Babeczki czekoladowe najlepsze

Babeczki czekoladowe najlepsze – Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).



Babeczki czekoladowe najlepsze

Babeczki czekoladowe najlepsze
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Babeczki czekoladowe najlepsze

Print Friendly, PDF & Email

604 komentarze do “Babeczki czekoladowe najlepsze”

  1. Mistrzowskie. Moja interpretacja pół kostki masła i duża łyżka oleju kokosowego zamiast 140g masła, czekolady dalam 120g gorzkiej pomarańczowej, mąkę zmieniłam na ryżową i zmniejszyła ilość cukru na pół szklanki brązowego a śmietanę na gęsty jogurt grecki. Pycha. Dziękuje za przepis jest najlepszy!

    Odpowiedz
  2. Wyśmienite :) Idealnie czekoladowe (dodaję mleczną czekoladę), mięciutkie, bez śladu zakalca i mega szybkie w przygotowaniu. Pycha!

    Odpowiedz
  3. Wyśmienite !!! nigdy wcześniej takich nie robilam. Przepis juz spisamy na zawsze, ze swojej str. To dalam mniej cukru!!! Pyycchha!!!. pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Bardzo dobry przepis! Dziś robię kolejny raz bo tak wszystkim smakowały, że dosłownie zniknęły ze stołu ☺ sądzę, że tajemnica tkwi w wilgotności babeczki nie są suche ale trzeba faktycznie pięć dokładnie 20 minut na termoobiegu

    Odpowiedz
  5. Uwielbiam te babeczki i już robiłam je chyba ze 100 razy ;) A teraz pomyślałam o małej modyfikacji – żeby dodać do nich maliny. Jak Pani sądzi, czy jak wrzucę takie zamrożone do masy i tak przeleje do papilotek to będzie ok? :)

    Odpowiedz
  6. Babeczki przepyszne. Są bardzo czekoladowe z dzieci je uwielbiają! Zastanawiam się czy mogę wykorzystać ten przepis na spód do torta. Proszę o twoją opinię

    Odpowiedz

Dodaj komentarz