Babeczki czekoladowe najlepsze – Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).
Babeczki czekoladowe najlepsze
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Witam, mam pytanie. Niestety nie mogę użyć produktów mlecznych. Śmietanę mogę zamienić na wegańską. A zamiast masła zwykłego chciałabym użyć klarowego, czy jego też mam użyć 140g, czy mniej? Byłabym wdzięczna za odpowiedź, bo dzieciaki uwielbiają czekoladowe babeczki. Pozdrawiam Justyna
dałabym tyle samo, pozdrawiam
Świetny przepis, wyszły pyszne. Dziękuję!
Wyszły pyszne. Zrobione zgodnie z przepisem. Polecam
Piekłam tak jak w przepisie na termoobiegu przez 21 minut i miałam je surowe. Ale dopiekłam je potem już na góra-dół.
Babeczki rzeczywiście najlepsze. Przepysznie czekoladowe :)
Może pytanie kogoś rozśmieszy, ale… To ma być kwaśna šmietana?
tak to ma być kwaśna śmietana, taka zwykła jak do sałaty np. pozdrawiam serdecznie
Rewelacja !!!
Pyszne babeczki, mocno czekoladowe, mają funclub w rodzinie i u sasiadow. Lekko zmodyfikowalam dodając mniej cukru i smakiem są bardziej zbliżone do czekolady gorzkiej. Gorąco polecam🙂
Babeczki są rewelacyjne, smakują wszystkim których obdaruje, wychodzą za każdym razem, a tych razów już trochę było. Pozdrawiam autorkę przepisu, cieszę się że nie zatrzymałaś tego przepisu tylko dla siebie 😊
Czy one w środku są z wyglądu jakby mokre? Wyszły z wyglądu i smaku świetne ale zastanawiam się czy to jest w porządku? Zewnętrzna cześć jest upieczona i łatwo odchodzi od foremki
Intensywnie czekoladowe, nie za słodkie – po prostu rewelacja!
Dzień dobry, ja mam takie pytanie: jak musiałabym zmodyfikować przepis jakbym chciała dodać białej czekolady?
Pycha. Właśnie zrobiłyśmy z córcią i faktycznie sa to „najlepsze babeczki czekoladowe”. Pozdrawiamy Mała Cukierenko.
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Szkoda że w przepisie nie napisane że ma być to śmietana kwaśna. Dopiero w komentarzach doczytałam, mam nadzieję, że nie pójdą do kosza….. Właśnie się pieka
Twoje przepisy zawsze się sprawdzają!:) Nawet jak ma się najgorszy piekarnik pod słońcem:)
Super pyszne!
Babeczki są rewelacyjne, smakują wszystkim których obdaruje, wychodzą za każdym razem, a tych razów już trochę było. Pozdrawiam autorkę przepisu, cieszę się że nie zatrzymałaś tego przepisu tylko dla siebie 😊
Ile to jest 3/4szkl?
to jest 180ml pozdrawiam