Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami – Smaczny, lekki tort z kremem o zapachu śmietankowym, zrobionym z budyniu i serka mascarpone. Biszkopty posmarowane są dżemem malinowym, ale możemy użyć dowolnego smaku. Wierzch i boki wykończone są kremem maślanym. Tortu już nie nasączałam, ale jeśli ktoś woli bardziej wilgotne torty, to każdy biszkopt może nasączyć 3-4 łyżkami wody wymieszanej z odrobiną soku z cytryny lub alkoholem. Tort był przeznaczony dla dziewczynki, stąd różowy kolor i duża ilość kolorowych żelków. Nie jest trudny w przygotowaniu, ale trochę czasochłonny. Przepis powstał jako wypadkowa paru różnych przepisów:) polecam…

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek, osobno żółtka i białka
180g cukru
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
120g mąki pszennej tortowej
100g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Środek:
500ml mleka
1 łyżka cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżeczki żelatyny
250g serka mascarpone
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
180-200g dżemu malinowego, najlepiej domowej roboty

Wierzch i boki:
2 szklanki cukru pudru
250g miękkiego masła
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
2,5 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
różowy barwnik spożywczy
żelki do dekoracji

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Biszkopt:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat, wymieszać.

2. Białko ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.

3. Na żółtka przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać ubite białko i bardzo delikatnie i krótko wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

Środek:
6. Ugotować budyń z 500ml mleka i 1 łyżką cukru, zdjąć z ognia.

7. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać do budyniu i dokładnie wymieszać. Dodać aromat, wymieszać. Budyń odstawić do ostygnięcia.

8. Do ostygniętego budyniu dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką na gładki krem. Jeśli krem będzie bardzo lejący odstawić go w chłodne miejsce, aby trochę zgęstniał.

9. Biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Jeden krążek włożyć z powrotem do tortownicy i zacisnąć obręcz. Posmarować go 4-5 łyżkami dżemu, wlać połowę kremu budyniowego. Drugi krążek posmarować dżemem i położyć go na kremie budyniowym w tortownicy. Wlać resztę kremu budyniowego i przykryć go 3 krążkiem (trzeciego krążka już nie smarujemy dżemem). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż krem stężeje.

Wierzch i boki:
10. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego cukier puder. Następnie dodać aromat, mleko i wymieszać przez chwilę mikserem. Odłożyć 1/3 kremu, do reszty dodać odrobinę barwnika spożywczego i wymieszać (powinniśmy uzyskać pastelowy różowy kolor).

11. Ciasto wyjąć z lodówki, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy (wcześniej nożem oddzielić ciasto od obręczy). Tort posmarować (boki i wierzch) pierwszą cienką warstwą maślanego, różowego kremu, odstawić na 10 minut. Następnie ciasto posmarować drugą warstwą różowego kremu wyrównując wierzch i boki.

12. Do odłożonego kremu dodać trochę więcej barwinka spożywczego niż wcześniej do maślanej masy, uzyskamy intensywniejszy kolor. Następnie przełożyć go do szprycy i tort ozdobić rozetkami, można również zrobić napis.

13. Tort ozdobić żelkami i przechowywać go w chłodnym miejscu.

Udanych wypieków:)

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Print Friendly, PDF & Email

99 komentarzy do “Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami”

  1. użyłam barwinka firmy Wilton, jak dodałam go więcej to nie miał wpływu na smak, nie zmienił go, a dodawałam go po trochu, aż uzyskałam zadowalający mnie kolor, pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Witam! Chciałabym się dowiedzieć jakiej firmy jest barwnik spożywczy, którego Pani użyła? Jak dużo trzeba go dodać żeby uzyskać tak intensywny kolor? A ponadto czy duża ilość barwnika nie zepsuje smaku masy?

    Odpowiedz
  3. Witam, chciałabym zrobić ten tort, jednak potrzebuję przewieźć go samochodem ok.1,5 godziny. Czy przez ten czas może coś stać się z kremem, czy dobrze schłodzony powinien przetrwać podróż? Może lepiej zdecydować się na jakieś ciasto bez takiego kremu?

    Odpowiedz
  4. witam, myślisz, że wyszedł by krem jak do twojego przepisu dodałabym też śmietanę. budyń mascarpone i śmietana potrzebuje wiecej kremu?

    Odpowiedz
  5. oj kupiłam dużo różnych wtedy, bo chciałam mieć sporo kształtów do wyboru, nie znam firm, ale to takie owocowe,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  6. Tort śliczny. Mogę wiedzieć jakiej firmy są żelki, bo prezentują się pięknie,a chciałabym zrobić taki na córci roczek. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. No więc zrobiłam dziś torcik :) jutro się okaże jaki wyszedł. Co prawda bez żelek co chyba tu jest największym atutem, ale solenizant zażyczył sobie coś innego. Wygląda smakowicie więc nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam wedle przepisu. :)

    Odpowiedz
  8. Cieszę się, że smakował i podobał się córeczce:)
    co do boków, to nakładam grubszą warstwę kremu i trzymając w miarę pionowo nóż obracam tort dookoła,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz