochę wiórek kokosowych
i wyszły wspaniałe
bardzo sycące i słodziutkie :)
dzięki że umieściłaś tak fajny przepis
:) czasami tak bywa, najlepszym się przytrafia,
pozdrawiam serdecznie
Jestem początkującą kucharka, zrobiłam je ale przez nieuwagę dodałam 2 łyzeczki sody zamiast 1/2.. No cóż, przynajmniej wyrosły, nastepnym razem będzie lepiej :D
bardzo się cieszę że smakowały, dobry pomysł z czekoladą
pozdrawiam serdecznie:)
pyszne :) ja pod koniec pieczenia połóżyłam na wierzch małe kawałki czekolady gorzkiej, delikatnie się rozpłynęła i fajnie wygląda
bardzo się cieszę:), że ciasto nie trafiło do kosza, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie