Podczas Food Blogger Fest VI – miałam zaszczyt wziąć udział w warsztatach kulinarnych orgaznizowanych przez markę Bakalland z Andrzejem Polanem i Kasią Bujakiewicz. Warsztaty były świetnie zorganizowane, pan Andrzej z panią Kasią, przesympatyczne osoby, służyli poradą i pomocą. Było pyszne jedzenie, panowała wspaniała atmosfera i można było poznać ciekawych ludzi. Podzieleni byliśmy na grupy, z których każda miała przygotować coś smacznego z przepisów pana Andrzeja. Przygotowałam z tego wydarzenia krótki FILM.
<
Powyżej mój zespół :), który spisał się na medal. Przygotowałyśmy pyszne curry z kalafiora. Główną pieczę nad nim sprawowała Lucia z Zielony lanczboks, widać było fach w ręku. Na końcu były podziękowania (patrz FILM) i przemiłe słowa otuchy.
Nasze stanowisko zaopatrzone było w wielką patelnię (nigdy wcześniej takiej nie widziałam :)). Miałyśmy pełno warzyw, mleczko migdałowe, masło orzechowe i przyprawy. Oczywiście nie zabrakło bakalii i wspaniałego towarzystwa.
O to nasze fantastyczne dzieło. Wielka patelnia curry z kalafiora. Posypane świeżymi ziołami i uprażonymi orzechami.
Poniżej przepyszny pudding ryżowy. Bardzo mi smakował, świetne zestawienie bananów, limonki, cynamonu. Mam nadzieję, że uda mi się go odtworzyć i podzielić przepisem na blogu.
Najbardziej lubię orzechy, każdego rodzaju, są najlepsze :)
A ja uwielbiam morele, daktyle i figi! Kroję je w kostkę i razem z łyżką dżemu brzoskwiniowego lub z marakui dodaję do owsianki – pycha :)
Suszona żurawina i wszystkie możliwe orzechy <3
Najbardziej lubię laskowe orzechy, ale takie świeże, zbierana w ogrodzie i rozłupywane na kamieniu:) nie ma lepszego smaku niż taki orzech! Oczywiście zimą „suszone” orzechy też królują na stole, w ciastach, kaszach, ogólnie orzechomania;)
Najbardziej lubie rodzynki, orzechy laskowe i żurawinę . Pojawiają się one u mnie nie tylko w ciastach czy deserach , ale równiez w daniach codziennych , obiadowych
Ojjj, chyba wszystkie bakalie ubóstwiam, ale najbardziej orzechy laskowe , solo, w cieście, słodyczach – w czym się da :)
Moje ulubione bakalie to te w połączeniu z pysznym ciastem :-)
Orzechy włoskie – ciasto krówkowe, rodzynki – puszysty sernik, orzechy pecan – ciasto czekoladowe, żurawina – tarta z kremem limonkowym i figami, migdały – tort kokosowy.
Nie wyobrażam sobie tych ciast z ulubionymi bakaliami :-)
DAKTYLE kojarzą mi się z arabskimi klimatami
z najwspanialszymi wakacyjnymi wspomnieniami
PISTACJE, MIGDAŁY – cudowne baklawy składowe
aromatem przenoszą na Tureckie stoiska handlowe
natomiast ORZECHY wypełniające świąteczne mazury
są cudownym odzwierciedleniem Polskiej kultury.
Wszelkie orzechy uwielbiam.Kiedy potrzebuję czegoś extra sięgam po te w czekoladzie .Lubię też zaskakujące,twarde skorupki z migdałem w środku ,pycha!.Pozdrawiam serdecznie.
Daktyle :) jedyne słuszne ;)
Kandyzowany imbir, to jest to.
Żurawina i pistacje
Uwieeeeeelbiam orzechy, przede wszystkim migdały. Owoce kandyzowane również kocham
Orzechy :D kocham ponad wszystko :D laskowe, włoskie, nerkowca itp. uwielbiam :)
W zasadzie to wszystkie bakalie lubię, ale najbardziej to jednak żurawinę. Taką całą, niesiekaną. Rewelacyjnie sprawdza się w wypiekach, deserach i jako samodzielna przekąska. Smaczna i zdrowa :)