Zapraszam dzisiaj na smaczne babeczki czekoladowo-kawowe z kremem, przepis ten wygrał w konkursie „Jesienne muffiny”, a dostałam go od Pani Sandry Adamiak (odrobinę go tylko zmodyfikowałam). Babeczki są puszyste, lekkie, fantastycznie smakują czekoladą i delikatnie kawą, która jakby podkreśla ich czekoladowy smak. W zimne, ponure dni na pewno dodadzą nam energii i poprawią humor:) Zamiast startej czekolady w krem możemy włożyć po kawałku gorzkiej czekolady, bardzo polecam…
Babeczki czekoladowe z kremem kawowym
Składniki na 12 babeczek:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
140g miękkiego masła
140g cukru
2 jajka
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
50g gorzkiej czekolady o zwartości kakao minimum 60%
2-4 łyżki maślanki (możemy zastąpić mlekiem)
Krem:
250g serka mascarpone
120-130g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-4 łyżeczki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
trochę startej czekolady do posypania
Ciasto:
1. Czekoladę roztopić na parze (czyli w miseczce znajdującej się nad gotującą się wodą).
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i kawą rozpuszczalną. Następnie ją przesiać (jeśli kawa będzie w granulkach, to przecieramy ją przez sitko).
3. Masło ucieramy z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucieramy mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Do maślanej masy dodajemy suche składniki, roztopioną czekoladę i maślankę, następnie krótko mieszamy do połączenia składników.
5. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Babeczki pieczemy w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
6. Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką gorącej wody, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
8.Kawę dodać do serka mascarpone i wymieszać.
9. Do serka dodać śmietanę i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Gotowy krem przełożyć do szprycy i ozdobić nim wierzch babeczek (użyłam końcówki wilton M1). Przed podaniem babeczki czekoladowe z kremem kawowym posypać startą czekoladą.
Udanych wypieków:)
bardzo mi miło:) ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Sa cudowne! Probowalam z tej strony juz wiele przepisow i nigdy sie nie zawiodlam. Piekna strona i cudowne przepisy-czego chciec wiecej ;) pozdrawiam :)
dziękuję:) również pozdrawiam
Piękne babeczki z kremem kawowym wyglądają jak z bajki ;)
Pozdrawiam Jula
tak do 3/4 wysokości foremki, pozdrawiam
Witam. Do jakiej wysokosci wlać masę do foremki żeby sie podczas rośniecia nie przelało ?
bardzo się cieszę, że smakowały,
pozdrawiam ciepło
piekłam. pyszne!
dziękuję bardzo :)
również pozdrawiam :)
to dziwne powinna być prawie w każdym spożywczym, ale zamiast można dać więcej serka, tylko wtedy nie będzie takie lekkie, pozdrawiam
jest jakiś zamiennik tej śmietanki kremówki? :)
jestem ciekawa ponieważ nie mogłam nigdzie takowej znaleźć :(.
a babeczki kuszą i kuszą ;p
Mmm, wyglądają cudnie :) Uwielbiam wypieki z kawą :)
cudowne…
Aż mam ochotę sięgnąć i jedną zjeść ,szkoda ,że to niemożliwe :( Wyglądają cudnie :)
Już wiem co upiekę na niedzielny deser;D
Wyglądają pysznie i pewnie tak smakują;)