Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami – Smaczny, lekki tort z kremem o zapachu śmietankowym, zrobionym z budyniu i serka mascarpone. Biszkopty posmarowane są dżemem malinowym, ale możemy użyć dowolnego smaku. Wierzch i boki wykończone są kremem maślanym. Tortu już nie nasączałam, ale jeśli ktoś woli bardziej wilgotne torty, to każdy biszkopt może nasączyć 3-4 łyżkami wody wymieszanej z odrobiną soku z cytryny lub alkoholem. Tort był przeznaczony dla dziewczynki, stąd różowy kolor i duża ilość kolorowych żelków. Nie jest trudny w przygotowaniu, ale trochę czasochłonny. Przepis powstał jako wypadkowa paru różnych przepisów:) polecam…
Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek, osobno żółtka i białka
180g cukru
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
120g mąki pszennej tortowej
100g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Środek:
500ml mleka
1 łyżka cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżeczki żelatyny
250g serka mascarpone
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
180-200g dżemu malinowego, najlepiej domowej roboty
Wierzch i boki:
2 szklanki cukru pudru
250g miękkiego masła
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
2,5 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
różowy barwnik spożywczy
żelki do dekoracji
Biszkopt:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat, wymieszać.
2. Białko ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.
3. Na żółtka przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać ubite białko i bardzo delikatnie i krótko wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.
Środek:
6. Ugotować budyń z 500ml mleka i 1 łyżką cukru, zdjąć z ognia.
7. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać do budyniu i dokładnie wymieszać. Dodać aromat, wymieszać. Budyń odstawić do ostygnięcia.
8. Do ostygniętego budyniu dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką na gładki krem. Jeśli krem będzie bardzo lejący odstawić go w chłodne miejsce, aby trochę zgęstniał.
9. Biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Jeden krążek włożyć z powrotem do tortownicy i zacisnąć obręcz. Posmarować go 4-5 łyżkami dżemu, wlać połowę kremu budyniowego. Drugi krążek posmarować dżemem i położyć go na kremie budyniowym w tortownicy. Wlać resztę kremu budyniowego i przykryć go 3 krążkiem (trzeciego krążka już nie smarujemy dżemem). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż krem stężeje.
Wierzch i boki:
10. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego cukier puder. Następnie dodać aromat, mleko i wymieszać przez chwilę mikserem. Odłożyć 1/3 kremu, do reszty dodać odrobinę barwnika spożywczego i wymieszać (powinniśmy uzyskać pastelowy różowy kolor).
11. Ciasto wyjąć z lodówki, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy (wcześniej nożem oddzielić ciasto od obręczy). Tort posmarować (boki i wierzch) pierwszą cienką warstwą maślanego, różowego kremu, odstawić na 10 minut. Następnie ciasto posmarować drugą warstwą różowego kremu wyrównując wierzch i boki.
12. Do odłożonego kremu dodać trochę więcej barwinka spożywczego niż wcześniej do maślanej masy, uzyskamy intensywniejszy kolor. Następnie przełożyć go do szprycy i tort ozdobić rozetkami, można również zrobić napis.
13. Tort ozdobić żelkami i przechowywać go w chłodnym miejscu.
Udanych wypieków:)
Witam! Czy można pominąć dodania barwniku do masy?
tak można, pozdrawiam
W jakich proporcjach, jeśli blaszka o średnicy 25cm?
tak o 1/2 bym zwiększyła, pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Witam, czy zamiast dżemu malinowego mogę dodać powidła śliwkowe?
Pozdrawiam
ma mieć temp. najlepiej pokojową, pozdrawiam
Witam.Czy mascarpone ma mieć temp pokojową czy schłodzone???
tak może Pani tak zrobić, pozdrawiam serdecznie
Witam
chciałabym zrobic podobny tort na roczek, który będzie w niedziele
czy moge upiec tort, przełożyć go i obłożyć masa dzień wcześniej?
a w niedzielę tylko udeorowac górę?????
myślę, że tak, pozdrawiam
czy zamiast masy maślanej można na boki dac ta sama z budyniem i mascarpone???
można użyć naturalnych barwników, nie powinno wpłynąć na konsystencje, pozdrawiam
Witam, mam pytanie czy można w jakiś inny sposób zabarwić masę? myślę o naturalnych barwnikach takich jak sok z buraków, ale nie wiem czy to nie będzie miało wpływu na konsystencję.
myślę, że ten:
http://www.malacukierenka.pl/szybkie-ciasto-czekoladowe.html
lub może ten:
http://www.malacukierenka.pl/proste-ciasto-czekoladowe.html
pozdrawiam
witam,
chciałabym zamiast jasnego zrobić do tego kremu biszkopt czekoladowy, który przepis na cisto czekoladowe nadawał by się do tego kremu i żeby wyszedł fajny torcik?
ten tort nada się pod lukier, przez to właśnie że jest krem maślany na „Wierzch i boki”, nie mam na razie innego przepisu w Małej Cukierence, pozdrawiam serdecznie