Gorąca czekolada z piankami – Od pewnego czasu miałam ochotę na gorącą czekoladę, gęstą, słodką i aromatyczną. Chciałam jednak, aby była prosta w przygotowaniu i ciekawa. W końcu zdecydowałam się na czekoladę z piankami marshmallow, taką bardziej w stylu amerykańskim. Dostałam do przetestowania parę różnych pianek od firmy Haribo, więc nadarzyła się świetna okazja. Do przygotowania czekolady użyłam ślicznych pianek w kształcie kwiatuszków „Chamallows Flowers”, mają piękny kolor, ładnie pachną i delikatnie smakują gumą owocową. Dzięki dodaniu ich do czekolady jest ona bardziej gęsta, odrobinę puszysta i z wierzchu tworzy się przyjemna piana. Nie dodawałam więcej cukru, gdyż od kwiatuszków była wystarczająco słodka. Polecam…
Gorąca czekolada z piankami
Składniki na 5-6 porcji:
750ml mleka
2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
80-100g pianek, użyłam pianek „Chamallows flowers” firmy Haribo
100g połamanej gorzkiej czekolady
cukier (według własnego gustu, ale uważam, że czekolada od pianek jest wystarczająco słodka)
do ozdoby:
pianki
1. Do garnka wlać trochę wody, aby tylko przykryła dno, zagotować.
2. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia.
3. Wsypać kakao i gotować przez 2-3 minuty, mieszając, aby kakao się nie przypaliło.
4. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i pianki, mieszać, aż wszystkie składniki się roztopią.
5. Czekoladę od razu przelać do szklaneczek i udekorować piankami.
Smacznego:)
Co mogłabym dodać, aby konsystencja czekolady była bardziej gęsta? :-)
Ale rozgrzewająca propozycja!:-)
Wow… I’ve miraculously turned into a marshmallow fan :p
rozpłynęłam się :))) pycha
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Kolorowa i piękna!:)
Brzmi przepysznie czekoladowo! te pianki to swietny pomysl ;)
wygląda bajecznie!
Rewelacyjnie brzmi i wygląda! Na pewno spróbuję, pozdrawiam:)
rozkoszne są te pianki, fajnie tak sobie smakowac.
ostatnio poznaję smaki gorącej czekolady i staram się ją jeszcze mocniej polubic.
brzmi przepysznie i rozkosznie.