Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…
Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii
1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.
2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Zdjęcia czytelników:
Zamiast bakalii dałam 100g słonecznika i dodałam dwie łyżki kakao – pycha!
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Powiem krótko :) Pychaa na pewno będę robiła ciasteczko cały czas z tego przepisu :) Dziękuje za przepis :)
miło mi, pozdrawiam serdecznie:)
Ciasteczka rewelacyjne, nigdy nie jadłam smaczniejszych:-)
Ciasteczka są PRZEPYSZNE!!! :) Robimy je z córcia już kolejny raz (chyba po raz piąty) i za każdym razem znikają w błyskawicznym tempie. Nasze ciasteczka pieczemy z żurawiną. Dziękujemy za super przepis!
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie:)
zmieszałam mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą (1:1) i nie wiem czy to przez to ( a może mój piekarnik), że mimo temperatury i czasu pieczenia- zrumieniły mi się za bardzo. Ale mimo to wyszły pyszne :). Fajny przepis :)
– myślę, że tak, pozdrawiam
Czy zamiast masła mogę użyć margaryny do pieczenia? Pozdrawiam serdecznie :)
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Prosty przepis, szybka realizacja a pyszny efekt! Nie wiem tylko komu udaje sie je zachowac na kilka dni, bo u mnie znikaja w kilka godzin:)
ciasteczka są przepyszne; wychodzą i dobrze smakują z każdą mąką: orkiszowa, orkiszowa razowa, owsiana :-) nie zastępujcie tylko cukru ksylitolem bo tracą wtedy kruchość
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Uzależniłam się od tych ciasteczek- przepysze :) pozdrawiam