Smaczne, aromatyczne czekoladki z gorzkiej czekolady. Do smaku dodałam likieru Amaretto, ale można go zastąpić likierem Grand Marnier, Tia Maria lub Kahlua, z każdym będą świetne. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Będą bardzo miłym prezentem dla najbliższych. Obtoczyłam je w gorzkim kakao, ale możemy również użyć płatków migdałowych, orzechów lub kolorowej posypki cukrowej. Bardzo polecam…
Trufle czekoladowe z likierem
Składniki:
Trufle:
125ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
30ml likieru amaretto
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60%
15g masła w temperaturze pokojowej
Polewa:
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60%
50g kakao
1. Kremówkę przelać do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladą oraz likier. Odstawić na 2-3 minuty i następnie dokładnie wymieszać (czekolada powinna się roztopić). Następnie dodać miękkie masło i wymieszać na jednolitą masę, odstawić do przestygnięcia.
2. Ostygniętą masę wstawić od lodówki na około 2-3 godziny, powinna być bardzo gęsta, ale na tyle miękka, aby dało się z niej formować w dłoniach kuleczki, po prostu trzeba ją obserwować i co jakiś czas do niej zaglądać (moja masa czekoladowa bardzo szybko stężała, ponieważ użyłam czekolady 70%).
3. Czekoladę na polewę roztopić na parze (czyli w rondelku/miseczce nad gotującą się wodą).
Kakao wsypać do płaskiego naczynia.
4. Z gęstej masy czekoladowej formować w dłoniach kulki i maczać je w roztopionej czekoladzie. Następnie obtaczać w kakao i łyżeczką przekładać na deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Czekoladki odstawić do stężenia.
Trufle czekoladowe z likierem podawać w temperaturze pokojowej.
Smacznego:)
Przepis ze strony The Lady
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
zrobiłam kolezance na urodziny 40 lat mineło…. była zachwycona… dzieki za przepis.
mmm… bardzo smakowicie:) pozdrawiam serdecznie
Trufle przepyszne, tym razem zrobie z dodatkiem skorki pomaranczowej i Cointreau :), pozdrawiam