Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami – Smaczny, lekki tort z kremem o zapachu śmietankowym, zrobionym z budyniu i serka mascarpone. Biszkopty posmarowane są dżemem malinowym, ale możemy użyć dowolnego smaku. Wierzch i boki wykończone są kremem maślanym. Tortu już nie nasączałam, ale jeśli ktoś woli bardziej wilgotne torty, to każdy biszkopt może nasączyć 3-4 łyżkami wody wymieszanej z odrobiną soku z cytryny lub alkoholem. Tort był przeznaczony dla dziewczynki, stąd różowy kolor i duża ilość kolorowych żelków. Nie jest trudny w przygotowaniu, ale trochę czasochłonny. Przepis powstał jako wypadkowa paru różnych przepisów:) polecam…

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek, osobno żółtka i białka
180g cukru
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
120g mąki pszennej tortowej
100g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Środek:
500ml mleka
1 łyżka cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżeczki żelatyny
250g serka mascarpone
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
180-200g dżemu malinowego, najlepiej domowej roboty

Wierzch i boki:
2 szklanki cukru pudru
250g miękkiego masła
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
2,5 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
różowy barwnik spożywczy
żelki do dekoracji

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Biszkopt:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat, wymieszać.

2. Białko ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.

3. Na żółtka przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać ubite białko i bardzo delikatnie i krótko wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

Środek:
6. Ugotować budyń z 500ml mleka i 1 łyżką cukru, zdjąć z ognia.

7. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać do budyniu i dokładnie wymieszać. Dodać aromat, wymieszać. Budyń odstawić do ostygnięcia.

8. Do ostygniętego budyniu dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką na gładki krem. Jeśli krem będzie bardzo lejący odstawić go w chłodne miejsce, aby trochę zgęstniał.

9. Biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Jeden krążek włożyć z powrotem do tortownicy i zacisnąć obręcz. Posmarować go 4-5 łyżkami dżemu, wlać połowę kremu budyniowego. Drugi krążek posmarować dżemem i położyć go na kremie budyniowym w tortownicy. Wlać resztę kremu budyniowego i przykryć go 3 krążkiem (trzeciego krążka już nie smarujemy dżemem). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż krem stężeje.

Wierzch i boki:
10. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego cukier puder. Następnie dodać aromat, mleko i wymieszać przez chwilę mikserem. Odłożyć 1/3 kremu, do reszty dodać odrobinę barwnika spożywczego i wymieszać (powinniśmy uzyskać pastelowy różowy kolor).

11. Ciasto wyjąć z lodówki, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy (wcześniej nożem oddzielić ciasto od obręczy). Tort posmarować (boki i wierzch) pierwszą cienką warstwą maślanego, różowego kremu, odstawić na 10 minut. Następnie ciasto posmarować drugą warstwą różowego kremu wyrównując wierzch i boki.

12. Do odłożonego kremu dodać trochę więcej barwinka spożywczego niż wcześniej do maślanej masy, uzyskamy intensywniejszy kolor. Następnie przełożyć go do szprycy i tort ozdobić rozetkami, można również zrobić napis.

13. Tort ozdobić żelkami i przechowywać go w chłodnym miejscu.

Udanych wypieków:)

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Print Friendly, PDF & Email

99 komentarzy do “Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami”

  1. W to, że tort będzie pyszny nie watpie. Żaden z przepisów z tad zaczerpniętych nigdy nie zawiódł. Potrzebuje pomocy, porady fachowca :) muszę zrobić tort pod masę z lukru plastycznego. Czy ten przepis się nada i proszę wskazać przepis na krem który ewentualnie będzie leprzy

    Odpowiedz
  2. zamiast żelatyny może Pani dodać fix, budyń można też ugotować na mniejszej ilości mleka 400ml powinno być gęstsze, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witam, czy bez dodania żelatyny krem mi się rozplynie, czy jakbym zrobila bardziej gesty to bedzie ok? Bardzo mi zalezy żeby uniknąc dodania żelatyny..

    Odpowiedz
  4. Witam,
    Chciałabym zrobić ten torcik ale zastanawiam się czy wytrzymałby podróż 4 godz. Czytałam że 1,5 godz droge wytrzyma a jak się zachowa krem po dłuższym czasie

    Odpowiedz
  5. Witam
    Czy mogę żelatynę zastąpić galaretką?Zawsze robiłam z żelatyną,a tym razem chciałabym zabarwić troszkę masę i zastanawiam się czy wyjdzie z galaretką? :)

    Odpowiedz
  6. jeśli pieczemy na funkcji termoobieg to może stać na środkowej półce piekarnika lub drugiej od dołu, pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz