Babeczki czekoladowe najlepsze – Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).
Babeczki czekoladowe najlepsze
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
bardzo cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ostatnio mój trzyletni synek uparł się żebyśmy upiekli razem babeczki czekoladowe. Szukając w internecie natknęłam się na Twój przepis i postanowiłam spróbować. Dzieciaki świetnie się bawiły mieszając składniki a potem dekorując kolorowymi lentilkami. Babeczki wyszły pyszne, wilgotne w środku i bardzo czekoladowe. Wszyscy się zajadali, zwłaszcza mój mąż łasuch. Te 21 minut pieczenia jest idealne – co za precyzja!
Z pewnością powrócę na Twoją stronę, już spisałam sobie ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą… Pozdrawiam serdecznie!
mega :)
Wielkie dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam!
myślę, że tak, ale nie będą takie dobre,
pozdrawiam
Niestety nie mam w domu czekolady. Czy zamiast tego moge użyć nutelli?
cieszę się, że smakowały, ciast czekoladowych mam sporo polecam to
http://www.malacukierenka.pl/proste-ciasto-czekoladowe.html
http://www.malacukierenka.pl/brownies-z-czekolada.html
http://www.malacukierenka.pl/szybkie-ciasto-czekoladowe.html
ale myślę, że z tego też dałoby się zrobić ciasto, piekłabym około 45 minut,
pozdrawiam serdecznie
Witam! Właśnie upiekłam, pycha!!! Czy znajdę tutaj przepis na podobne w smaku ciasto czekoladowe (potrzebuję smaczne do cake pops) a może to można upiec w tortownicy? Ile czasu musiałoby posiedzieć w piekarniku? Będę wdzięczna za odpowiedź. Bardzo dzièkuję za kolejny wspaniały przepis, ciasto pomarańczowe też jest przepyszne!
Pozdrawiam
bardzo się cieszę, że smakują, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
dziękuje za przepisy,zazwyczaj nic mi nie wychodzilo :( ale te babeczki są super(dodalam do nich rodzynek zamoczonych w rumie)mam zamiar dalej korzystac z Twoich przepisów;) Pozdrawiam
:) cieszę się, pozdrawiam
supeeeeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrr
Przecudowny smak. Dodałam maliny.
Babeczki rewelacja! Mąż jest w nich zakochany! Sa bardzo czekoladowe, wilgotne! Próbowałam rownież babeczek z brzoskwiniami, rownież pyszne, ale te czekoladowe sa bezkonkurencyjne!
nie, nie będą:) pozdrawiam ciepło