Chrupiące ciasteczka owsiane

Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…

Chrupiące ciasteczka owsiane

Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii

1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.

2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.

4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Chrupiące ciasteczka owsiane

Zdjęcia czytelników:
Chrupiące ciasteczka owsiane 1

Print Friendly, PDF & Email

412 komentarzy do “Chrupiące ciasteczka owsiane”

  1. Ciasteczka są PRZEPYSZNE!!! :) Robimy je z córcia już kolejny raz (chyba po raz piąty) i za każdym razem znikają w błyskawicznym tempie. Nasze ciasteczka pieczemy z żurawiną. Dziękujemy za super przepis!

    Odpowiedz
  2. zmieszałam mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą (1:1) i nie wiem czy to przez to ( a może mój piekarnik), że mimo temperatury i czasu pieczenia- zrumieniły mi się za bardzo. Ale mimo to wyszły pyszne :). Fajny przepis :)

    Odpowiedz
  3. Prosty przepis, szybka realizacja a pyszny efekt! Nie wiem tylko komu udaje sie je zachowac na kilka dni, bo u mnie znikaja w kilka godzin:)

    Odpowiedz
  4. ciasteczka są przepyszne; wychodzą i dobrze smakują z każdą mąką: orkiszowa, orkiszowa razowa, owsiana :-) nie zastępujcie tylko cukru ksylitolem bo tracą wtedy kruchość

    Odpowiedz

Dodaj komentarz