Chrupiące ciasteczka owsiane

Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…

Chrupiące ciasteczka owsiane

Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii

1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.

2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.

4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Chrupiące ciasteczka owsiane

Zdjęcia czytelników:
Chrupiące ciasteczka owsiane 1

Print Friendly, PDF & Email

412 komentarzy do “Chrupiące ciasteczka owsiane”

  1. znalazłam przepis wczoraj-zrobiłam, zniknęły praktycznie po chwili.dzisiaj zrobiłam po raz drugi, nie miałam tyle płatków-dodałam otrąb żytnich, dałam dwa razy tyle bakalii ile jest w przepisie (słonecznik,migdały,kokos) i do części dodałam na próbę kawałki czekolady – wszystko wyszło przepyszne!przepis mozna modyfikować jak się chce i wyjdzie super.tych ciasteczek nie da sie „zepsuć”! są boskie! jutro zapakuje córci z drugim śniadaniem.dziękuję!

    Odpowiedz
  2. REWELACJA. Zrobiłam część z orzechami włoskimi i część z żurawiną i rodzynkami , wyszły mistrzostwo świata. Dziękuję za super przepis i puszczam go dalej w świat do rodzinki i znajomych.

    Odpowiedz
  3. Korzystając z chwili snu mojego synka upiekłam te ciasteczka. Konsystencja ciasta mnie nie przerażała bo wcześniej piekłam inne ciasteczka owsiane i taka „pulpa” musi być aby wyszły pyszne :) Są naprawdę wspaniałe, kruche i chrupkie. W całym domu unosił się niesamowity zapach :) Kolejny przepis dodany do ulubionych pewniaków. Wielki plus za to, że przygotowanie i pieczenie trwa chwilę.

    Odpowiedz
  4. Po prostu wspaniałe
    ja dodałam trochę wiórek kokosowych
    i wyszły wspaniałe
    bardzo sycące i słodziutkie :)
    dzięki że umieściłaś tak fajny przepis

    Odpowiedz
  5. Jestem początkującą kucharka, zrobiłam je ale przez nieuwagę dodałam 2 łyzeczki sody zamiast 1/2.. No cóż, przynajmniej wyrosły, nastepnym razem będzie lepiej :D

    Odpowiedz
  6. pyszne :) ja pod koniec pieczenia połóżyłam na wierzch małe kawałki czekolady gorzkiej, delikatnie się rozpłynęła i fajnie wygląda

    Odpowiedz

Dodaj komentarz