Podczas Food Blogger Fest VI – miałam zaszczyt wziąć udział w warsztatach kulinarnych orgaznizowanych przez markę Bakalland z Andrzejem Polanem i Kasią Bujakiewicz. Warsztaty były świetnie zorganizowane, pan Andrzej z panią Kasią, przesympatyczne osoby, służyli poradą i pomocą. Było pyszne jedzenie, panowała wspaniała atmosfera i można było poznać ciekawych ludzi. Podzieleni byliśmy na grupy, z których każda miała przygotować coś smacznego z przepisów pana Andrzeja. Przygotowałam z tego wydarzenia krótki FILM.
<
Powyżej mój zespół :), który spisał się na medal. Przygotowałyśmy pyszne curry z kalafiora. Główną pieczę nad nim sprawowała Lucia z Zielony lanczboks, widać było fach w ręku. Na końcu były podziękowania (patrz FILM) i przemiłe słowa otuchy.
Nasze stanowisko zaopatrzone było w wielką patelnię (nigdy wcześniej takiej nie widziałam :)). Miałyśmy pełno warzyw, mleczko migdałowe, masło orzechowe i przyprawy. Oczywiście nie zabrakło bakalii i wspaniałego towarzystwa.
O to nasze fantastyczne dzieło. Wielka patelnia curry z kalafiora. Posypane świeżymi ziołami i uprażonymi orzechami.
Poniżej przepyszny pudding ryżowy. Bardzo mi smakował, świetne zestawienie bananów, limonki, cynamonu. Mam nadzieję, że uda mi się go odtworzyć i podzielić przepisem na blogu.
Ja uwielbiam rodzynki sułtańskie, morele oraz śliwki. Są świetną i jakże zdrową przekąską czy dodatkiem do ciasta. Oczywiście nie pominę orzechów laskowych czy włoskich, z którymi własnie robię przepyszne praliny :-)
Moje ulubione bakalie to suszona śliwka, żurawina i orzechy: włoskie, laskowe oraz nerkowca. Dodane do owsianki, abo jedzone solo dodają mi dużo energii i zagłuszają apetyt na słodycze :)
Orzechy laskowe i włoskie : )
Żurawina słodzona sokiem ananasowym połączona z orzechami nerkowca to ulubiona przekąska Antka i jego mamy :-)
Moje ulubione to migdały. Migdały i wiórki kokosowe to ulubiony smak ciast.
Suszona żurawina i orzechy nerkowa.
Uwielbiam morele suszone wkrojone do owsianki czy jogurtu. Od niedawna podjadam w pracy żurawinę suszoną, zamiast innych słodkości. Z tych bardziej kalorycznych bakalii (na szczęście zdrowych!), to bardzo lubię orzechy nerkowca.
Moje ulubione bakalie… Świeże orzechy włoskie, wilgotne, bardzo delikatne w smaku… Pistacje z solą, która wydobywa smak orzecha . Oraz figi. Koniecznie suszone. Cudne w smaku, chrupiące i ciągnące jednocześnie, odpowiednio słodkie – idealne na podwieczorkowe łakomstwo. Wymarzona przekąska
Najbardziej lubię migdały. Bo mają kształt jak oczy mojej Babci… A poza tym….Smakują w całości i w płatkach, prażone, pieczone, starte zamiast mąki… Zawsze….
Zdecydowanie Migdały w każdej postaci. Te w całości ratowa mnie od zgagi podczas ciąży. Natomiast płatki migdałów stosuje głównie do ciast, ale zawsze muszę kupić 2 paczki, bo jedno do ciasta, a drugą paczkę zjadamy na miejscu.
Ulubione bakalie to zdecydowanie orzechy naukowców
Ulubione bakalie – migdały, solone , gorzkie – wszystkie :)
Wszystkie bakalie są super, w zależności od tego do czego ich użyjemy. Ale suszona żurawina i pistacje są THE BEST :)
Moimi ulubionymi bakaliami są orzechy włoskie ,żurawina oraz morele suszone które dodaję do sernika:)
Moimi ulubionymi bakaliami są: ………taram…………suszone śliwki, suszone figi, rodzynki, migdały, orzechy włoski i laskowe iiii żurawina suszona. MNIAM MNIAM