Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…
Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii
1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.
2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Zdjęcia czytelników:
bardzo się cieszę, że smakowały, pozdrawiam serdecznie:)
Ciasteczka z Pani przepisu wyszły przepyszne!!
Cała rodzinka była zachwycona-jutro robię powtórkę!!!
Pozdrawiam!!!!
właśnie zrobiłam ciastka z Twojego przepisu – są pyszne i bardzo łatwe, nawet mnie -osobie, która ma dwie lewe ręce do pieczenia udały się pięknie:) Zamiast bakalii dodałam kawałeczki czekolady. Polecam!
to wspaniale:)
dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
to najlepsze domowe ciasteczka jakie kiedykolwiek jadlam! duze, chrupiace, slodkie, a jednoczesnie zrowe i nie tak bardzo kaloryczne no i z duza iloscia blonnika. Ja zamienilam make pszenna na orkiszowa i wyszly rownie pyszne. Szczerze polecam :)
przepyszne :) nic dodać nic ująć Pozdrawiam
Ciasteczka bomba :). Nie jestem mistrzem w kuchni, ale wyszły mi przepysznie. Wszystkim smakowały. Wypróbowałam już kilka przepisów na ciasteczka owsiane-te są najlepsze. POLECAM! Jedyne „ale” to następnym razem dam odrobinę mniej cukru
Wspaniałe ciasteczka a jakie pyszne – niebo w gębie :-D
SĄ C U D O W N E !!!!!!! DZIĘKUJĘ BARDZO <3
Pyszności, dodałam trochę mniej cukru i 1/2 szklanki płatków zastąpiłam 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego a do tego odrobina cynamonu. Wyszło bajecznie :D
Anonim:-ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)
MAJA:- używam masła o zawartości tłuszczu 82% jest najlepsze,
dziękuję za komentarz
WITAM ,DZISIAJ Z CÓRECZKĄ DOKONAŁYŚMY WYPIEKU CIASTECZEK—SUPER!!!!!
POLA I DAGA !
Przepis brzmi cudownie prosto, więc może i mi wyjdą takie ciasteczka :) Pytanie mam co do masła- jakie dodać, takie typu KASIA/PALMA czy jakieś inne? Pozdrawiam
Jestem totalnym beztalenciem kulinarno-wypiekowym, ale te ciastka wyszły mi rewelacyjnie i zachwyciły wszystkich domowników! Dziękuje za przepis, pozdrawiam :)
Ciasteczka są rewelacyjne! Jestem na etapie zauroczenia płatkami owsianymi a przepis na te ciasteczka trafia do moich ulubionych – szybki, prosty i pyszny :) Pozdrawiam i dziękuję!