Zapraszam dzisiaj na pyszną, pożywną, śniadaniową przekąskę. Na pełne bakalii batoniki z granoli. Z wiórkami kokosowymi, orzechami, migdałami i miodem. Smakują rewelacyjnie i stanowią świetną, zdrową przekąskę. W przygotowaniu są proste, tylko proszę uważać na czas prażenia i obserwować, żeby składników nie przypalić. Wiórki kokosowe prażą się szybko. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Once Upon A Chef).
Batoniki owsiane z orzechami, wiórkami kokosowymi i miodem
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka poszatkowanych orzechów (ja użyłam włoskich i laskowych)
1/2 szklanki poszatkowanych migdałów
2/3 szklanki wiórków kokosowych
4 kopiaste łyżki naturalnego miodu
3 łyżki jasnego brązowego cukru
3 łyżki masła
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka preparowanego ryżu
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.
2. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i wsypać na nią płatki owsiane, orzechy i migdały. Wstawić ją do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i prażyć orzechy z płatkami przez około 7 minut.
3. Następnie wysunąć blachę z piekarnika, dosypać wiórki kokosowe i znów prażyć przez około 6-8 minut, aż wiórki się przyrumienią (proszę uważać, żeby wiórków nie przypalić, szybko się pieką). Odstawić do ostygnięcia.
4. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160°C.
5. Do rondelka przełożyć miód, masło, cukier i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać aromat wymieszać.
6. Do dużej miski przelać roztopiony miód z cukrem, wsypać uprażone składniki, dodać ryż i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnia. Piec przez około 20 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Dzisiaj wypróbuję ten przepis:) nie jestem orłem w kuchni ale tutaj chyba nie da się niczego zepsuć:)
cieszę się, że smakują, pozdrawiam serdecznie:)
najlepszy przepis :) uwielbiam go :)
pychota:) cieszę się, że smakują, pozdrawiam serdecznie
Właśnie wypróbowałam przepis z drobnymi zmianami (nie dodałam preparowanego ryżu, za to wykorzystałam orzechy cashew oraz suszone banany i daktyle). Batoniki są wprost rewelacyjne, nie można się od nich oderwać! Dodaję do ulubionych przepisów i pozdrawiam :)
przekąska idealna :)
można spróbować, chyba będą jeszcze bardziej chrupiące, pozdrawiam:)
Gdzieś czytałam, że niektórzy zamiast preparowanego ryżu dają pokruszone wafle ryżowe ;)
Czego mogę użyć zamiast preparowanego ryżu ?
Zrobilam i wlasnie zajadam! Wyszlo przepysznie! Pozdrawiam :)
można dać ekstrakt z wanilii własnej roboty, ale nie wiem jaką on ma „moc” że tak powiem, myślę że około 2/3 łyżeczki wystarczy,
pozdrawiam
Czy zamiast aromatu można dać ekstrakt z wanilii własnej roboty, zrobiony na rumie? Jeśli tak, to ile go wtedy dać i czy ma to duży wpływ na smak? Z góry dziękuję, bardzo ciekawie wyglądają te batoniki :)
proszę dodać tyle samo, pozdrawiam
Wyglądają przepysznie…właśnie zabieramy się za piecznie, ale nie mam brązowego cukru, czy białego mam użyć też 3 łyżki, czy mniej…? Pozdrawiam
te batony prezentują się wyśmienicie ! :)