Babeczki czekoladowe najlepsze

Babeczki czekoladowe najlepsze – Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).



Babeczki czekoladowe najlepsze

Babeczki czekoladowe najlepsze
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Babeczki czekoladowe najlepsze

Print Friendly, PDF & Email

604 komentarze do “Babeczki czekoladowe najlepsze”

  1. Witam, mam pytanie. Niestety nie mogę użyć produktów mlecznych. Śmietanę mogę zamienić na wegańską. A zamiast masła zwykłego chciałabym użyć klarowego, czy jego też mam użyć 140g, czy mniej? Byłabym wdzięczna za odpowiedź, bo dzieciaki uwielbiają czekoladowe babeczki. Pozdrawiam Justyna

    Odpowiedz
  2. Piekłam tak jak w przepisie na termoobiegu przez 21 minut i miałam je surowe. Ale dopiekłam je potem już na góra-dół.
    Babeczki rzeczywiście najlepsze. Przepysznie czekoladowe :)

    Odpowiedz
  3. Pyszne babeczki, mocno czekoladowe, mają funclub w rodzinie i u sasiadow. Lekko zmodyfikowalam dodając mniej cukru i smakiem są bardziej zbliżone do czekolady gorzkiej. Gorąco polecam🙂

    Odpowiedz
  4. Babeczki są rewelacyjne, smakują wszystkim których obdaruje, wychodzą za każdym razem, a tych razów już trochę było. Pozdrawiam autorkę przepisu, cieszę się że nie zatrzymałaś tego przepisu tylko dla siebie 😊

    Odpowiedz
  5. Czy one w środku są z wyglądu jakby mokre? Wyszły z wyglądu i smaku świetne ale zastanawiam się czy to jest w porządku? Zewnętrzna cześć jest upieczona i łatwo odchodzi od foremki

    Odpowiedz
    • Babeczki są rewelacyjne, smakują wszystkim których obdaruje, wychodzą za każdym razem, a tych razów już trochę było. Pozdrawiam autorkę przepisu, cieszę się że nie zatrzymałaś tego przepisu tylko dla siebie 😊

      Odpowiedz

Dodaj komentarz