Gorąca czekolada z piankami

Gorąca czekolada z piankami – Od pewnego czasu miałam ochotę na gorącą czekoladę, gęstą, słodką i aromatyczną. Chciałam jednak, aby była prosta w przygotowaniu i ciekawa. W końcu zdecydowałam się na czekoladę z piankami marshmallow, taką bardziej w stylu amerykańskim. Dostałam do przetestowania parę różnych pianek od firmy Haribo, więc nadarzyła się świetna okazja. Do przygotowania czekolady użyłam ślicznych pianek w kształcie kwiatuszków „Chamallows Flowers”, mają piękny kolor, ładnie pachną i delikatnie smakują gumą owocową. Dzięki dodaniu ich do czekolady jest ona bardziej gęsta, odrobinę puszysta i z wierzchu tworzy się przyjemna piana. Nie dodawałam więcej cukru, gdyż od kwiatuszków była wystarczająco słodka. Polecam…

Gorąca czekolada z piankami

Gorąca czekolada z piankami
Składniki na 5-6 porcji:
750ml mleka
2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
80-100g pianek, użyłam pianek „Chamallows flowers” firmy Haribo
100g połamanej gorzkiej czekolady
cukier (według własnego gustu, ale uważam, że czekolada od pianek jest wystarczająco słodka)
do ozdoby:
pianki

Gorąca czekolada z piankami

1. Do garnka wlać trochę wody, aby tylko przykryła dno, zagotować.

2. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia.

3. Wsypać kakao i gotować przez 2-3 minuty, mieszając, aby kakao się nie przypaliło.

4. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i pianki, mieszać, aż wszystkie składniki się roztopią.

5. Czekoladę od razu przelać do szklaneczek i udekorować piankami.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

10 komentarzy do wpisu „Gorąca czekolada z piankami”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.