Babeczki czekoladowe najlepsze – Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).
Babeczki czekoladowe najlepsze
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Dziękuję za odpowiedź. Chyba pokombinuję właśnie tak na „oko”. O efektach napiszę:)
Pozdrawiam:)
Bardzo dziękuję za zdjęcie, co do kremu ja go robię na „oko” tak żeby nie było czuć cukru pudru i masła lub można też zrobić Ganache ale nie robiłam go jeszcze pod lukier, czasami robię krem z tego przepisu http://sweetapolita.com/2012/03/chocolate-birthday-cupcakes-with-nutella-cloud-frosting/ i w ogóle korzystam z tej strony jak potrzebuję jakiś taki krem pod lukier, albo właśnie na „oko”:)
pozdrawiam ciepło
Witam ponownie:) Poszukiwałam dobrego przepisu na babeczki czekoladowe i go znalazłam. Dałam czekoladę 85% i troszkę zmniejszyłam ilość kakao, tak na wszelki wypadek. Nie miałam też śmietany, więc dałam zamiast tego bardzo gęsty jogurt grecki. Babeczki są przepyszne, cudnie pachną i smakują czekoladą i są bardzo puszyste.
Zajmuję się robieniem tortów artystycznych i wraz z tortem dostałam też zamówienie na babeczki z taka dekoracją https://lh3.googleusercontent.com/-CIdcVs9LE80/UXwXwlsdMCI/AAAAAAAAMkI/B0mK0A4PqP8/w800-h345-no/cupcakes.jpg więc będę potrzebowała krem, który nadaje się pod masę cukrową( na bazie masła, nie śmietany, bo ta rozpuszcza masę cukrową) i mam nadzieję, że Pani mi coś poleci.
Zrobiłam fotkę tym moim dzisiejszym babeczkom, więc jak się uda, to prześlę do Małej Cukirenki:)
Pozdrawiam cieplutko
Cieszę się, że babeczki się udały, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam te babeczki, są wspaniałe!!! Napisałam już komentarz, kiedy babeczki się piekły, ale się nie pojawił. Napiszę jeszcze odnośnie babeczek i będę też miała pytanie, ale to później, bo teraz muszę lecieć po synka do szkoły:) Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie. Gratuluję wspaniałej pasji!
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Te babeczki czekoladowe są faktycznie NAJLEPSZE!!! Świetny przepis…
bardzo mi miło i cieszę się:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Po prostu boskie! Mój hit! :)
śmietana kwaśna 12% lub 18% używam zamiennie, co akurat mam w lodówce, pozdrawiam
mam chyna naiwne pytanie ale musze je zadać. śmietana 12 czy 18 % ma byc kwasna czy slodka w kartoniku? pozdrawiam
Dziękuje :) również gorąco pozdrawiam ;)
Ile ciasta nałożyć do foremki ?? :D
tak około 3/4 wysokości foremki,
pozdrawiam
niepotrzebny jest do tego przepisu mikser,
pozdrawiam ciepło
czy potrzebny mi mikser o moge wymieszac wszystko recznie ? z gory dziekuje a odpowiedz !!