Babeczki czekoladowe najlepsze – Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).
Babeczki czekoladowe najlepsze
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Czy babeczki będą z kawałkami czekolady?:))
Bardzo się ciszę i dziękuję,
pozdrawiam serdecznie
Mam 11 lat lubię piec co prawda do tych muffinek dodałam wisienki i posypałam cukrem pudrem , ale smak ciasta był nieziemski . Nawet moją siąsiadkę intereuję ten przepis (Dzisiaj idę do niej ją nauczyć ) :) Pozdrawiam wykonawcę tego przepisu :)
Dziękuję za kolejną propozycje na popołudnie w gronie rodziny. Ja swoje babeczki polalam czekoladą i za pomocą lukrowych piasków udekorowalam je. Dzieciaki były zachwycone a i dorosłym poprawił się humor.
Babeczki wychodzą przepyszne….robiłam już dwa razy i za drugim były jeszcze lepsze- kruche na zewnątrz a w środku mięciutkie i wilgotne. Jedyne co zmieniłam to dodałam zapach pomarańczowy i trochę więcej masła do rozpuszczanej czekolady, bo po dodaniu kakao robiła mi się bryła , zamiast masy. POLECAM I DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS:):):)
Bardzo pyszne i proste do zrobienia. Noga jestem jeśli chodzi o wypieki, ale te babeczki wyszły i są wyśmienite :) Polecam ten przepis
pełna szklanka cukru tak po sam brzeg to 250g
mąki 170g,
pozdrawiam
witam, szklanka cukru/mąki wg Pani ile to gramów? Pozdrawiam
Babeczki to ulubine ciastka mojej wnusi.Wczoraj przypadkiem trafiłam na ta stronę i na jej powrot z wakacji zrobiłam niespodziankę.Udały się,są pyszne .Mam zamiar częsciej korzystać z Twoich przepisów.Przepisy proste piękne zdjęcia kuszą.GRATULUJĘ.
chodzi o trzy czwarte szklanki, czyli 1 niepełna szklanka,
pozdrawiam serdecznie
Czy 3/4 szklanki cukru to trzy lub cztery szklanki czy trzy czwarte szklanki? Takie głupie pytanie bo w kuchni jestem zielona :D
Weronka: nawet nie trzeba ale w tedy pieczemy w podwójnych papierowych foremkach i nakładamy ciasto tak do 2/3 wysokości, możemy też użyć foremek silikonowych,
pozdrawiam
Tak jak w tytule NAJLEPSZE! Robiłam kilka razy, zawsze są świetne.
Czy trzeba koniecznie wkładać papierowe foremki do blaszki na muffinki?(ja niestety takiej nie posiadam)
myślę, że tak
pozdrawiam