Chrupiące ciasteczka owsiane

Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…

Chrupiące ciasteczka owsiane

Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii

1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.

2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.

4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Chrupiące ciasteczka owsiane

Zdjęcia czytelników:
Chrupiące ciasteczka owsiane 1

Print Friendly, PDF & Email

412 komentarzy do “Chrupiące ciasteczka owsiane”

  1. Ciasteczka z Pani przepisu wyszły przepyszne!!
    Cała rodzinka była zachwycona-jutro robię powtórkę!!!
    Pozdrawiam!!!!

    Odpowiedz
  2. właśnie zrobiłam ciastka z Twojego przepisu – są pyszne i bardzo łatwe, nawet mnie -osobie, która ma dwie lewe ręce do pieczenia udały się pięknie:) Zamiast bakalii dodałam kawałeczki czekolady. Polecam!

    Odpowiedz
  3. to najlepsze domowe ciasteczka jakie kiedykolwiek jadlam! duze, chrupiace, slodkie, a jednoczesnie zrowe i nie tak bardzo kaloryczne no i z duza iloscia blonnika. Ja zamienilam make pszenna na orkiszowa i wyszly rownie pyszne. Szczerze polecam :)

    Odpowiedz
  4. Ciasteczka bomba :). Nie jestem mistrzem w kuchni, ale wyszły mi przepysznie. Wszystkim smakowały. Wypróbowałam już kilka przepisów na ciasteczka owsiane-te są najlepsze. POLECAM! Jedyne „ale” to następnym razem dam odrobinę mniej cukru

    Odpowiedz
  5. Pyszności, dodałam trochę mniej cukru i 1/2 szklanki płatków zastąpiłam 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego a do tego odrobina cynamonu. Wyszło bajecznie :D

    Odpowiedz
  6. Anonim:-ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)

    MAJA:- używam masła o zawartości tłuszczu 82% jest najlepsze,

    dziękuję za komentarz

    Odpowiedz
  7. Przepis brzmi cudownie prosto, więc może i mi wyjdą takie ciasteczka :) Pytanie mam co do masła- jakie dodać, takie typu KASIA/PALMA czy jakieś inne? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Jestem totalnym beztalenciem kulinarno-wypiekowym, ale te ciastka wyszły mi rewelacyjnie i zachwyciły wszystkich domowników! Dziękuje za przepis, pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  9. Ciasteczka są rewelacyjne! Jestem na etapie zauroczenia płatkami owsianymi a przepis na te ciasteczka trafia do moich ulubionych – szybki, prosty i pyszny :) Pozdrawiam i dziękuję!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz