Budyniowe ciasto z agrestem i bezą – Pyszne, nowe ciacho z agrestem w Małej Cukierence. Wspaniale smakuje, jest nie za słodkie, troszkę waniliowe, kwaskowate od agrestu, bardzo mi smakuje. Beza jest taka piankowa, delikatna, nie sucha i chrupiąca. Podczas pieczenia może się troszkę wytopić tłuszczu ze spodu ciasta, dlatego ciasto należy piec na dużej blaszce, aby nie ubrudzić piekarnika. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Budyniowe ciasto z agrestem i bezą
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g cukru
100g schłodzonego masła
3 żółtka
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
Masa budyniowa:
600ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
3 łyżki cukru
15g mąki ziemniaczanej
1 żółtko
Owoce:
500g agrestu (umytego, bez ogonków)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta)
Beza:
4 białka
140g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Masa budyniowa:
1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
2. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować budyń na małym ogniu, mieszając, przez 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ciasto:
3. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem, powstaną wilgotne okruchy (można też wyrobić rękoma).
4. Okruchy krótko zagnieść rękoma. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Składanie ciasta:
5. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.
Tortownicę o średnicy 25cm lub 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
6. Schłodzone ciasto krótko zagnieść (tak 3-4 razy) i rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek, na okrąg większy od średnicy blaszki.
7. Ciastem wyłożyć tortownicę, docisnąć i zrobić 3cm brzeg, patrz FILM. Ciasto przy brzegu można dociąć nożem.
8. Ciasto równomiernie posypać bułką tartą.
9. Ostudzony budyń rozmieszać energicznie łyżką, aby łatwiej go było rozprowadzić po cieście.
Budyń wyłożyć na ciasto i wyrównać, patrz FILM.
Owoce:
10. Do agrestu dodać 1 łyżką soku z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Owoce poukładać na wierzchu ciasta i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Uwaga: Żeby nie ubrudzić piekarnika tortownicę należy położyć na dużej blaszce.
Beza:
11. Tak około 10 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać bezę.
Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie „małe chmurki”, patrz FILM. Następnie dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać jeszcze przez około 3-5 minut, aby cukier się rozpuścił.
12. Ciasto wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180°C na funkcji góra – dół.
Na ciasto w blaszce wyłożyć bezę, wyrównać i bezę troszkę „ponaciągać” łyżką, patrz FILM. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
13. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia (beza trochę opadnie).
14. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Mozna dac agrest ze sloika?
myślę, że tak, pozdrawiam
Kilka razy w lecie robiłam to ciasto… rewelacja 👍 świetny przepis, dziękuję 🙂 czy można to ciasto zrobić z mrożonym agrestem?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czym mogłabym zastąpić agrest? Czy mogą być winogrona?
myślę, że mogą być, pozdrawiam
Zrobiłam w miniony weekend i w ten będę powtarzać! To ciasto jest genialne!
Witam, czy agrest ma być w całości i tak na sucho wymieszany z cukrem i mąką, czy pokrojony czy podduszony w rondelku?
tak jak w przepisie jest, pozdrawiam
Opakowanie budyniu na 500 ml, czy na 750 ml mleka ?
takie na 500ml, pozdrawiam
Dzień dobry! Ciasto jest przepyszne,jak zresztą wszystko co piekłam z Pani przepisów.Koniecznie do powtórki.Pozdrawiam.
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam
Dzień dobry, czy bezę można upiec wcześniej i po upieczeniu właściwego ciasta nałożyć daszek z bezy? Martwię się, czy taką piankową bezę można podać dzieciom i ciężarnym?
myślę, że można tak zrobić, pozdrawiam
Czy ciasto można zrobić z malinami?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. A czy zamiast agrestu można dać rabarbar?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy ciasto można zrobić z porzeczkami?
tak, myślę że też będzie pyszne, pozdrawiam
Cudownie apetyczne :)
Właśnie taki torcik będę robić na zbliżające się urodziny synka, dobrze że wrzucasz też filmiki (kanał zasubskrybowałam) to ciekawiej się ogląda po przeczytaniu jak go wykonać. Na prawdę super
Jest błąd w przepisie. W składnikach na budyń jest 600 ml mleka w opisie tylko 300. Korzystając z opisu składników. Zrobiłam z ilością 600 i budyń wyszedł płynny a w rezultacie ciasto się nie udało. Zastanawiałam się dlaczego i teraz wiem.
nie ma błędu jest mąka ziemniaczana, pozdrawiam
Witam serdecznie.
Proponowane przez Panią ciasto jest po prostu przepyszne. Połączenie lekko kwaśnego agrestu ze słodką bezą i delikatnym budyniem jest niepowtarzalne 🙂 To ciasto koniecznie trzeba upiec!
Pozdrawiam