Malinowa delicja piankowa

Do stworzenia malinowej delicji piankowej zainspirował mnie przepis Pani Sandry Adamiak, która wzięła udział w konkursie „Słodkie przedwiośnie”. Powstał więc deser bardzo orzeźwiający, aromatyczny, malinowy, nie za słodki. Masa zrobiona jest z bitej śmietany, w której zanurzone są delicje malinowe w czekoladzie. Na wierzchu smakowicie wygląda mieszanka owoców jagodowych w galaretce. W przepisie nie ma wielu składników i deser jest prosty w przygotowaniu. Bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT.

malinowa delicja piankowa

malinowa delicja piankowa

Malinowa delicja piankowa
Składniki:
Spód:
2 paczki biszkoptów (240g)
200g masła (roztopionego i przestudzonego)
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
2 łyżki przesianego cukru pudru
Wierzch:
3 galaretki o smaku malinowym
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
200-250g delicji malinowych
450g owoców jagodowych świeżych lub mrożonych (mrożone owoce trzeba rozmrozić)

1. Biszkopty zemleć na piasek. Dodać do nich masło, kakao, cukier puder i dokładnie wymieszać (można rękoma). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i ugnieść.

2. Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Jedną galaretkę malinową rozpuścić w 200ml wody i również odstawić do ostygnięcia.

3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Ciągle miksując, wlewać powoli ostudzoną galaretką (0,5 l). Połowę masy malinowej wylać ma spód. Na wierzchu poukładać malinowe delicje. Przykryć resztą śmietanki malinowej i deser wstawić do lodówki na około 15-20 minut.

4. Do pozostałej galaretki (200ml) dodać owoce i wymieszać.

5. Deser wyjąć z lodówki i na wierzchu rozłożyć owoce z galaretką. Znów blaszkę wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

6. Dobrze schłodzony deser wyjąć ostrożnie z tortownicy, oddzielając nożem piankę od jej brzegów.

Smacznego:)

malinowa delicja piankowa

Print Friendly, PDF & Email

30 myśli na temat „Malinowa delicja piankowa

  1. Jej ! Fajny, szybki deser bez pieczenia!!!
    Bardzo ładnie się prezentuje w przekroju, więc mus zrobić by posmakować.
    Nareszcie foremka tej wielkości będzie w „robocie”. Zwykle stoi bezrobotna, bo wszyscy mają przepisy na 20/21/23 cm. Co ja poradzę, że mam taką 26 cm. Nie zawsze chce się przeliczać skladniki. A tu proszę gotowy przepis :-))
    Mam tylko male pytanie: czy biszkopty/spody delicji malinowych nie są za twarde przy krojeniu i zdążą zmięknąć przez noc podczas tężenia całości ?
    Jeśli są ok, to „lecę” szukać owych delicji, bo u nas w Kapsztadzie też je widziałam.
    pozdrawiam jesiennie ( no u nas inna pora roku, ale czas nareszcie ten sam mamy), Ursa, Kapsztad.

  2. ulka: – delicje zmiekna przez noc prosze sie nie martwic, beda dobre, zycze smacznego! bardzo dziekuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)

  3. czy do tego przepisu zamiast śmietanki można użyć serków homogenizowanych?jeśli tak to postępujemy z nimi tak jak ze śmietanką oczywiście bez ubijania ich?dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

  4. Marta: – ciesze sie ogromnie:) dziekuje

    paulina: postepujemy tak samo jak ze smietanka, bez ubijania,

    pozdrawiam serdecznie

  5. „Deser” przepyszny, robię już go drugi raz, teraz jako tort urodzinowy dla syna :) Delikatna pianka i dużo truskawek na wierzchu – do tego podany zimny prosto z lodówki mniam :) Pozdrawiam

  6. Ciasto super ale spod byl dla nas troche za tlusty. Czy mozna dac mniej masla albo zastapic warstwa delicji? A moze masz w zapasie przepis na inny spod?

    Ps.. rekomenduje Twoja strone wszystkim znajomym, masz super przepisy! Dzieki!

  7. można np. na sam spód poukładać biszkopty jeden obok drugiego w całości lub właśnie delicje, myślę, że takie rozwiązanie będzie dobre,
    dziękuję za polecanie:)
    pozdrawiam serdecznie

  8. Zadałam przed chwilą na stronie z innym sernikiem na zimno o to, który jest najlepszy… Jak tylko weszłam na tę Delicję, stwierdziłam, że nie oprę się jej – jest tak inna od serników na zimno poprzez dodatek tych delicji. Idę ją robić, ale i tak proszę o odpowiedź, który senik zimny jest naj, naj – ta informacja przyda mi się na za tydzień, kiedy znowu pewnie będę robić zimny sernik…
    Dziekuję i pozdrawiam!!!

  9. Ja lubię wszystkie:) naprawdę, ale jakbym miała wybrać to Sernik malinowy na zimno lub Sernik orzechowo- pomarańczowy, truskawkowy też jest super, pozdrawiam

  10. Zrobiłam dla teściowej na dzień matki ;) muszę przyznać, że bardzo smakowało, rozeszło się lotem błyskawicy :)

  11. Mam pytanie bardzo slabo mi sie scina srodek jest wodnisty mimo kilku godzin boki sa ok ale srodek nie bardzo.Czy bedzie ok? Dodam ze dalam kiwi i brzoskwinie na gore.

  12. Witam mam pytanie srodek mamwodnisty troche boki sa ok ale ten srodek mnie niepokoi troche.Czy wszystko wyjdzie?dodam ze na gore dałam kiwi i brzoskwinie.Czy stezeje przez noc?

  13. jeśli boki są ok to środek też stężeje jeśli do środka nie dodała Pni kiwi, bo jeśli tak to może galaretka nie stężeć, bo z surowym kiwi nie tężeje, pozdrawiam

  14. Potrzebowałam dziś ciasta, które można szybko przyrządzić. Wybór padł na delicję piankową. Zamiast malinowej wyszła jednak wieloowocowa:) W Biedronce nie znalazłam galaretki malinowej więc użyłam truskawkowej. Delicje były z malinami, a na wierzch borówki mrożone. Ciasto pięknie się prezentowało na stole, a w smaku przepyszne. Dostałam pochwaly od Gosci:) W przekroju nie było jednak tak idealne jak na zdjęciu. Masa piankowa wyszła rzadka i delicje mi zwyczajnie wypłynęły na wierzch, Bałam sie nawet, że masa nie zastygnie ale na szczęcie na obawach się skończyło, Ciasto bardzo dobrze się kroiło. Następnym razem chyba po wyłożeniu delicji wsadzę ciasto do lodówki a drugą część masy wyleję po 10 minutach.

  15. Chyba, tak, dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało, radzę unikać galaretek z biedronki,
    pozdrawiam serdecznie

  16. w święta zrobiłam ponownie te ciasto i tym razem masa była na tyle gęsta, że nie było problemu z umieszczeniem delicji- przekrój ciasta wyszedł idelanie. Jednak to to kwestia dobrego ubicia masy.

Dodaj komentarz

.