Babeczki czekoladowe najlepsze

Babeczki czekoladowe najlepsze – Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).



Babeczki czekoladowe najlepsze

Babeczki czekoladowe najlepsze
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Babeczki czekoladowe najlepsze

Print Friendly, PDF & Email

604 komentarze do “Babeczki czekoladowe najlepsze”

  1. Mam 11 lat lubię piec co prawda do tych muffinek dodałam wisienki i posypałam cukrem pudrem , ale smak ciasta był nieziemski . Nawet moją siąsiadkę intereuję ten przepis (Dzisiaj idę do niej ją nauczyć ) :) Pozdrawiam wykonawcę tego przepisu :)

    Odpowiedz
  2. Dziękuję za kolejną propozycje na popołudnie w gronie rodziny. Ja swoje babeczki polalam czekoladą i za pomocą lukrowych piasków udekorowalam je. Dzieciaki były zachwycone a i dorosłym poprawił się humor.

    Odpowiedz
  3. Babeczki wychodzą przepyszne….robiłam już dwa razy i za drugim były jeszcze lepsze- kruche na zewnątrz a w środku mięciutkie i wilgotne. Jedyne co zmieniłam to dodałam zapach pomarańczowy i trochę więcej masła do rozpuszczanej czekolady, bo po dodaniu kakao robiła mi się bryła , zamiast masy. POLECAM I DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS:):):)

    Odpowiedz
  4. Bardzo pyszne i proste do zrobienia. Noga jestem jeśli chodzi o wypieki, ale te babeczki wyszły i są wyśmienite :) Polecam ten przepis

    Odpowiedz
  5. Babeczki to ulubine ciastka mojej wnusi.Wczoraj przypadkiem trafiłam na ta stronę i na jej powrot z wakacji zrobiłam niespodziankę.Udały się,są pyszne .Mam zamiar częsciej korzystać z Twoich przepisów.Przepisy proste piękne zdjęcia kuszą.GRATULUJĘ.

    Odpowiedz
  6. Weronka: nawet nie trzeba ale w tedy pieczemy w podwójnych papierowych foremkach i nakładamy ciasto tak do 2/3 wysokości, możemy też użyć foremek silikonowych,
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz