Do mojego repertuaru dołączam tę wyjątkowo aromatyczną szarlotka z bananem na maślanym, kruchym cieście. Wspaniale pachnie i wybornie smakuje. Banan dodaje ciekawego smaku, urozmaica go, ale nie jest tak wyczuwalny. Nikt z osób jedzących nie zgadł, że jest on dodany, a jednak szarlotka była inna. Bardzo polecam, będzie idealna na chłodniejsze, letnie dni.
Przepis autorski.
Aromatyczna szarlotka z bananem
Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
90g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g masła
1 jajko
Nadzienie:
1,5 kg umytych jabłek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2 garście grubo poszatkowanych orzechów włoskich
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki bułki tartej
1 dojrzały banan
Nadzienie:
1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Następnie przełożyć je na patelnię lub do rondla z grubym dnem, dodać przyprawy, 1 łyżkę cukru i smażyć, aż jabłka zmiękną.
2. Do miękkich jabłek dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać i trzymać jeszcze na patelni przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
3. Do ostygniętych jabłek dodać rozgniecionego na papkę banana, orzechy i wymieszać.
Ciasto:
4. Składniki na ciasto posiekać nożem i zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na około 15 minut.
5. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Jedną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki i zrobić około 4-5cm. brzeg. Ponakłuwać je widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posypać 2 łyżkami bułki tartej i wyłożyć na nie jabłka. Z jabłek formujemy kopczyk (podczas pieczenia brzegi ciasta trochę opadną i nadzienie będzie wystawało ponad brzeg).
7. Drugi kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką i nakryć nim jabłka (tak, żeby brzegi obu kawałków ciast się stykały). Wierzch ponakłuwać nożem i szarlotkę wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 30-35 minut (pod tortownicę radzę podłożyć folię lub blaszkę, żeby nie ubrudzić piekarnika). Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
8. Podawać przestygnięte, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Zdecydowanie polecam szarlotka wyszła przepysznie, domowe ciasto idealne do kawki
czy tortownica o średnicy 26cm będzie odpowiednia?
nie będzie za duża, to jest przepis na 22cm, pozdrawiam
Zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast, pyszne i zawsze wychodzi ☺
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
mi też brzegi opadły co napisałam w punkcie 6. wydaje mi się, że wszytko było jak trzeba, no chyba że rzeczywiście wszytko się zrównało na jeden poziom, to przykro mi, pozdrawiam
Dzień dobry, niestety cały dół z brzegami mi opadł. Zrobił się jeden wielki zakalec. Składniki dodałam wszystkie tak jak trzeba, wyrobiłam ciasto, włożyłam do zamrażalki i nagrzanego piekarnika a wszystko spłynęło na dół. Może Pani wie dlaczego? Czy to może przez to, że nie rozwałkowałam ciasta na desce podsypanej mąką? To jest mój pierwszy zakalec :(
tak można, pozdrawiam
Czy goździki można pominąć?
Pozdrawiam
używam jabłek jakie są w moim lokalnym sklepie, nie wiem jaka odmiana, nawet nie jest napisane na karteczce z ceną, tylko jabłka, pozdrawiam
Jakiej odmiany jabłek pani użyła do swojego ciasta?.
myślę, że bez orzechów też będzie smaczna, pozdrawiam
Witam,czy bez orzechów też będzie dobra?Dzieci niestety są uczulone…
cieszę się, że smakuje pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobra szarlotka, polecam :), na ciepło z lodami też pyszna:)
ogromnie się, cieszę dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepis jest rewelacyjny :) moje dzieciaki pokochały to ciasto od pierwszego kęsu :)