Batoniki owsiane z orzechami, wiórkami kokosowymi i miodem

Zapraszam dzisiaj na pyszną, pożywną, śniadaniową przekąskę. Na pełne bakalii batoniki z granoli. Z wiórkami kokosowymi, orzechami, migdałami i miodem. Smakują rewelacyjnie i stanowią świetną, zdrową przekąskę. W przygotowaniu są proste, tylko proszę uważać na czas prażenia i obserwować, żeby składników nie przypalić. Wiórki kokosowe prażą się szybko. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Once Upon A Chef).

batoniki z granoli

Batoniki owsiane z orzechami, wiórkami kokosowymi i miodem
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka poszatkowanych orzechów (ja użyłam włoskich i laskowych)
1/2 szklanki poszatkowanych migdałów
2/3 szklanki wiórków kokosowych
4 kopiaste łyżki naturalnego miodu
3 łyżki jasnego brązowego cukru
3 łyżki masła
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka preparowanego ryżu

batoniki z granoli

1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.

2. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i wsypać na nią płatki owsiane, orzechy i migdały. Wstawić ją do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i prażyć orzechy z płatkami przez około 7 minut.

3. Następnie wysunąć blachę z piekarnika, dosypać wiórki kokosowe i znów prażyć przez około 6-8 minut, aż wiórki się przyrumienią (proszę uważać, żeby wiórków nie przypalić, szybko się pieką). Odstawić do ostygnięcia.

4. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160°C.

5. Do rondelka przełożyć miód, masło, cukier i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać aromat wymieszać.

6. Do dużej miski przelać roztopiony miód z cukrem, wsypać uprażone składniki, dodać ryż i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnia. Piec przez około 20 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)

batoniki z granoli

41 komentarzy do “Batoniki owsiane z orzechami, wiórkami kokosowymi i miodem”

  1. Witam:) Troszke suchawe mi wyszły, czy mogłabym dodać zmiażdżonego banana żeby były trochę bardziej wilgotne? Pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  2. Batoniki są przepyszne, mam tylko pytanie czy komuś również się tak mocno kleiły? Zaraz po wyjęciu z lodówki są ok, ale jak chwilę postoją to strasznie się kleją i trochę rozpadają i był problem żeby zjeść je wygodnie w plenerze. Czy jest na to jakaś rada? Przyznam że robiłam trochę „na oko” z tego co akurat miałam w domu, więc może dałam za dużo miodu? Albo za krótko piekłam? Foremkę miałam trochę mniejszą, więc pozmniejszałam składniki i czas pieczenia trochę też. Jak mocno powinna być oblepiona masa miodem?

    Odpowiedz
  3. Zrobione, przepyszne ryz zastąpiłam pokruszonymi waflami ryżowymi, dodalam cynamon i ciut kardamonu, bo je lubie. Cud miód, plus szybkie i łatwe do wykonania, polecam wszystkim

    Odpowiedz
  4. Jak długo powinny wytrzymać te batoniki? I czy lepiej je trzymać w jakimś suchym miejscu czy w lodówce żeby dłużej wytrzymały? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Nie mam kwadratowej formy o podanych w przepisie wymiarach. W jakiej formie zamiast tego mogę zatem upiec batoniki? :) Jakiej wysokości powinna być masa przed włożeniem do piekarnika?

    Odpowiedz
  6. Zachęcona efektownym zdjęciem i pozytywnymi komentarzami – zrobiłam. Już przestygły, są pyszne. Ładnie się kroją. Będą na jutro do plecaka na wyprawę rowerową. :) Dziękuję.

    Odpowiedz
  7. Przepis świetny. Zrobiłam, z braku ryżu dałam grykę, płatki żytnie, dołożyłam żurawinę, rodzynki, słonecznik. Myślę, że można dodać co się lubi. Wychodzą pyszne batoniki. Dziękuję. Ciekawe, czy można w ten sposob zrobić sezamki?

    Odpowiedz
  8. małe modyfikacje z mojej strony, poza składnikami, w których znalazł się prażony mix dynia, słonecznik, pinia dodałam masło orzechowe 3 łyżki. Niebo!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz