Babeczki czekoladowe najlepsze

Babeczki czekoladowe najlepsze – Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).



Babeczki czekoladowe najlepsze

Babeczki czekoladowe najlepsze
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Babeczki czekoladowe najlepsze

Print Friendly, PDF & Email

604 komentarze do “Babeczki czekoladowe najlepsze”

  1. Babeczki są obłędnie czekoladowe. Robiłam drugi raz i za każdym wychodzą. Długo są pulchne i nie suche. Robią się szybciutko. Dzięki za przepis

    Odpowiedz
  2. Witam Uwielbiam piec i zawsze mi wszystko wychodzi oprócz tych babeczek. Robię wszystko tak jak w przepisie, a babeczki podczas pieczenia albo mi „wykipią” albo zapadają się w środku. Co może być powodem? Bardzo proszę o radę…

    Odpowiedz
    • Proszę zwrócić uwagę na rozmiar papilotek.. Ja na przykład jedne mam niskie, które nie wystają ponad foremkę do muffinek, natomiast drugie mam wyższe, tak ok.7 mm ponad foremkę. Robiąc babeczki w tych wyższych papilotkach rozdzielam na 14 babeczek zamiast na 12 a i tak rosną wysokie.. Podejrzewam, że gdybym rozlała je na 12 foremek to też by mi wykipiały..

      Odpowiedz
    • Genialny przepis. Wyszły za pierwszym razem i każdym kolejnym. Kluczem sukcesu jest czytanie ze zrozumieniem przepisu i składniki w temperaturze pokojowej. Dziękuję za tę czekoladową pychotę.

      Odpowiedz
      • Najlepszy przepis na czekoladowe babeczki, jaki widziałam, nie szkodzi że się trochę wylały. Trzeba mniej nakładać albo wyższe foremki.

        Odpowiedz
  3. Cześć Natalko!
    Cudowne hobby i przepiękne ciasta. A te babeczki również już wypróbowałam. Przepyszne i mega czekoladowe! Zawsze się udają. Mam jedno pytanie, czy mogę je zrobić w mini-papilotkach? Jeżeli tak to jak długo je piec? PS. ten przepis również można dodać do kategorii „bez miksera” :)

    Odpowiedz
  4. Przepis idealny, bardzo dziękuję to nasze najlepsze czekoladowe muffinki, proszę o podpowiedź jakie czekoladowe ciasteczka będą najlepsze? Dziękuję pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Ulubione babeczki- moje i całej rodziny. Jedyny przepis, który spełnia moje oczekiwania względem właśnie czekoladowych wypieków :)
    Teraz jednak bardzo bym chciała zrobić go w wersji babki (podłużnej) i zastanawiam czy trzeba do tego zmodyfikować jakoś przepis? Albo dłużej piec?
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Babeczki genialne, pyszne i proste. Gratuluję Pani przepisów, zawierają dokładne instrukcje, a ciasta zawsze się udają. Pozdrowienia z Lublina, ps. kiedy planuje Pani jakiś kurs/ szkolenie?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz